Chifle
articol scris de Xandrinne blog de-alebubulinei.blogspot.com
Am facut niste chifle de care aveam nevoie pentru a pregati ceva pentru provocarea lunii august (o sa revin cu acea reteta). Pentru moment, doar chiflele :)
Reteta o am de la o mamica, Alina, care pregateste diverse chestii tare bune!
Ingrediente:
200 ml lapte,
350 g faina,
25 g drojdie proaspata,
3 linguri ulei,
sare.
Am cernut faina intr-un castron (incapator, sa aiba aluatul unde creste); am facut in faina o gropita, unde am asezat drojdia, bucatele; peste drojdie am presarat un pic de zahar si apoi am turnat laptele caldut, amestecand cu o lingura in gropita respectiva, cat sa se amestece un pic drojdia cu niscai faina si cu lichidul. Asta e maiaua mea :)
Dupa cateva minute, timp in care drojdia mea se "bulbuceste", amestec bine toate ingredientele, incorporand si sarea. Cam asa procedez eu si la paine.
Am framantat aluatul, adaugand si uleiul; vreau sa va spun ca aluatul s-a lucrat foarte usor. M-am oprit din framantat (aluatul nu se mai prindea de mana) si am acoperit castronul cu un prosop curat.
Am lasat la dospit cca 45 de minute.
Aluatul, frumos crescut, l-am impartit in 8 bucati, pe care le-am rotunjit cat am putut de bine. Viitoarele chifle le-am asezat in tava, pe hartie de copt si le-am mai lasat un pic la crescut.
Le-am uns cu ou batut, am presarat susan si le-am introdus in cuptorul preincalzit. Nu mai stiu exact cat le-am lasat in cuptor, oricum, s-au copt repede.
Asa calde le-am pensulat cu putina apa si le-am scos din tava, dupa care le-am invelit cu un prosopel.