Ceapa
articol scris de dragos.ghitulescu blog sagatimcudragos.wordpress.com
Ceapa provine din regiunile de stepă din Asia centrală şi de vest, probabil teritoriul Afganistanului de azi. Este una dintre cele mai vechi plante de cultură, fiind apreciat la ca. 5.000 de ani în urmă, cultivat ca plantă medicinală, condiment şi ca legumă. În Egiptul antic ceapa era oferită zeilor, sau era folosită ca monedă de plată de a ajunge în rai, astfel au fost plătiţi şi lucrătorii care au clădit piramidele. S-au găsit dovezi, resturi de ceapă la descoperirea mormântului lui Tutankamon. O tablă cu inscripţii sumeriene cuneiforme datând cu 4.000 de ani î.e.n. dinCodul lui Hammurabi conţine descrieri de ogoare cultivate cu castraveţi şi ceapă, precum era amitit şi ajutorarea săracilor cu pâine şi ceapă. La romani ceapa constituia un element important din alimentaţia de bază. Legionarii romani au fost acei care au contrubuit la răspândirea cepei „cepula“ în Europa centrală. În Evul mediu ceapa nu lipsea de pe masa locuitorilor Europei fiind folosită şi ca amulet contra pestei. În secolul al XV-lea olandezii încep să cultive diferite variante de ceapă ca şi culoare, formă şi gust.
După metoda de cultivare, există “ceapa de vară” şi “ceapa de iarnă” . Ceapa de vară este semănată primăvara timpuriu şi recoltată în luna august şi septembrie. E poate fi depozitată până în luna martie a anului următor. Ceapa de iarnă, mai zemoasă şi mai puţin iute, este semănată în august, devine adultă numai în primăvara următoare şi poate fi recoltată în luna iunie, însă nu poate fi depozitată pentru o perioadă de timp îndelungată.
Beneficii consumare ceapa
Ceapa este consumata atat proaspata, cat si congelata, conservata, murata sau macinata (sub forma de pudra). Aceasta leguma poate fi folosita, de regula tocata sau maruntita in orice tip de mancare: in salata cruda sau gratita in diverse feluri. Ceapa murata in otet este consumata ca gustare sau ca garnitura la mancarurile de peste. In India, ceapa este un aliment fundamental in bucataria traditionala, fiind utilizata ca baza pentru curry.
Beneficii:
* Afectiuni respiratorii Ceapa aduce o varietate de beneficii sanatatii organismului. Si-a dovedit eficacitatea in tratarea racelilor, tusei sau a astmului. Medicina chineza utilizeaza ceapa pentru a trata anghina, tusea, infectii bacteriene si diverse probleme respiratorii, aceasta leguma fiind recunoscuta pentru capacitatea sa de a reduce spasmele branhiilor..
* Anorexie, arteroscleroza si cancer de colon Ceapa este, de asemenea, utila in tratarea apetitului scazut si pentru prevenirea arterosclerozei. Reduce riscul dezvoltarii cancerului de colon, intrucat este bogata intr-un tip de oligomeri care stimuleaza cresterea unei bifidobacteria sanatoase si inhiba dezvoltarea unor bacterii potential nocive in colon.
* Afectiuni cardiovasculare Prin continutul de sulfide, ceapa poate scadea lipidele din sange si presiune arteriala. Este un anticoagulant natural, proprietate corelata cu prezenta sulfului in continutul cepei.
Alte afectiuni ce pot fi ameliorate cu ajutorul cepei:
* Tuberculoza
* Insomnia
* Pneumonia
* Obezitatea
* Inflamatii
* Constipatia – ceapa poate functiona ca un laxativ usor
* Colesterol ridicat
* Viermi intestinali si alti paraziti
Neajunsuri: Utilizata in cantitati ridicate, ceapa poate provoca dureri stomacale si iritatie gastrointestinala, conducand la greata si diaree