Chec Cu Ciocolata Si Nuca Cu Glazura De Banane, Cicolata Si Gem De Capsune
articol scris de naskwik blog anastassiacafe.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
La multi ani mie :P
Pentru ca n-am putut sa trec de ziua mea fara un desert am zis sa fac un chec care se face mai repede si pot delecta oaspetii cu ceva dulce fara prea mare bataie de cap, tortul cred ca-l pot face si mai tarziu ;)
Ingrediente:
1 forma rotunda pentru copt cu diametrul de 22cm
hartie cerata pentru captusit forma
unt si faina pentru infainat forma
150gr. faina + 1 pachetel de praf de copt ( amestecati-le )
5 oua
1 pachetel de zahar vanilat
160 gr. zahar
50 gr. ciocolata amaruie zdrobita bucatele potrivite cu ajutorul cutitului, cam de marimea unei stafide
1 pumn de miez de nuci calite putin pe tigaie
( amestecati miezul de nuci in continuu cat se prajesc, dupa aceasta le transferati intr-o farfurie, nu le lasati in tagaie pentru ca inca e fierbinte ele continua sa se prajeasca si exista riscul sa se arda)
Mod de preparare:
Un cofetar care se respecta incepe intotdeauna de la pregatirea formei pentru copt si incinge cuptorul ;) in cazul acestui chec, la180 de grade Celsius. Luati o hartie cerata udati-o sub un get de apa, o scurgeti si o desfaceti, dupa aceasta procedura se aseaza foarte usor in forma de copt si protejeaza blatul sa nu sa se arda, o ungeti cu o pensula cu unt foarte moale si o infainati.
Ouale de bat 10~12 minute cu zaharul si zaharul vanilat pana ajung o crema alba si pufoasa, in ea se cerne faina cu praful de copt in doua rate, pana la incorporarea cu ajutorul unui tel cu miscari de sus in jos, rotind in acelasi timp bolul cu compozitia impotriva acelor ceasornicului, intotdeauna fac asa pentru ca se incorporeaza faina mai repede in crema.
Adaugati in compozitie ciocolata si nucile si le incorporati la fel ca pe faina, gata. deci ne-am inteles ca sunteti cofetari care se respecta si cuptorul este deja incins la 180 de grade Celsius.
Turnati compozitia in forma de copt si ridicati marginile hartiei de copt in sus, daca aveam o forma cu diametrul de 24 de cm. era perfect, dar ne descurcam cu ce avem ;), recunosc ca am vrut un chec inalt :P si l-am obtinut.
Checul meu s-a copt in 50 de minute, stim cu totii ca depinde de cuptor, deci ii dati un test cu scobitoarea spre sfarsitul timpului de coacere, sau il apasati usor cu palma, trebuie sa revina la apasare inapoi.
Dupa coacere mai lasati checul in forma ca sa se abureasca hartia si sa o desprindeti osor de peretii prajiturii, apoi o scoateti din forma, se taie bucatele portionate si se glazureaza dupa ce s-a racit.
Ingrediente si mod de preparare glazura de ciocolata:
aceste ingrediente ajung pentru glazurarea unui tort
50 gr. zahar
150 ml. lapte
175 gr. ciocolata amaruie
50 gr. unt
150 ml. lapte
175 gr. ciocolata amaruie
50 gr. unt
Topiti intr-o cratita mica toate ingredientele la foc mediu, amestecand in continuu pana se topeste zaharul.
Ingrediente si mod de preparare glazura din banane:
3 banane bine coapte
sucul de la o lamaie
75 gr. unt
75 gr. zahar
Zaharul se topeste cu untul apoi se adauga banana zdrobita in blender impreuna cu sucul de lamaie si se adauga la sirop, se mai dau cateva clocote la foc moderat timp de 2~3 minute pana se ingroasa putin glazura.
Mentionez ca glazura o puteti folosi in stare calda si nici intr-un caz fierbinte :)
Pofta buna !