contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Chiftele, Kebab, Rosti Si O Provocare Pe Masura-daring Cooks

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Incepand cu acest an m-am decis sa particip la provocarile Daring Kitchen. Temele alese se impart in doua categorii Daring Cooks si Daring Bakers.
Luna aceasta provocarea de la Daring Cooks este reprezentata de "patties", mai pe romaneste chiftele.
Gama de chiftele propuse de Lisa si Audax este destul de larga, incluzand:
  • chiftele clasice: mai multe ingrediente mixate si prajite sub forma unui disc
  • crochete: pentru care de regula folosim oua si pesmet. Crochetele pot fi la fel de bine si vegetarine din piure de legume, piure de fasole, nuci si seminte. De cele mai multe ori crochetele sunt prajite dar pot fi si coapte.
  • blinii umede: pentru acestea folosim de regula faina, oua si lapte ca liant. Acestea se prajesc in ulei si se pot face din mere, cartofi sau alte legume
  • blinii uscate: acestea au ca ingredient principal faina, iar ca liant oul. Spre exemplul chiftelele din dovlecei sau din fructe de mare.
  • rosti: acestea folosesc ca liant oul (amestecat uneori cu faina sau amidon) pentru a lega cartofi, morcovi sau alte radacinoase date pe razatoare.
Ca si o scurta concluzie, inainte de a trece la retete, trebuie sa avem in vedere cateva tips-uri:
  • Liantii folositi pot fi: oua, faina (de grau, de orez, integrala, amidon), pesmet
  • Alternative pentru liantii clasici pot fi: taratea (poate inlocui pesmetul), tofu (poate inlocui oul), faina de naut, piure de legume, diverse seminte si/sau nuci folosite pentru retetele vegane, Alti lianti pot fi diversele tipuri de sosuri: maioneza, sosul pesto, mustarul - pentru retetele pe baza de carne sau spanac tocat, morcovi, dovlecei, cartofi, mere - pentru preparatele pe baza de legume. Desigur un alt liant interesant este smantana,
  • Cand preparam chiftele trebuie sa avem in vedere ca:
    1. ingredientele trebuie pastrate la rece atat inainte, cat si dupa mixare
    2. ingredientele nu trebuie amestecate prea mult deoarece exista riscul sa rezulte un aluat prea dens
    3. ingredientele trebuie amestecate cu mana 
    4. de obicei chiftelele se lasa sa se odihneasca minim o ora inainte de a le praji. Acestea vor fi pastrate la frigider infoliate.
    5. pentru chifelele vegetale trebuie sa avem grija sa indepartam excesul de apa.
    6. inainte de prajire se vor forma chiftele de aceleasi dimensiuni
    7. chiftelele se pot praji in ulei, la gratar sau in cuptor.
Asadar sa trecem la treaba:

CHIFTELE


1 piept de pui, 2 cepe verzi, 3 catei de usturoi, 1/2 legatura marar, 1/2 legatura patrunjel, sare, piper, 1 cartof, 2 linguri de faina, 50 ml ulei pentru prajit

Tocam carnea de pui. Ceapa o taiem marunt, pisam usturoiul, taiem verdeata marunt. Cartoful il dam pe razatoarea mica si il scurgem bine de apa. Amestecam toate ingredientele si dam amestecul la frigider pentru minim o ora.


Portionam carnea cu ajutorul unei cupe si tavalim chiftelele prin faina. Le prajim in ulei incins pe ambele parti.



CHIFTELE CU SOS DE ROSII


2 linguri ulei, 1 lingura faina, sare, 2 foi de dafin, 500 ml suc de rosii si chiftelele mai sus mentionate.

Intr-o cratita amestecam uleiul cu faina si cu sucul de rosii astfel incat sa nu aiba cocoloase. Reteta clasica cere prajita faina si stinsa cu suc de rosii, dar noi nu agreem prea tare rantasul.
Punem sosul la fiert impreuna cu foile de dafin si sarea. Cand incepe sa fiarba adaugam chiftele si lasam 5-10 minute la foc mic pana se ingroasa sosul.


Servim cu piure de cartofi.


KEBAB


Pentru kebab avem nevoie de 1 piept de pu tocat, 1 ou, 2 linguri pasta de ardei, piper, sare, 1 lingurita boia de ardei dulce (sau iute daca va place), 1 lingurita marar uscat, 1/2 lingurita praf de ghimbir, 2 linguri faina pentru format kebabul.

Se amesteca toate ingredientele si se lasa la frigider acoperite minim 1 ora. Ajutandu-ne de faina formam kebab-ul pe bete de frigarui.


Incingem grill-ul cuptorului la 200 grade Celsius si coacem kebabul.


Noi le-am servit cu rosti din cartofi si salata de rosii
.

ROSTI DE CARTOFI


500 gr cartofi, 1/2 lingurita sare, 1/2 lingurita piper, 1 ou, 2 linguri amidon, 2 catei de usturoi, 1/2 legatura patrunjel, 50 ml ulei pentru prajit

Razuim cartofii pe razatoarea cu ochiuri mari. Amestecam cartofii cu sare si ii lasam 5 minute, apoi ii scurgem bine de apa si ii stergem cu un prosop de hartie sau textil.
Adaugam oul batut, ustoroiul pisat, patrunjelul tocat marunt, piperul si amidonul. Amestecam bine.
Incingem uleiul intr-o tigaie si punem cate o lingura din compozitie, aplatizand foarte bine. Se prajesc la foc mediu cate 3-4 minute pe fiecare parte.


Sunt bune simple sau ca si garnitura.


Si cam atat cu Daring Cooks in februarie.
See you soon!
Blog-checking lines: The Daring Cooks’ February 2012 challenge was hosted by Audax & Lis and they chose to present Patties for their ease of construction, ingredients and deliciousness! We were given several recipes, and learned the different types of binders and cooking methods to produce our own tasty patties!