Chec Cu Mere Si Cafea
articol scris de divainbucatarie blog divainbucatarie.ro
Checul cu mere si cafea are parfum si arome de toamna tarzie. Aceasta reteta am facut-o special pentru provocarea Dulce Romanie a lunii noiembrie, de pe blogul “Xandrinne si ale ei ispravi culinare”.
INGREDIENTE:
4 oua
200 g zahar
200 g faina + 50 g faina
100 ml ulei
1 plic praf de copt stins cu lamaie sau otet
1 praf de sare
1 mar golden
suc de la 1/2 lamaie
2 linguri iaurt
100 g nuca macinata
coaja rasa de la 1/2 portocala
1/2 lingurita esenta de vanilie
3 g cafea solubila
1/4 lingurita scortisoara
2 lingurite cafea tare
PREPARARE:
Curatam un mar, il taiem felii subtiri si il stropim cu suc de lamaie pentru a nu oxida. Tavalim apoi feliile de mere prin 50 g faina. Pornim cuptorul la 180°C.
Batem albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si continuam sa mixam pana se topeste zaharul. Adaugam galbenusurile (pe rand sau toate odata) si amestecam usor cu o lingura sau un tel.
Adaugam pe rand uleiul, praful de copt si 200 g faina, pe care le amestecam cu lingura usor pana se omogenizeaza compozitia.
Adaugam coaja de portocala si esenta de vanilie continuand sa amestecam.
Incorporam pe rand in aluat iaurtul, nuca, cafeaua solubila si scortisoara, apoi cafeaua tare.
Turnam aluat cat sa acoperim fundul tavii pe care am tapetat-o cu hartie de copt. Punem un rand de felii de mere, apoi le acoperim cu aluat, punem iar felii de mere si terminam cu aluat.
Coacem checul la 180° C timp de 45 minute. Dupa acest interval de timp facem proba de coacere cu o scobitoare. Scoatem checul din tava pe un gratar si il lasam sa se raceasca. Il tapetam cu zahar pudra si servim.
Pofta buna!