Chec Zebra
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Va marturisesc ca astazi as fi vrut sa postez o alta reteta, dar m-am gandit ca fiind weekend poate veti dori sa faceti ceva dulce pentru ai vostri prichindei. In reteta de azi este vorba despre acel Chec Zebra. Probabil ca ati tot auzit denumirea asta mai peste tot prin blogosfera, probabil ca o stiti de la matusi, mame, bunici sau prietene din copilarie, probabil ca macar cativa dintre voi aveti acasa, intr-un caiet cu pagini ingalbenite, cea mai cea straveche sau autentica reteta de Chec zebra. Sincer, cui ii pasa fratilor de “autenticitatea si unicitatea straveche” unei retete pe care mai toata lumea o prepara in propria bucatarie din cateva ingrediente simple si despre care aproape nimeni nu poate afirma cu tarie ca e “chiar acea!” reteta. Sincer, cred ca e pur snobism culinar sa te apuci sa spui ca tu ai cea mai cea straveche si autentica reteta si ca nimeni, dar absolut nimeni nu are asa comoara. Adica, ma gandesc ca una e sa spui: bai am cea mai faina si mai tare reteta de oua prajite asa cum se face la noi in “regiune” si alta e sa zici ca tu ai inventat apa de la robinet sau batutul oualelor si nimeni altcineva nu.
Reteta asta de Chec zebra am gasit-o la Jamila si mi-a placut ca are in componenta putin ulei, iar ceea ce m-a dat pe spate a fost faptul ca l-am vazut ca pe un chec extrem de pufos, aerat si foarte usor. Si chiar asa a fost. Si suprema satisfactie a fost ca Miruna a mancat cu mare placere inca de la prima feliuta si a mancat cu aceeasi placere de fiecare data, ori de cate ori l-am copt. Deci, pentru asta iti multumesc Jamila.
Ingrediente pentru reteta de Chec Zebra
- 200 gr faina tip OOO
- 200 gr zahar tos
- 5 oua
- 1 lingurita praf de copt
- un praf de sare
- 2 linguri cacao
- 4 linguri ulei
Mod de preparare pentru reteta de Chec Zebra
Incalziti cuptorul la treapta 2-3 sau la 180 grade. Luati o forma de chec sau de cozonac si puneti in ea o hartie de copt.
Separati ouale si mixati spuma tare albusul. Apoi puneti cate o lingura sau doua de zahar tos si mixati la viteza mare pana se topeste. Continuati sa adaugati cate doua linguri de zahar si mixati pana ce totul devine o spuma tare, densa, care nu cade de pe tel. Exact ca pentru bezea.
Frecati galbenurusile cu un strop de sare si cu cate o lingura de ulei, exact ca pentru maioneza. Va trebui sa obtineti un fel de maioneza tare. In spuma de bezea adaugati o jumatate din cantitatea de galbenusuri frecate cu ulei si amestecati usor cu o spatula. Nu mai folositi mixer deloc, absolut deloc. Doar o spatula de silicon. Incorporati si a doua jumatate din cantitatea de galbenusuri.
Cerneti faina si amestecati-o cu praful de copt, dupa care incepeti sa incorporati treptat in compozitie, amestecand tot numai cu ajutorul unei spatuli de silicon.
Impartiti compozitia astfel obtinuta in doua boluri. Amestecati cacaua cernuta cu putina apa si frecati pana ce se incorporeaza si devine cremoasa. Apoi incorporati compozitia de cacao intr-unul din boluri. Omogenizati. Astfel veti avea acum un bol alb si unul maro
In tava pregatita, dupa cum am spus mai sus, veti pune fix in mijlocul ei o lingura din compozitia alba (cea fara cacao). In mijlocul acestia, deasupra, veti pune o lingura din compozitia cu cacao, apoi deasupra ei, fix in mijloc o lingura din compozitia alba si tot asa alternati cate o lingura din compozita alba si una din cea cu cacao pana ce terminati cele doua boluri si tava de copt este plina.
Dati la cuptor pentru 40 minute (in functie de cuptor) si faceti testul cu scobitoarea.
Scoateti din tava si lasati la racit pe un gratar metalic. Taiati checul doar in momentul in care este complet rece.
Pofta buna la chec zebra!
Acest articol Chec Zebra apartine site-ului Retete culinare din Tara bucatelor - de Alice Ciobanu.