Cheesecake Cu Levantica
articol scris de Poliana blog EnjoyDessert!
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
300 gr biscuiti integrali (de casa am folosit, si chiar o sa vin cu reteta in curand)
100 gr unt
50 gr nuca
1/2 lingurita scortisoara
Umplutura
400 gr crema de branza
200 gr ciocolata alba
500 gr branza de vaci
150 ml smantana
100 gr zahar
50 ml smantana
3 oua mari
2 linguri lavanda
2 linguri suc de lamaie
1 lingura esenta de vanilie - am pus sa fie :P
colorant alimentar violet dupa plac :D
Pentru baza macinam fin nuca, adaugam biscuitii si-i mai lasma putin la robot, pana cand sunt bine maruntiti.
Adaugam, scortisoara si untul topit si omogenizam. Daca mai este nevoie se mai pot adauga 1-2 linguri de lapte. Tapetam fundul unei tavi cu diametrul de 26 centimetri cu amestecul de biscuiti, apasam bine cu fundul unui pahar. De data aceasta am ales sa nu ridic si pe margini biscuitii decat foarte putin, ca sa fie mai vizibila culoarea mov a cheesecake-ului. Dam tava la rece pana pregatim umplutura.
Ciocolata alba o topim la bain marie, sau la microunde insa cu mare grija sa nu se arda - lucru des experimentat de mine cu ciocolata asta alba, care se pare ca e mai sensibila. Lasam ciocolata deoparte.
Branza de vaci o mixam cu 150 ml de smantana pana devine o crema (asta inseamna ca iar o sa va ajutati de blender). Lasam blenderul deoparte si trecem la mixer...Peste branza adaugam crema de branza gen Philadelphia si zaharul si mixam 2-3 minute, adaugam ciocolata alba si mai mixam pana la omogenizare.
Ouale le adaugam pe rand, si mixam cate un minut dupa fiecare. Punem si sucul de lamaie si esenta de vanilie si amestecam bine, apoi adaugam cele doua linguri de levantica. Daca nu va place gustul ei puteti sa renuntati la ea, sau sa puneti doar o lingura. Eu nu pot sa zic ca ma dau in vant dupa levantica, insa in cheesecake mi-a placut destul de mult, poate mi s-a parut cam puternic gustul, dar pentru asta stiu ca voi reduce cantitatea data viitoare, asa incat sa-i dau doar o aroma mai deosebita. Asta tine doar de preferinta. Multi dintre cei care au gustat din acest cheesecake au spus ca e chiar buna levantica in mancare, si nu se asteptau deloc sa fie asa. Deci puneti dupa cum va place.
Pentru colorare eu am vrut sa experimentez mai intai, si de aceea am pastrat 50 ml de smantana. Am folosit colorant alimentar praf pentru prima data in viata :P, si aveam emotii ca nu prea stiam cu ce sa mananca. Asa ca am amestecat putin praf in smantana, am vazut ca se coloreaza frumos, m-am inseninat...si am inglobat smantana in restul compozitiei, apoi am adaugat colorant cat sa obtin culoarea ce o doream...si gata!!!
Dupa ce am incalzit cuptorul la 160 de grade, turnam umplutura peste baza de biscuiti si o dam la cuptor pentru o ora. Eu in ultimul sfert de ora am redus temperatura la 150 ca sa nu crape la suprafata. Si totul a fost bine.
Pofta buna!