contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Casuta De Turta Dulce I

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
 pt ca se apropie Craciunul si bucuria copiilor este mare m-am gandit  sa le fac aceasta casuta de turta dulce, au fost foarte bucurosi si incantati cand ne-am apucat de lucru, spre final m-au abandonat in bucatarie fiind ceva de munca s-au plictisit, dar cand a fost gata abia s-au ambtinut sa nu o atace si sa guste macar o bucatica mica.

aluatul l-am facut acum 2 zile si a stat cuminte in frigider pana i-a venit momentul.
asadar ne trebuie:
250g unt, margarina sau untura de porc,eu am folosit untura
650 g faina
300g miere de albine
100g zahar
2 oua
1 varf de sare
1/2 plic praf de copt
1/2lingura amiac
scortisoara, nucsoara rasa si alte mirodenii
pt ornat:
3 albusuri
500g zahar pudra
1 lingura zeama lamaie
bombonele
scobitori
mierea am pus-o la topit cu zaharul.
untura am frecat-o cu faina, nu puneti toata faina odata, vedeti cat cere aluatul
am pus si mierea rocorita, ouale, sarea, amoniacul stins cu otet, praful de copt, condimentele.
se obtine un aluat potrivit, care nu mai lipeste, la nevoie mai pune-ti cate o lingura de  faina.
trebuia sa tinem cont ca aluatul v-a sta la rece si se va intarii. il lasam la frigider o zi , eu l-am lasat 2.
intindem aluatul mai grosut, cam de 7mm si decupam 2 peretii laterali, 1 perete pt fata,. 1 perete pt spate si 2 parti pt acoperis cu ajutorul unor sabloane din hartie.
se coc pe rand toati peretii casutei, cam 15 minute fiecare, aici am gresit, ia-am uitat in cuptor si au iesit mai bronzati.
din restul de aluat am facut mai multe stelute si alte forme. din stelute am facut un bradut pe care l-am montat pe un bat de frigarui. nu uitati sa faceti si usile sau hornul...eu am uitat de horn.
intre timp pregatim glazura. albusurile se bat spuma cu zaharul pudra si 1 lingura de zeama de lamaie.
trebuie iasa o bezea destul de tare care nu curge. cu cat pune-ti zahar mai mult cu atat se v-a intarii mai mult.
ca o parateza: la orice bezea e important e sa macinati zaharul in momentul in care il folositi, daca sta mai mult timpt el atrage umezeala si albusurile se vor lasa. acelas lucru se intampla si cu frisca.
am fixat peretii cu ajutorul scobitorilor ( pe care le-amtaiat varfurile dupa ce s-a stabilizat bnine casuta) si i-am lipit cu albus. i-am lasat sa se usuce putin apoi am pus acoperisul cu grija, fiind greu riscam sa se prabuseasca.
mai departe am decorat cu bezea si bombonele.