Catina
articol scris de adi blog
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Planta: Arbust spinos, de 1 pâna la 3 m, face parte din flora spontana a tarii noastre. Frunze verzi argintii, lanceolate.
Condi?ii: sol nisipos, în plin soare, zone de deal (uneori si de câmpie).
Recoltare: din august pâna la primul înghet.
Proprietati terapeutice: stimulent al apetitului, antiiflamator, antioxidant, anticoagulant. Un tonic si un ajutor în cazul afectiunilor oculare. Ajuta în cazuri de astenie fizica. Poate fi dat si copiilor, pentru pofta de mâncare. Extractul de catin? poate fi eficient în unguente pentru tratarea arsurilor, degeraturilor, dermatitelor. E o planta extraordinara si eficienta cam în orice boala primara, datorita continutului ridicat de vitamine si minerale.
Recoltare: Culegeti fructele proaspete si folositi-le crude sau la prepararea ceaiurilor si gemurilor. Uscarea catinei cere cunostinte despre principiile ei active, documentati-va înainte de a o usca.
Proprietati culinare: din fructele uscate se poate face ceai, dar mai adesea sunt folosite la prepararea gemurilor, dulceturilor si marmeladelor sau a concentratelor de sirop din comert, foarte vitaminizante.
Uleiul de catina nu poate fi prelucrat acasa; el se extrage din muguri, frunze, tulpini, fructe, ai este folosit în preparate diverse, inclusiv cosmetice.