Ce Poti Face Cu O Bucata De Emmentaler
articol scris de Povestelnicul blog povestigustoase.com
Stiu ca e pacat. E pacat sa prapadesti asa bunatate de cascaval pe o alta bunatate de carne. Dar, cand este vorba despre improvizatie, nu te sinchisesti sa pomenesti de bine gospodarul elvetian care a facut roata din care s-a taiat bucatica de cascaval, din care au ramas doar trei felioare, prezente pe masa Povestelnicului.
Era tarziu si era foame. Tot belsugul frigiderului a mers la cina, fara exceptie:
- cascaval
- o bucata de spate de vita
- un dovlecel
- o rosie
- doi ardei dulci (de fapt trei – unul a mers la couscous)
- o mana de couscous
- o mana de marar
- piper negru
- sare
- ulei de masline
- oregano
- chimen praf adus din Nepal (sughit bun, Natasca)
Asa cum ordinea nu prea conteaza (cu exceptia faptului ca mai intai gatesti, pe urma papi), s-o luam pe rand.
Seteak-ul:
L-am batut bine pe ambele parti dupa care l-am piparat, l-am inmiresmat cu chimen, tot pe ambele parti.
Exact inainte de a-l pune pe tigaia incinsa, l-am sarat (sarea scoate sucul din carne, deaceea Povestelnicul prefera s-o aplice in ultimul moment).
Carnea am prajit-o pe o parte cam 5 minute (cu cat mai groasa bucata cu atat mai mult trebuie prajita).
Dupa asta am intors-o pe cealalta parte, tot inca pentru 5 minute iar desaupra am pus mararul si cascavalul.
Cred ca pana la urma cele trei bacterii responsabile de gaurelele din cascavalul elvetian nu s-or mai supara ca rezultatul trudei lor a acoperit niste marar moldovenesc si o bucata de muschi de vacuta cuminte, verisoara de-a treilea cu alta vacuta elvetiana care a dat laptele pentru un astfel de cascaval.
Couscous-ul:
Aici treaba e foarte simpla: se taie un ardei rosu marunt, se amesteca cu un pahar de couscous, deasupra se toarna apa clocotita, atat cat sa acopere cu un milimetru couscous-ul, se amesteca si se lasa sub capac vreo 5 minute. In general puteti pune ce va doreste inima in el, restrictii, in universul couscous-urilor, parca nu sant.
Legumele:
Se frig la gratar pe ambele parti, vreo 4 minute. Sunt mai gustoase semicoapte.
Cu dovlecii se procedeaza la fel. Dup asta legumele se pun in straturi intr-un vas, se asezoneaza cu putina sare, ulei de masline, aceto balsamico si oregano. Se acopera cu capacul pentru vreo 5 minute.
Pana la urma cam asa trebuie sa iasa.
Si deoarece aveam o sticla adusa din Crimeea care-si astepta randul, am si deschis-o.