Chifle Cu Branza Si Usturoi
articol scris de Delia blog mancarurisimple.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Chifle nu am mai facut pana acum, erau pe lista de asteptare. Am tot cautat, m-am tot sucit, le vroiam cu lapte in orice caz, dar nu stiam ce varianta de aluat sa aleg. Pana la urma am folosit asa: 500 g faina tip 650, 250-260 ml lapte caldut, 50 g unt, un ou, un plic drojdie, cam 4 - 5 linguri cu varf de branza sarata de oaie, data pe razatoarea mica, in amestec cu 2 catei de usturoi rasi si ceva leustean uscat.
Am framantat faina cu untul rece, taiat cuburi, odata cernuta si bine amestecata cu drojdia. Am adaugat in mijlocul gramezii de faina o parte din lapte si oul, le-am batut usor cu furculita si-am inceput sa incorporez incet faina, turnand treptat lapte. Odata incorporata aproape toata faina, am adaugat si branza si-am continuat sa amestec. Mi-a mai cerut faina aluatul, branza fiind relativ umeda, dar nu foarte multa. Ii dam aluatului faina cata cere, nu in plus :), in functie de ce tip de branza folosim. Am obtinut un aluat destul de moale, dar elastic si nelipicios. Nu l-am framantat foarte mult, pana-n 10 minute, apoi l-am lasat la dospit o ora.
Am framantat faina cu untul rece, taiat cuburi, odata cernuta si bine amestecata cu drojdia. Am adaugat in mijlocul gramezii de faina o parte din lapte si oul, le-am batut usor cu furculita si-am inceput sa incorporez incet faina, turnand treptat lapte. Odata incorporata aproape toata faina, am adaugat si branza si-am continuat sa amestec. Mi-a mai cerut faina aluatul, branza fiind relativ umeda, dar nu foarte multa. Ii dam aluatului faina cata cere, nu in plus :), in functie de ce tip de branza folosim. Am obtinut un aluat destul de moale, dar elastic si nelipicios. Nu l-am framantat foarte mult, pana-n 10 minute, apoi l-am lasat la dospit o ora.
Inainte:
Dupa, desi nu-i poza prea relevanta:
Nu am mai framantat, l-am manevrat doar cat sa iasa aerul din el. Chiflele se formeaza usor, acum depinde cat le vreti de mari, eu le-am vrut mititele: se prinde bucata din aluat cat incape intre degetele unei maini, apoi se taie cu cutitul. Mie asa mi s-a parut cel mai usor.
Se modeleaza bilute si se mai lasa 20 - 30 de minute in tava, la cald. Eu le-am pus pe hartie de copt, pensulata vag cu ulei. Le-am uns si cu putin lapte inainte de coacere.
Se lasa la cuptor pana-s frumos rumenite si se pensuleaza cu unt topit cat sunt calde.
Am obtinut chifle cu coaja subtire si crocanta, pufoase in interior, cu aroma de branza si usturoi. E indicat sa fie consumate calde :).