contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Chec Cu Dolvleac Si O Surpriza De Ciocolata

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

     Pe principiul "combinata maine-i gata" si cu multa rabdare si incapatanare, am reusit intr-un final sa fac un chec senzational de frumos si gustos. Era mai, mai sa renunt la ideea de chec cu surpriza in interior, desi conceptul ma bantuie de foarte mult timp (ce-i drept, nu sunt o mare cofetareasa si nici maestru patiser, si din cele 3 dati cand nu mi-a iesit ceva a fost din cauza unui  nimic de care nu am tinut seama mai degraba, decat ca nu am stapanit vre-o tehnica anume). Combinatia dovleac cu scortisoara si ciocolata nu m-a atras niciodata dar nevoia ne invata gusturi noi.
     Totul a pornit de la mama, care avea un dovleac prin balcon si am rugat-o sa mi-l "împrumute" in ideea in care as face o placinta, dar cum familia mea nu se da in vant dupa placinta ci dupa chec am mers pe mana publicului si... chec cu dovleac sa fie (steluta e doar surpriza, cum ar veni... "fantezia bucatarului")

     Checul de ciocolata de la interior este cat se poate de simplu si destul de uscat. Am folosit ciocolata 75% cacao plus ciocolata cu lapte pentru ca la noi in casa ciocolata amariue nu prea are trecere. Pentru checul cu dovleac am cautat mult o reteta speciala mai putin uscata si am experimentat cateva pana sa ajung la aceasta varianta. Intr-un final combinatia chec uscat de ciocolata si chec moale de dovleac a ramas varianta castigatoare.
     Un alt aspect pe care nu l-am luat in calcul atunci cand m-am incumetat sa incerc aceasta combinatie este forma checului de ciocolata. Initial am vrut sa fie inimioara, dar in timpul cresterii, inimioara s-a rasucit o data cu cresterea aluatului, rezultatul fiind.... sa zicem, nedorit (doar ca aspect, pentru ca la gust nu am primit plangeri), asa ca in varianta finala am optat pentru o stea clasica.
Ingrediente chec de ciocolata:
  • 4 oua mari
  • 130g zahar granulat
  • 130g faina alba
  • 140g ciocolata (75% cacao sau combinata cu ciocolata cu lapte)
  • 140g unt
  • un praf de sare
Ingrediente chec de dovleac:
  • 2 cani de piure de dovleac
  • 2 cani de zahar
  • o cana de ulei
  • 4 oua
  • 3 cani de faina
  • 2 lingurite de bicarbonat
  • un praf de sare
  • o lingurita de scortisoara
  • o lingurita de nucsoara

     In primul rand se pregateste "steluța": ciocolata se rupe in bucati mici si se pune sa se topeasca in bain-marie impreuna cu untul, apoi se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Cele 4 oua se separa, iar galbenusul se mizeaza cu zaharul  cam 5 min. pana devine o spuma fina, se adauga faina cernuta si ciocolata cu unt si se amesteca pana cand se formeaza un aluat dens. Albusurile se bat spuma si se adauga la mixul de ciocolata putin cate putin pentru a nu pierde din volum. Aluatul format se pune intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor cam 50 min la 180 grade C.
     Dupa ce se raceste  se taie in formele dorite... in cazul meu: steluțe!!!

     Cel de-al doilea chec este si mai simplu decat primul dar mai intai as vrea sa va spun mai multe despre  piureul de dovleac pentru ca, nu-i asa, noi nu suntem americani si nu gasim totul pe raft in supermarket sub forma de conserva (sau... or fi dar nu am gasit eu!).
     Dovleacul baban a fost sacrificat, i-au fost scoase semintele si feliat in bucati mari pe care le-am pus pe o tava de aragaz (musai cu hartie de copt) si l-am bagat la cuptor pana s-a rumenit si s-a inmuiat bine (cred ca au stat la foc mediu, cam 180 grade pentru ca am vrut sa se patrunda bine si sa se inmoaie, aproximativ 30-45 min).

          Cat este cald pulpa dovleacului se curata cu o lingura si se pune in blender, iar daca nu se paseaza bine se adauga cateva linguri de apa. Nu va faceti griji daca iese un pic apos piureul, e perfect!

     Eu am folosit doar 2 cani de piure pentru reteta asta, iar restul l-am portionat in pungute si l-am bagat la congelator pentru alte rețete portocalii.

     Checul de dovleac e foarte "complicat": toate cele 9 ingrediente enumerate mai sus se combina cu talent si indemanare intr-o ordine aleatorie. Aceeasi tava de chec (sau alta daca sunteti bine-dotati in bucatarie) este unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt, se aseaza o treime de aluat dovlecos si in sir indian, stelutele taiate mai devreme.

     Restul de aluat se toarna cu incredere peste stelute pana se acopera integral. Eu am turnat cam pana in buza tavii si am stat putin cu inima indoita ca va erupe aluatul din tava in timpul coacerii, dar a fost la limita.

     Se da la cuptorul preincalzit la 180 grade cam 45-50 min. Se scoate din cuptor dupa ce a trecut testul scobitorii si s-a mai racorit putin (eu de obicei mai las checurile in cuptorul stins cam 5-7 min) si se acopera cu un servet uscat. Rezultatul e pe cat de frumos pe atat de gustos si sper sa il incercati si voi si sa imi spuneti ce parere aveti.
S'aveti pofta!!!