Chec De Legume
articol scris de hobbybucatar blog
In asteptarea Sfantului Ion (prilej de noi musafiri), dar te-ai cam saturat de atata carne? Ce le mai gatesti oaspetilor? Ei... dupa cum vezi, intotdeauna se gasesc solutii.
Iata o reteta de aperitiv: un chec care la mine a devenit "traditional" de vreo trei ani incoace - il fac foarte des in preajma sarbatorilor si deloc in restul anului. Reteta e de la verisoara mea Mihaela (care l-a luat mi se pare dintr-un Practic in Bucatarie). Eu am "imbunatatit" un pic checul, adaugandu-i ardei rosu, carese potriveste de minune impreuna cu ceapa. Am renuntat in schimb la praful de copt... prin urmare, nu iese cel mai pufos chec din lume, insa creste destul, iar ca aperitiv "sarat" nici nu are nevoie!
Mod de preparare:
Incepe cu partea lacrimogena: taie ceapa cubulete. Dupa ce te mai opresti din plans, taie si ardeiul si asaza-l impreuna cu ceapa intr-o tigaie mare. Toarna un pic de ulei, amesteca si lasa totul la calit la foc mic, amestecand din cand in cand. Scoate smantana si ouale sa fie la temperatura camerei.
Intre timp, desfa cutia de ciuperci si scurge conserva, apoi taie ciupercile cubulete. Daca folosesti ciuperci crude, spala-le si taie-le cuburi ceva mai mari. Adauga in tigaia cu legume (nu lasa ceapa sa se prajeasca, ci doar sa se inmoaie) si lasa pe foc pana ce toate incep sa se aureasca, iar apa lasata de ciuperci s-a evaporat cu totul. Da legumele deoparte, adauga sare, piper si marar tocat, apoi lasa sa se raceasca 10 minute. Tapeteaza tava cu ulei si faina. Da drumul la cuptor, sa se incalzeasca.
Separa albusurile de galbenusuri. Adauga in tigaie, peste legume: galbenusurile, faina, smantana si amesteca usor, pana se omogenizeaza. Gusta si mai adauga sare sau piper daca este cazul. Separat, intr-un castron mare, bate albusurile cu un tel sau cu un mixer, pana ce totul devine spuma si nu a mai ramas nici un pic de lichid. Adauga spuma de albusuri peste legumele din tigaie si amesteca incet, cu miscari cat mai blande, pentru ca spuma sa fie... inglobata in amestec (fara ca ea sa dispara cu totul). Gata: e momentul sa torni amestecul in tava de chec. In final, cu ajutorul unei linguri, netezeste spuma care se ridica la suprafata, ca sa aiba o grosime uniforma.
Da la cuptor, lasa focul la mediu si in cca 40 de minute checul este gata. Scoate-l cand coaja de sus a devenit auriu inchis. Poti verifica stadiul in care se afla la fel ca pe orice alt chec: cu ajutorul unui pai.
In final, inca doua sfaturi: daca nu esti sigura pe spuma de albusuri sau pe performantele cuptorului tau, poti adauga in compozitie si un pliculet de praf de copt. Nu uita ca, dupa ce ai scos checul din cuptor, sa il scoti si din tava, pe un fund de lemn: altfel el va continua sa se faca si de asemenea va fi mai greu de dezlipit de tava.
Reteta recomandata de HobbyBucatar.blogspot.com