Chec Zebra & Muffins Cu Branza Si Rosii Uscate
articol scris de myfancycake blog My Fancy Cake
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Doua retete delicioase,aparent fara nicio legatura. Si totusi ... numitorul comun se numeste Daring Bakers.
Luna aceasta provocarea se numeste "Quick Breads", adica "paine rapida". Noi am include aici chec-urile si briosele care nu au nevoie de un timp de dospire, agentul de crestere fiind praful de copt sau bicarbonatul.
Conditiile provocarii au fost:
- Nu folosim drojdie
- Timpul maxim de preparare; maxim 1,5 ore
- Pregatim chec-uri sau briose
Iata si cateva aspecte utile cu privire la chec-uri:
- Cantitatea de praf de copt folosita este de 1-2 lingurite la o cana de faina.
- Bicarbonatul se combina de regula cu lichide acide: lapte batut, sos de tomate. Cantitatea necesara este de 1/2 lingurita la o cana de lichid.
- Aveti grija sa folositi praf de copt sau bicarbonatin termenul de garantie precizat pe ambalaj.
- Folositi intotdeauna cantarul pentru a masura ingredientele.
- Este foarte important sa preincalzim cuptorul inainte de a introduce tava cu aluat.
- Lasati loc pentru crescut (macar 1 cm intre aluat si partea de sus a tavii).
- Secretele unui chec reusit sunt mixarea si coacerea. Mixarea nu trebuie sa se faca la viteza mare si nu trebuie sa coacem chec-ul mai mult decat este cazul.
- Pentru a verfica deca un chec este copt folosim testul scobitorii. Introducem scobitoarea in aluat. Daca iese curata, checul este copt.
- Pentru un aspect aerat si pufos este de preferat sa cernem faina.
- Fructele uscate, nucile se adauga la sfarsit amestecand usor.
- Chec-urle pot fi glasate cu zahar pudra, zahar pudra amestecat cu lapte sau suc de citrice.
- Pentr o o varianta cu mai putina grasime, putem inlocui o parte sau tot untul/uleiul cu piure de fructe (mere, prune, dovleac, banane).
- Inainte de a taia chec-urile, acestea vor fi lasate sa se raceasca complet, in caz contrar se vor incruzi.
- Checurile pot fi facute in 2 feluri:
- Metoda muffins sau "a celor doua boluri": ingredientele uscate si cele lichide se amesteca separat, urmand a se combina, turnand lichidul peste amestecul uscat.
- Metoda cremei: untul si zaharul se mixeaza obtinand o crema pufoasa. Apoi adaugam ouale si ingredientele lichide. Ingredientele uscate vor fi adaugate la sfarsit
Ce gresim? daca....
- Chec-ul se lipeste de tava: tava in care vom coace chec-ul trebuie unsa cu unt si presarata cu faina.
- Avem gauri mari sau tunele in chec: in acest caz am mixat prea mult compozitia.
- Chec-ul se crapa: nu este nicio problema. Crapatura se poate acoperi cu zahar pudra.
- Chec-ul/briosele cu fructe de padure isi schimba culoare: pentru a preintampina aceasta problema fructele se vor amesteca cu putina faina inainte de afi incorporate in compozitie.
- Chec-ul este copt pe exterior si crud in interior: temperatura cuptorului a fost prea mare. In acest caz puteti acoperi chec-ul cu o foaie de copt si sa reduceti temeperatura cuptorului.
Chec-urile si briosele sunt de obicei dulci, dar mai jos va prezint si o varianta sarata, extrem de savuroasa.
Eu am pregatit un chec zebra si muffins cu branza si rosii uscate.
Sper sa va placa!
CHEC ZEBRA
Pentru 2 chec-uri avem nevoie de: 5 oua, 150 gr zahar,1 lingura cacao, 250 gr faina, 1 lingura lapte, 60 gr unt, 1 lingurita praf de copt, 1 lingurita esenta de vanilie, 1 lingurita esenta de portocale, un praf de sare
Pentru inceput amestecam intr-o craticioara cacaoa cu untul, 1 lingura de zahar, laptele si esenta de portocale. Punem amestecul pe foc si cand toate ingredientele sunt omogenizata dam crema la rece.
Batem albusurile spuma cu un praf de sare. Cand acestea s-au intarit adaugam cate o lingura de zahar.
Cu o spatula incorporam usor galbenusurile, apoi faina amestecata cu praful de copt.
Impartim aluatul in 2 parti egale. Intr-una din parti adaugam esenta de vanilie, iar in cealalta parte turnam crema de cacao si omogenizam usor.
Tapetam 2 tavi de chec cu hartie de copt si punem cate o lingura de compozite alternativ (vezi foto).
Coacem checul la 180 grade Celsius timp de 40 de minute.
Se serveste rece.
MUFFINS CU BRANZA SI ROSII USCATE
Pentru acesti muffins avem nevoie de 30 gr unt, 1 ceapa rosie, 350 gr faina, 2 lingurite praf de copt, 1 lingurita piper, 250 gr branza cedar, 220 ml lapte, 1 ou, 3-4 rosii uscate, 1 praf de sare
Pentru crema de branza: 100 gr crema de branza Philadelphia, 1 ceapa mica, 1 lingura de unt, sare
Pregati ingredientele si hartiutele pentru muffins
Razuim branza cedar si scoatem rosiile pe un servetele pentru a le scurge de uleiul in exces.
Intr-o craticioara topim untul si adaugam ceapa taiata marunt.
Intr-un bol amestecam faina, praful de copt, piperul si branza rasa. Adaugam laptele si oul batut cu un praf de sare.
Cu o lingura amestecam ceapa si rosiile taiate marunt.
Distribuim compozitia in 12 forme de muffins si le coacem in cuptorul preincalzit la 170 grade Celsius, timp de 30-35 de minute.
Putem verifica daca sunt coapte cu ajutorul unei scobitori.
Pentru crema mixam untul cu crema de branza si cu sarea. Adaugam ceapa tocata marunt.
Dupa ce s--au racit briosele le putem decora cu crema de branza.
Blog-checking lines: The Daring Bakers’ February 2012 host was – Lis! Lis stepped in last minute and challenged us to create a quick bread we could call our own. She supplied us with a base recipe and shared some recipes she loves from various websites and encouraged us to build upon them and create new flavor profiles.