contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Castraveți Murați în Oțet

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am încercat zilele trecute o rețetă de castraveți murați pe care am adaptat-o după ce am citit mai multe rețete de pe internet și de pe la prietene. Ceea ce am înțeles eu din ce am citit este că sarea, oțetul și hreanul sunt cele mai importante când faci  murături. Sarea și hreanul le conservă, iar oțetul nu dă voie legumelor să fermenteze și contribuie la acrirea lor. În plus, zahărul reduce din aciditatea oțetului și le dă un gust ușor dulceag. Anul trecut am pus castraveții cu o proporție de o parte de oțet la două părți de apă, dar mi s-au părut prea acri. Așa că de data asta am mai redus din oțet și am mai pus niște condimente în plus. Ce a ieșit vă voi putea spune doar în vreo 3-4 săptămâni, cred, dar după cum arată cred că vor ieși buni.

Din cantitățile și ingredientele de mai jos mi-au ieșit 4 borcane de 5 litri și 1 borcan de 1,7 litri.
Așadar, am folosit:

8 kg de castraveți pentru care am făcut un amestec din 5,6 litri apă și 1,4 litri de oțet (deci pentru 1 litru de lichid am pus 200 ml oțet și 800 ml apă)
1 lingură cu vârf de sare pentru fiecare litru de lichid (30 g)
3 linguri de zahăr (se poate pune și mai mult, depinde de după gustul fiecăruia)
500 g hrean
5 lingurițe de boabe de piper
2 lingurițe de ienibahar
2 lingurițe de coriandru
5 lingurițe de boabe de muștar
5 frunze de dafin
4 cuișoare
crenguțe de mărar și cimbru uscat (cam 3 legături)

Totul a mers foarte rapid, astfel că în aproximativ o oră și jumătate, castraveții au fost în cămară. Iată pașii pe care i-am urmat:

1. Am spălat castraveții.
2. Am spălat borcanele, nefiind nevoie să le sterilizez.
3. Am așezat la fundul borcanelor câteva crenguțe uscate de mărar și cimbru.
4. Am început să așez castraveții. I-am pus în poziție verticală pe cât posibil, îndesându-i bine astfel încât să nu rămână spații libere între ei.
5. Am curățat hreanul, l-am tăiat în fâșii subțiri, cam de 1/2 cm, pe care le-am strecurat printre castraveți.


6. Am presărat în mod egal condimentele în fiecare borcan.


7. Într-o oală mare am pus la fiert apa, oțetul, sarea și zahărul. După ce a dat câteva clocote am oprit focul și am început să o torn amestecul fierbinte în borcane. Apa a acoperit bine castraveții, trecând peste nivelul lor. Trebuie să știți că odată ce ați turnat amestecul fierbinte de apă, oțet, zahăr și sare în borcane, castraveții își schimbă culoarea.


8. Am  legat borcanele cu celofan (după ce l-am udat bine în prealabil, ca să se așeze bine pe gura borcanului) și elastic și le-am pus în cămară

Cam atât a fost toată operațiunea castraveți murați. Mai trebuie spus că dacă până a doua zi apa din borcane scade puțin, puteți prepara încă 1 litru de soluție (sau cât este necesar), în proporțiile arătate mai sus, cu care să completați zeama din borcane. Apa scade de obicei atunci când castraveții nu sunt proaspeți, adică tari și crocanți când sunt cruzi, ci moi și zbârciți. Este de preferat să cumpărați castraveți mici, pentru că cei mari au și semințele mari și au multe goluri în interior, care se vor umple de zeamă și le vor da aspectul de castravete moale.