Cheesecake Cu Portocale
articol scris de inatodoran blog retete-vegane.blogspot.com
Da, saptamana aceasta a fost ziua mea. O zi simpla, ca toate celelalte, fara de fast sau alte artificii. Am pregatit putina mancare si ne-am adunat in familie. Nimic iesit din tipar sau spectaculos. De fapt insa… Daca stau sa ma gandesc a fost ceva spectaculos. Tortul. Simplu, usor, rapid dar extrem extrem de gustos.
In zilele de odinioara eram innebunita dupa cheesecake. Crema aceea bogata, rece, contrastanta cu fragezimea blatului de biscuiti si sosul aromat de fructe imi incanta papilele gustative intotdeauna. Ma intreb daca o fi cineva caruia sa nu-i fie pe plac acest desert usor si delicios. Recunosc, am dus lipsa acestui desert asa ca pe cand stateam si imi conturam meniul, am dat peste aceasta reteta splendida, ce promitea o prajitura foarte asemanatoare ca gust si aspect cu celebrul cheesecake. Insa ceea ce m-a convins pe loc a fost prezenta portocalelor. Iubesc aceste fructe durdulii si zemoase. Sunt zile cand mananc cate doua kilograme… (dupa cirese, sunt fructele mele preferate). Toata casa s-a umplut de aroma lor in momentul in care am preparat acest desert fabulos. Ceea ce a iesit insa mi-a trecut orice asteptare! Nu mi-a venit sa cred ca din asemenea ingrediente simple si putine poate iesi un tort cu o consistenta si un gust atat de apropiat de cel original!
Dragelor, va spun doar atat: musai, musai sa il incercati! Restul… e tacere (din cauza gurilor mult prea pline)!
Asculta mai multe audio Muzica
Cheesecake cu portocale
Blat
- 1 cana migdale inmuiate si deshidratate (puteti sa nu le deshidratati dar inmuierea e obligatorie)
- 1/4 cana cacao
- 3 curmale maruntite
Procesati ingredientele in blender pana rezulta o compozitie lipicioasa, care daca e stransa in plame, se aduna. Daca nu se intampla acest lucru mai adaugati cate o curmala, pe rand (maruntita neaparat!) pana cand prindeti consistenta dorita.
Intr-o tava rotunda cu pereti detasabili, cu diametrul de 22 cm, puneti folie de plastic. Imprastiati compozitia si nivelati-o cu mainile pana obtineti un strat uniform de blat.
Crema
- zeama si coaja de la 3 portocale
- 2/3 cana sirop agave/miere
- 2 1/2 cani caju inmuiat si scurs
- 3/4 cana unt de cocos topit (eu am folosit unt de cacao pudra, mi s-a parut mai potrivit)
Spalati portocalele cu apa si tratati-le cu o solutie dezinfectanta de apa+otet+zeama de lamaie+ulei esential de arbore de ceai. Pulverizati aceasta solutie peste portocale, lasati-le asa timp de un minut si apoi clatiti-le bine de tot cu apa rece. Stergeti-le cu un prosop curat.
Coaja, zeama de portocale, agavele, caju si untul de cocos se mixeaza in robot timp de cateva minute pana cand rezulta o compozitie omogena, fara bucati vizibile de caju.
Turnati crema peste blat si dati la congelator pana la intarire.
In ziua servirii, scoateti tortul din congelator si pastrati-l in frigider. Scoateti-l din frigider doar in momentul servirii.
Tortul este delicios acompaniat de cel mai simplu sos de ciocolata!
- sirop de artar
- cacao
- apa rece
Cantitatile sunt la alegere.
Puneti intr-un vas cateva linguri de sirop de artar si alte cateva linguri de cacao. Intotdeauna numarul de linguri de cacao va fi mai mic decat cel de sirop de artar.
Amestecati bine cu un tel.
Subtiati (insa nu prea tare) cu apa.
Dati la rece pentru a se mai intari.
Acest sos se poate folosi pentru orice desert.