Chifle De Spelta
Sursa Chifle de spelta
articol scris de mayas-esprit.blogspo blog mayas-esprit.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Corectez si aici eroarea. E vorba de faina de spelta, nu de orz! Am rectificat eroarea si la rata d'artagnana pe care am servit-o cu paste de spelta nu orz. Scuze multe, multe :( ...
Dulciuri din faina de spelta am facut mai putine si înca nu-mi pot exprima parerea în totalitate (în sensul ca nu prea am simtit diferente la gust), dar aluaturile dospite pentru pîine, chifle, cornulete, saratele and Co, mi se par mult mai gustoase decît cele din faina de grîu. Unde mai pui ca-s si mai sanatoase, si mai usor digerabile datorita nivelului mai scazut de gluten.
Dulciuri din faina de spelta am facut mai putine si înca nu-mi pot exprima parerea în totalitate (în sensul ca nu prea am simtit diferente la gust), dar aluaturile dospite pentru pîine, chifle, cornulete, saratele and Co, mi se par mult mai gustoase decît cele din faina de grîu. Unde mai pui ca-s si mai sanatoase, si mai usor digerabile datorita nivelului mai scazut de gluten.
Ingrediente:
- 260 g faina integrala de spelta
- 240 g faina de spelta tip 1050
- 1 cub drojdie proaspata
- 1 lingurita rasa
- 1 lingurita sare de mare/ sau dupa gust
- 50 ml ulei
- 150 ml apa
- 120 ml lapte
Se cîntaresc fainile în vasul robotului, se face o adîncitura în mijloc unde se toarna drojdia frecata cu 50 ml din apa si putin zahar. Se lasa 10-15 minute la dospit, dupa care se adauga sarea, se porneste robotul pe o treapta joasa(2 din 10 de exemplu), si pe masura ce framînta se toarna restul de lichide amestecate. Se framînta pîna ce aluatul se desprinde complet de pe peretii vasului. Se formeaza o bila si se lasa la crescut la loc caldut pîna îsi dubleaza/tripleaza volumul.
Daca doriti o pîine de post puteti înlocui laptele cu apa fara probleme, doar atentie, s-ar putea sa va intre mai putina apa. La aceeasi reteta, în care am înlocuit laptele cu apa, mi-au intrat doar 100 ml în locul celor 120 ml lapte.
Dupa ce a crescut aluatul, mi-am uns mîinile cu un strop de ulei, am scos aluatul din vas, l-am framîntat usor formînd un sul din care am facut opt chifle mari. Altadata am facut zece chifle obisnuite, iar altadata 12 mai mici. Cel mai bine ne plac cele mari. De data asta am tavalit doua chifle prin seminte de in, doua prin susan si patru le-am lasat simple. Le-am mai lasat la crescut în tava pîna s-a încins cuptorul la 170-180°C, apoi am dat tava la cuptor timp de 30 de minute.
Notite:
-faina de spelta nu necesita prea mult timp de framîntare
-pîinea, chiflele, prajiturile si alte produse din faina de spelta se usuca mai repede
-coacerea îndelungata usuca
-imediat dupa racire, pastrati pîinea, chiflele and Co într-o punga sau recipient special de pastrat pîinea
-blaturile de prajituri care nu vin însiropate, la fel, pîna le umpleti, pastrati-le în punga sau container special pentru prajituri
-datorita nivelului scazut de gluten, produsele din faina de spelta sînt usor digerabile, de accea sînt indicate si pentru cei care tin anumite diete