Chifle Chinezesti La Abur (chinese Steamed Buns)
articol scris de alison blog alison-trials.blogspot.com
iata si ultima intimplare din bucatarie,chifle chinezesti,KRISTY m-a determinat sa le fac , ea tot timpul coace in cuptor sau la aburi cite ceva,diverse chifle dulci sau sarate ,cu umpluturi exotice sau cu carne chiar ,cunoscute ca si dim sum,are o mare dexteritate in a modela aluatul,talent ce mie imi lipseste cu desavirsire...ma rog ,daca as exersa mai mult probabil as face ceva progrese...dar cum timpul ma preseaza mereu,nu fac mai mult de a arunca in graba,seara,in masina de piine ,ingredientele necesare pentru a avea ceva piine pentru pachetelul de la serviciu.si asa,tot mai miroase a piine coapta si in casa mea...totodata ,sunt sigura si de calitatea piinii,ceea ce nu-i deloc de neglijat,zic eu.azi, cind am facut chiflele,datele problemei s-au schimbat,am fost libera si gata de o noua experienta cu aluatul.
atentie,aceste chifle sunt interzise celor ce au intoleranta la gluten!
starter-ul pentru aluat(maiaua sau plamadeala parca ii spunea bunica) l-am facut de aseara (se face cu vreo 8 ore inainte),folosind:
125 gr faina ,
1 lingurita zahar,
1 lingurita praf de copt,
1/2 lingura drojdie uscata,
1 lingurita otet,
150 ml apa calduta.
am amestecat bine apa,zaharul,drojdia si otetul,apoi am adaugat faina amestecata in prealabil cu praful de copt,am amestecat bine si am acoperit vasul,lasindu-l pina azi dimineata,cind nu am facut decit sa amestec acest starter cu :
500 grame faina ,
1/2 lingurita de sare,
cca 200 ml apa calduta,pe care am adaugat-o gradual,pina am obtinut un aluat elastic si nelipicios.cind ajunge la aceasta consistenta,ne oprim cu adaugatul apei,formam o bila pe care lasam la odihna ,acoperita,pina isi dubleaza volumul,cca 1 ora.din aluatul crescut am format 10 chifle(dati-va cu putin ulei pe miini cind le formati),pe care le-am lasat la odihnit cca 20 minute,dupa care le-am plasat pe patratele de hirtie de copt,
spre a impiedica lipirea de cosul steamer-ului.se lasa la steamer 15 minute si apoi se scot si se lasa la racorit si uscat.
sau se servesc calde,unse cu miere sau gemul preferat si insotind o cana de ceai sau de lapte ,intr-o dimineata intunecoasa si cetoasa de noiembrie !
enjoy!