Ce Am Mai “gatit”
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
Si am si pozat, adica am apucat sa fac doi pasi, sa iau aparatul, sa il deschid si sa fac click. Lumina nu ma ajuta, dar va prindeti voi, in general cand am facut prostioare pentru colegi mi s-a intamplat sa nu uit sa fac click.
Intr-o zi un colegut a adus niste bucati frumoase de “snitel de vita”, cu mentiunea ca stia de la cine le ea, ca erau corect maturate, o frumusete. Dar i-am zis “bai, mie imi e frica de vaca romaneasca”. Chit ca o numesc ei manzat sau vitel, stim cu totii ca nu avem rase de carne si, desi omul o maturase corespunzator, era tot tare. Dar atat de gustoasa ca n-a mai contat.
Din patru bucati am facut trei simple, pe gratar, dupa ce am incercat sa fac piesa intreaga pana la urma am cazut toti de acord sa ii dam la cap, sa rupem fibra. Am condimentat-o cu sare, piper, ulei de masline si (pariu ca nu s-a prins) coaja de lamaie si portocala.
Buna. Taricica, dar buna, desi am lasat-o la odihnit in folie. Dintr-o felie ramasa am facut un test sa vad cum s-ar comporta snitelele la friteuza. Am facut un aluat (gen pastella, da?) condimentat, cu bere rece, apa minerala rece, a iesit foarte crocant si gustos, dar … mai, se lipeste de sita friteuzei. Nu stiu de ce. Deci era incins optim uleiul, am lasat si sita in baie, tot se lipeste. Ultimele bucati le-am fluturat in ulei inainte sa le dau drumul in baie, dar asta nu face decat sa imi lase in urma de curatat uleiul de resturi de aluat. Testul urmator o sa fie inainte de schimbarea uleiului, cu snitel panat clasic.
Oricum, bun.
Pentru una din tinerele si frumoasele mele colege am facut un orez cu legume, nu chiar model rizot, ca nu vrea grasimi, sa fie gigea la mare, deci nema parmezan, nema unt, doar putin ulei de masline, cam dietetic. In rest, un rest cu rest, adica putin dovlecel, ciupercute, ceapa, usturoi, ardei iute. Leftovers, gen.
Nu are nici o poza de mare prezentare ca saraca la ce omor a fost l-a luat la pachet, abia a apucat sa il guste, zice ca a fost bun, sper sa nu ma minta frumos.
Pentru sefu’ am primit o lipie si o comanda. De senvis. Incep si eu ca Nea Marin. Senvis? Senvis. Senvis!!! IAra am dat-o in diverse, oricum a fost reincalzit la grill de doua ori, dar daca nu stie ce a mancat, iaca:
Anume sos de usturoi cu tarhon, rosie, bacon, piept de pui, cascaval, castravete, salata si nitel parmezan ras ca sa faca frumos la grill.
Inca nu m-a dat afara, deci nu a fost atat de rau.
Ba chiar foarte bun, mi-a cumparat o smantana de care nu am mai testat asa ca avem si rubrica de cumparaciuni, sacosarit sau, dupa caz, papornitzarit, anume:
Nu e deloc rea la gust, chiar foarte buna, in sosul pentru care ne trebuie, merge, dar pariu ca disperseaza in zeama calda, nu as folosi-o la liezonuri sau lnga zemuri, iaca ce separa la zer aiurea. Grasimea, culmea, se adunase foarte la fundul paharului si facuse gol de aer. Dar la gust e buna.
Am apucat sa pozez si doua chestii care se comanda mai des, ca erau toate alea ocupate, anume aripioarele picante si pseudo croque madam, ca nu e cu sos alb dar e bun, sunca de calitate, cascaval topicios si ou pe care insist sa il fac sunny side up si reusesc aproape mereu.
Mentionez ca alegerea retetelor nu e meritul meu, colegutul meu a depus tot efortul si se pare ca a nimerit exceptional, sosurile cel putin sunt, vorba bloggerului culinar de duzina: mniam mniam. Ma iertati pentru aia cu duzina, dar nu m-am putut abtine Dau in diabet de la atatea chestii iumi, mniam si delicioase, nu mai strica nimeni nimica, numai eu mai sparg cate un galbenus de ou pe langa? Aparent da.
In alta dezordine de idei, desi virtual, am primit un cadou de la Vlad. Trei martieni misto de tot cu care mi-am permis sa ma joc, pe poza lui adica.
Am si retete noi, inventii, care se potrivesc la fix cu pofta de miciburger, sa vedem ce imi iese … surprizeee.
rororo (btw, rororo imi da batai de cap post criza, sa ii sparg nasul ala rece)