Cheesecake Raw Extra Bun
articol scris de inatodoran blog retete-vegane.blogspot.com
Il numim cheesecake nu pentru ca ar contine branza. Ci pentru ca seamana atat la aspect cat si la gust cu varianta originala. Si nu ne e rusine sa recunoastem ca ne e dor uneori de unele preparate ovo-lacto caci cei care am ales sa fim vegetarieni stim care sunt beneficiile dietei bazate pe legume, fructe si cereale. Si-n plus ar fi destul de aiurea si anost sa numim diverse retete vegetariene cu nume saracacioase ca: sos de caju, crema de caju, prajitura cu nuca de caju etc. Si cu asta am clarificat o enigma de-a omnivorilor cu privire la numele retetelor vegane care fac trimitere la preparate de origine animala.
Reteta de fata a pornit de la o pofta personala si o sclipire de moment. In timp ce faceam odata branzica de caju fermentata m-am gandit ca as putea sa o folosesc si intr-un preparat dulce asa ca primul desert care mi-a venit in minte a fost cheesecake! Stiam deja ca branza fermentata de caju are o tenta acrisoara, perfecta pentru desertul pe care eu il adoram pe vremea cand consumam lactate.
Ei, si pe cand cupcake a mea implinea o luna fix exact :) am preparat minunatia asta de tortulet: cremos, acrisor si foarte sanatos si apreciat. Reteta nu e grea insa cere putina rabdare pentru prepararea branzei de caju dar odata obtinuta, lucrurile sunt simple.
Cheesecake raw extra bun
* blat *
-
1 1/2 cana migdale crude
-
sirop de artar
-
Migdalele se mixeaza in robot cu un praf de sare pana se macina marunt insa nu macinati prea mult pentru a nu deveni uleioase.
-
Incorporati sirop de artar putin cate putin, in timp ce robotul merge, pana obtineti o masa lipicioasa si compacta atunci cand este stransa in mana.
-
Varsati amestecul intr-o tava de silicon sau una cu peretii detasabili de diametrul 16-18 cm. Presati compozitia in strat uniform. Daca se lipeste de maini, umeziti-le usor cu apa si continuati sa presati.
* crema *
-
sirop de agave dupa gust (de la magazinul Dm)
-
1 1/2 lg zeama de lamaie
-
coaja rasa de la 1 lamaie mica
-
2 lg unt de cocos lichefiat
-
1/2 l-ta lecitina pudra
-
Branza de caju o preparati conform indicatiilor din linkul inserat mai sus, insa respectati doar primii 3 pasi, fara a adauga in branza finala condimente.
-
Se pun in robot: branza, siropul de agave, zeama si coaja de lamaie si se mixeaza. La final se adauga untul de cocos si lecitina si se mai mixeaza pana la incorporare. Lecitina face crema onctuoasa iar untul de cocos da tinuta si fermitate.
-
Se toarna crema peste blat si se da tava la congelator pana la intarire. Inainte de servire cu cateva ore se scoate prajitura din forma, se pune pe un platou si se da la frigider pentru a se dezgheta frumos.
-
Se orneaza cu gem de fructe acrisoare: fructe decongelate si curmale, mixate in robot.