Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Made by Liana
Dragii mei, trebuie sa va marturisesc ca in aceasta saptamana, m-a lovit fericirea!! Si m-a lovit atat de tare cu un frigider Indesit de la Delimano, la cel mai mare concurs culinar pentru amatori din Romania. Si, in plus, la acest concurs la care particip deja de aproape patru luni, postand zilnic retete diferite in functie de tema saptamanii, am ramas in top 10 bucatari chef care au sansa de a castiga un curs de gatit la Toscana de o saptamana sau o excursie in doi la Roma de trei zile. Important e ca voi pleca in Italia, nu am fost niciodata si mi-am dorit sa vad Roma. Ca sa sarbatoresc cum se cuvine acest noroc, am preparat acest chec cu vin din cartea Deserturi cu ciocolata, din colectia Delicii in bucatarie, editura Adevarul. Cartea mi-a imprumutat-o prietena mea, Veronica Cretu si ea una dintre cele mai bune 10 fericite bucatarese ramase in top10 la concursul Delimano. Am muncit cot la cot si ne-am ajutat reciproc ca sa putem merge impreuna in Italia. Ma bucur enorm ca am reusit impreuna! Pentru glazura de vin m-am inspirat din cartea Retete de succes de la Dr.Oetker, unde era aproximativ aceeasi reteta de prajitura, dar alte cantitati. Noroc la toata lumea, va doresc! Cin-cin! Pregatire: 30 ' Preparare: 45' Dificultate: mica Ingrediente: 250g faina, 4 oua, 50h granule de ciocolata, 180g unt, 180 ml miere, 1 plic zahar vanilat, 1 plic praf de copt, 1 plic de zahar cu scortisoara, 1 lingura cacao neagra, 1 pahar de vin rosu, sare.
Pentru glazura: 200g zahar pudra, 3-4 linguri vin rosu, 1 plic de zahar cu scortisoara. Pentru decor: 50g migdale prajite Mod de preparare: 1. Pune intr-un castron untul inmuiat la temperatura camerei, mierea sau sirop de artar-cine are si vrea, eu nu am avut-zaharul cu scortisoara, cacaua neagra si un praf de sare, apoi amesteca bine toate ingredientele.
Bate separat ouale si incorporeaza-le treptat in compozitie. 2. Adauga faina, zaharul vanilat, praful de copt, vinul rosu...
si la sfarsit, granulele de ciocolata...eu am sacrificat niste oua si iepurasi de cioco ;-)))
Amesteca usor si toarna compozitia intr-o forma de chec tapetata cu hartie de copt. Eu am primit forme speciale de hartie pentru chec
si l-am turnat acolo cu frica, mi-era ca o sa se sparga hartia si o sa iasa compozotia...preventiv, am pus hartia intr-o tava, si asa am bagat-o la cuptor. A iesit putina compozitie pe la colturi, dar nu a curs deloc. Totusi, nu mi-a placut ca s-a latit cam mult :( 3. Coace 45 de minute la 180 de grade si fa testul cu scobitoarea. Daca iese curata, checul e copt.
4. Pentru glazura, incalzeste putin vinul si amesteca-l cu zaharul cu scortisoara, pana cand se topeste zaharul. Apoi, toarna-l in zaharul pudra si amesteca pana cand se omogenizeaza.
Toarna glazura calduta peste checul racit.
5. Prajeste usor, intr-o tigaie fara grasime, migdalele. Lasa-le la racit. Cand sunt reci, presara-le peste glazura de vin...eu le-am apasat ;-)
Si o felie...de-men-ti-a-la!!! A iesit atat de buuun, si glazura aia parfumata cu scortisoara, pe care am rupt-o de pe chec, atat de buna a fost...si checul "insiropat" cu vin parfumat..mmm, o ne-bu-ni-e! Merita sa-l incercati!!!
Sugestie: Pentru persoanele cu intoleranta la gluten, se poate inlocui faina alba de grau cu 200g amidon de porumb sau de cartofi si 50g faina de orez. Cei care prefera o varianta mai usoara, vor folosi in loc de unt, 150g iaurt cremos integral si lapte cat sa obtina o compozitie moale si omogena.