contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Chec Madeira -cu Portocala Si Lamaie

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Made by Liana



Asta-primavara am dat peste Checul Madeira la Micul pe blog. Mi-am notat reteta, ca multe altele minunate de pe blogul ei, care sunt inca pe lista de asteptare...dar pe asta l-am prestat!
Si ce m-a atras si mai mult a fost faptul ca nu contine agenti de crestere!!! Nu tu praf de copt, drojdie sau bicarbonat de sodiu, otet sau amoniu. Super, super!!!
Recunosc ca nu-s amatoare de lamaie, ci de portocala. Asa ca am adaugat si coji confiate de portocale si lamaie la checul Madeira, l-am si insiropat cu suc de portocala, parca mi-e teama sa-i mai zic Madeira...hm...Madeira lemon by Micul si Madeira orange&lemon by Liana. Parca asa mai merge, nu?
Multumesc mult de tot Micul a.k.a Yvone pentru reteta!
Pot sa-ti spun cu mana pe inima ca e cel mai bun si mai inmiresmat si mai aromat chec ever!!!
Ingrediente:
250g faina,
o lamaie,
o portocala,
225 grame unt/margarina,
4 oua
275g zahar,
35 ml apa,
50g coaja de portocala si lamaie confiata.
Mod de preparare:
1. Se incalzeste cuptorul, se unge tava de chec cu margarina si se tapeteaza cu faina sau cu hartie de copt.
Se curata lamaia si portocala cu un curatator de legume,

apoi se taie in fasii lungi si subtiri, eliminand partea alba.
Se pun fasiile intr-un vas, se acopera cu apa si se pun pe foc.

Se lasa sa fiarba un minut, se spala cu apa rece si se repeta operatiunea.
Intr-un alt vas se pun 50g zahar si cei 35 ml apa si se da focul incet, lasandu-se pana se topeste zaharul. Se adauga cojile de lamaie si de portocala si se lasa sa fiarba pe foc pana cand devin sticloase.
2. Se scot cojile din sirop si se pun pe hartie de copt la racit.

Margarina moale se bate cu zaharul si se adauga pe rand ouale.

Apoi se cerne faina si se omogenizeaza.

Se adauga si bucatelele de lamaie si portocala confiate si se amesteca bine.

Am gasit la Real o cutie de 250g cu vreo 5 ron, cred...nu mai stiu exact pretul :P
3. Se toarna aluatul in tava iar deasupra se pun fasiile de lamaie si portocala din sirop

si se da la cuptor pana trece testul scobitorii, in jur de 1 ora si 10 minute.
In siropul ramas se stoarce sucul de la o portocala si se insiropeaza checul racit.

Merge de minune cu o cana de lapte cald sau rece, zice sotul, incantat de gustul dulce-acrisor al parfumatului chec ;-)

Eu am servit doua felii de chec cu un pahar de suc de portocala proaspat stors! Si mai adevarat a fost gustul, aroma, savoarea ;-)
Tips: In primele 15 minute dati focul la putere maxima si nu deschideti sub nicio forma cuptorul. Apoi dati la 180 de grade si verificati dupa o ora daca este gata.