contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cheesecake Cu Zmeura (copt)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Vegan raspberry cheesecake 

Cheesecake fara cheese. Sau cum sa aprinzi discutiile intre aparatorii branzei si laptelui pe motiv ca este vorba despre o “contrafacere nesanatoasa”. Nu am sa continui discutia aici si nici nu am sa dau argumente pro sau contra pentru ca m-am cam saturat sa tot vad tabere de non-vegetarieni razboind cu vegetarienii si invers. Stiu doar ca lumea e indeajuns de mare pentru toti si ca o reteta nu e batuta in cuie. Nici ca ingrediente nici ca denumiri. De sanatate iar nu mai vorbesc pentru ca aici am polemiza mult prea mult. Insa orientativ, pentru cei care doresc sa vada care e de fapt povestea cu soia&co pot citi articolul Cristelei pe aceasta tema.

Vegan raspberry cheesecake 

Revenind insa la reteta, pot spune cu mana pe inima ca acest cheesecake este o reusita! Fata de variantele raw acesta mi se pare mult mult mai bun. In plus este si mai accesibil ca pret si ca ingrediente.

Am vrut sa alatur zmeura acestei retete deoarece iubesc aroma ei fina si delicata insa simtiti-va liberi sa experimentati cu orice fruct: visine, caise, capsuni, mure, afine, lamai, portocale, banane, piersici etc. Le puteti introduce sub forma de pudra deshidratata sau ca fructe proaspete/decongelate. Ba chiar puteti folosi pudra de roscove sau cafeaua de cereale! Orice varianta veti alege rezultatul va fi unul delicios. Nu uitati insa sa modificati cantitatea de fructe in functie de preferinta voastra, caci spre exemplu daca va veti hotari asupra lamailor nu aveti cum sa folositi o cana de suc de lamaie. Adaugati treptat fructe pana cand gustul va este pe plac, avand insa grija sa nu modificati prea mult consistenta vascoasa a cremei.

Vegan raspberry cheesecake Vegan raspberry cheesecake

Cheesecake cu zmeura*

Blat

  • 250 g biscuiti digestivi (eu folosesc Gullon fara sare si zahar, de la Auchan)
  • 180 g margarina Rapunzel (obtinuta prin amestecarea la rece a uleiurilor vegetale virgine, complet altceva fata de margarina de pe piata)
  1. Mixati biscuitii in robot pana obtineti o masa fina, asemanatoare nisipului.
  2. Adaugati margarina topita peste ei si amestecati. Pentru a va da seama daca veti avea un blat nesfaramicios la final, strangeti compozitia in palme. Daca se va forma un bulgaras compact atunci e perfect. Daca nu mai adugati putina margarina.
  3. Tapetati fundul unei forme de copt cu pereti detasabili cu hartie de copt. Presarati compozitia de blat si nivelati uniform.
  4. Dati la copt in cuptorul incins la 180 grade C pentru 10 minute sau pana cand marginile sunt rumene.
  5. Scoateti tava si preparati crema.

Crema

  • 600 g tofu simplu desarat
  • 375 g iaurt de soia simplu
  • 1/2 cana** pudra de zmeura deshidratata sau 1 cana mare zmeura proaspata/decongelata
  • 1 lg cu varf amidon de porumb
  • stevie dupa gust sau 2 banane mari bine coapte
  • zeama de la 1/2 lamaie mica
  1. Toate ingredientele se mixeaza in blender. Din cand in cand opriti-l si dati compozitia in jos cu o spatula. Crema rezultata trebuie sa fie de consistenta unei smanatni groase, onctuoase.
  2. Turnati crema peste blatul copt de biscuiti si dati la cuptor pentru 15-30 minute (depinzand de diametrul formei alese) sau pana cand marginile sunt usor rumene si centrul nu mai e lucios, ci ferm.
  3. Lasati sa se raceasca in tava, apoi scoateti cu grija si transferati in frigider unde e bine sa stea cel putin 4 ore.
  4. Serviti simplu sau cu fructe sau sosuri de fructe.

* eu am folosit o forma cu diam de 28 cm insa recomand o forma de 24-26 cm pentru ca stratul de crema sa fie mai gros

** 1 cana cu volumul de 250 ml