Cheesecake Raw Cu Fragi
articol scris de inatodoran blog retete-vegane.blogspot.com
Ca tot vorbeam deunazi despre arome si amintiri, fragutele (cum sunt alintate pe aici aceste delicii) imi amintesc de vacantele la tara, cand colindam dealuri si paduri in cautarea lor si a florilor de camp inmiresmate si colorate. Le cautam in iarba matasoasa si inalta, care-mi ajungea pana la cot, le cautam cu atata ardoare de parca ma intorceam in timp, pe vremea cautatorilor de aur. Nu stiu sa fi fost mai incantata de ceva in acele momente decat de parfumul lor imbatator si culoarea rubinie care imi incanta privirea. Le iubesc pur si simplu. Le iubesc poate pentru ca sunt rare. Caci de cand ma stiu am fost, sunt si voi ramane un fan incontestabil al cireselor.
Sa tot fie vreo doi-trei ani de cand n-am mai mancat fragi. Si anul acesta, ca si in ceilalti care s-au scurs, m-am gandit la minunatele mele delicii parfumate. Ieri insa, fara sa ma astept, am primit de la mama sase borcane doldora de fragi proaspete. Toata casa s-a umplut de parfumul lor sublim, mai ceva ca intr-o cofetarie frantuzeasca. Le-am spalat repejor (e un fel de-a spune, caci tot procesul asta mi-a luat mai bine de o ora), le-am pus in pungute pentru iarnaiar o parte le-am pastrat pentru cheesecake-ul de fata. Bucuria mea mare insa s-a transformat in amaraciune (la propriu): am constatat cu tristete ca nici macar fragutele nu mai au dulceata de pe vremuri. In ciuda parfumului imbietor nu sunt dulci mai deloc, ba chiar sunt usor amarui Oare toate lucrurile bune au un sfarsit?
Cheesecake raw cu fragi (pt o tava cu diametrul de 16-17 cm)
-
1 cana si 1/2 de migdale
-
2 lg cacao
-
miere cat sa lege compozitia
-
2 cani caju inmuiat peste noapte
-
3 cani fragi + cateva in plus pentru decor
-
zeama de la 1/2 lamaie mare
-
1/2 cana unt de cocos topit
-
miere dupa gust
-
1 l-ta lecitina pudra (NU lichida)
-
apa plata
-
Pt blat: migdalele se macina fin impreuna cu cacao. Apoi se adauga miere putin cate putin, cat sa formeze un aluat compact, lipicos. Compozitia se preseaza cu mainile umede intr-o tava rotunda cu pereti detasabili sau de silicon.
-
Pt crema: nuca de caju, fragii, zeama de lamaie, untul de cocos, mierea si apa cat sa acopere nuca de caju – se mixeaza in paharul blenderului pana cand rezulta o compozitie cremoasa. Apoi se adauga lecitina si se mai mixeaza.
-
Crema se toarna peste blat si se presara fragi. Cu o lingura se amesteca in crema.
-
Se da la congelator pana cand se ingheata complet, dupa care se indeparteaza tava, se pune cheesecake-ul pe o farfurie si se pastreaza la frigider, unde se dezgheata lent dar se pastreaza rece.