Chec Cu Dovleac
Sursa Chec cu dovleac
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
V-am spus in postarea anterioara, ca e prima oara cand fac chec cu dovleac.Am folosit reteta mea de chec cu mere,care imi place ,mai ales pentru ca rezultatul nu e uscat,sa zic asa.Am inlocuit in ea ,adica in reteta, doar merele cu dovleac si nu am folosit cacao.A iesit ceva ce merita incercat !
INGREDIENTE :
-250 g unt sau margarina
-300g zahar praf
- 2 plicuri zahar vanilat
-4 oua
-3 lg (lingurite) scortisoara)
-1/2 lg cardamom
-un varf de cutit de nucsoara
-400 g faina
-2 plicuri praf de copt
-2 cesti de piure de dovleac
-coaja rasa de la o lamaie
-40 g ciocolata alba maruntita
-40 g ciocolata negra maruntita
-esenta de rom
ptr.glazura :
-100 g ciocolata alba
-50 g unt, margarina sau frisca lichida
-optional,cateva picaturi de colorant alimentar galben
MOD DE PREPARARE:
-dovleacul l-am taiat felii si l-am fiert .Acuma daca ma intrebati cate felii,asta e la ochi,adica cat sa obtineti doua cani de piure .Dupa ce s-a fiert si s-a racit,il curatam de coaja si il dam la blender ca sa obtinem un piure,cat mai fin.
-Untul se freaca spuma ,apoi se adauga zaharul, zaharul vanilat si esenta de rom
- Se adauga ouale unul cate unul mixand bine dupa fiecare.
-Se amesteca intr-un alt castron faina (preferabil cernuta ) ,praful de copt,scortisoara,coaja de lamaie
-Se adauga faina peste unt cate putin si se amesteca
- Se adauga piureul de dovleac si ciocolata maruntita,grosier
-Se pune amestecul in tava sau forma unsa cu unt si se coace la 210 gr C timp de aprox 45 de minute,sau pana trece proba cu scobitoarea.
-Dupa ce se scoate din cuptor,se lasa sa se raceasca
-In timp ce prajitura se coace,facem glazura fie la microunde sau in bain marie,incalzind ciocolata si margarina,untul sau frisca si amestecand continu,asta daca o facem la bain marie.Daca,insa, topim ciocolata si untul la microunde ,amestecam ,omogenizam bine dupa ce o scoatem.
-checul se glazureaza cu ciocolata,dupa ce s-a racit glazura si s-a mai intarit,altfel o va absorbi prajitura.Bine ar fi sa dati o data cu glazura,apoi sa dati prajitura la rece si abia apoi sa continuati glazurarea.Eu nu am facut asa,ca era deja cam tarziu si am vrut sa termin,drept care mare parte din glazura a fost absorbita de blat. .Glazuratul e esential dupa parerea mea ,pentru ca ii imbogateste gustul in mod nebanuit !