contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Castelul Iulia Hasdeu Si Valea Doftanei

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Povestea unei vacante reusite incepe si continua cu liniste,momente relaxante,rupte de agitatia zilnica.
Am plecat din Ploiesti spre Campina,pe DN1 ,iar din Campina la doar 14 km,Valea Doftanei .
De acest 1 Mai am ales sa inlantuim banalul gratar cu o picatura de cultura vizitand misteriosul castel Iulia Hasdeu de la Campina,construit de Bogdan Petriceicu Hasdeu in memoria fiicei sale Iulia,sub dicteu spiritist intre anii 1894-1896.Aceasta i-a transmis tatalui ei ,din lumea mortilor,indicatiile privitoare la constructia castelului,stil arhitectural deosebit,desi in timpul vietii nu avusese cunostinte in domeniu.
 Recunosc ca sunt pasionata de lumea ocultismului si am citit destul de mult despre extraordinara viata a acestei familii.Sunt convinsa ca s-ar putea scrie romane intregi despre carturarul Hasdeu si fiica sa.
Pe scurt,Iulia Hasdeu a fost un copil genial care s-a stins mult prea repede rapusa de tuberculoza, la doar 19 ani.Inca din copilarie vorbea 3 limbi straine ,lua lectii de canto si de desen,scria poezii in limba franceza,nuvele istorice,povesti pentru cei mici.La opt ani trecuse examenele pentru 4 clase.Ar fi devenit prima femeie doctor in litere a Facultatii din Paris.
Dupa moartea fiicei sale,B.P.Hasdeu comunica cu spiritul acesteia.Astfel,planurile castelului i-au fost inspirate de Iulia ,prima romanca admisa la Sorbona,genialitatea ei uimindu-i pe francezi.Se spune ca Iulia nu aplecat niciodata din castelul de la Campina.Durerea tatalui ei a depasit orice hotar dintre lumi si a reusit prin spiritism sa o aiba in continuare langa el.
Ca sa puteti intelege si aprofunda documentarea trebuie sa vizitati castelul si sa cititi opera spiritista a lui B.P.Hasdeu- Sic Cogito - 1891.Veti descoperii o lume uluitoare la care iau parte multe minti  luminate ale vremurilor:Caragiale, Carol Davila,pictorul Nicolae Grigorescu si altii.

Intrarea la castel costa 10 lei adulti .Taxa pentru fotografie 10 lei.
Interiorul castelului are stil misterios,rafinat si elegant .
Tot la Campina se gaseste si casa Memoriala Nicolae Grigorescu ,pe care am gasit-o inchisa,dar voi reveni cu impresii in vara.
Casa memoriala Nicolae Grigorescu de la Campina


 Castelul Iulia Hasdeu - Campina 








Sa facem cunostinta cu gazdele :
Savantul B.P.Hasdeu - Portret realizat de pictorul Nicolae Grigorescu,prieten bun cu Hasdeu

Iulia Hasdeu


La intrare vom primi un audio ghid care ne va ajuta sa intelegem tot ce intalnim in interior.









Pianina la care,inca, mai canta Iulia Hasdeu,potrivit legendelor 

Carol Davila, prieten apropiat familiei Hasdeu



Fotoliu confident




Bust in marmura de carrara - Iulia Hasdeu

Papusa de portelan a Iuliei




Jurnalul Iuliei 



Masa de spiritism in camera obscura unde se tineau sedintele de spiritism. 
Prin aceasta gaura tatal indurerat isi chema spiritul fiicei pierdute.




 Sculptura in lemn de Raphael Casciani - Iisus Hristos



Parasim cu greu si cu nostalgie,castelul si pllecam din frumoasa Campina spre Valea Doftanei,urmam drumul cu indicatoare,trecem de Cheile Doftanei si urcam la Barajul Paltinu unde gasim un peisaj superb si tihnit.




Aici, lacul Paltinoasa ne ofera un loc distins,cald si primitor,pitoresc la poalele racoroase ale padurilor de conifere si foioase.

Valea Doftanei este un colt de rai,ascunsa intre munti si dealuri.Linistea si cadrul natural fac ca aceasta zona sa fie numai buna pentru un sfarsit de saptamana reusit ,departe de orice zgomot care i-ar putea deranja oaspetii .Covorul verde din fata lacului te face sa-ti regasesti armonia sufletului.Nu puteti sa ratati cel putin doua nopti cu cortul,sa priviti stelele pe care ai impresia ca le puteti atinge cu varful degetelor.Drumurile forestiere sun generoase pentru drumetii .

Vara ,cand Doftana este plina de turisti,gospodarii locului te intampina cu produsele specifice zonei.Este musai sa luati parte la Festivalul Cascavalei.Vom degusta cascaveaua ,specialitate de cascaval afumat cu gust inconfundabil,branza de burduf,telemea si pastrama.



Lebede negre
 La pescuit :)

Sper ca v-am inspirat pentru urmatoarea iesire in aer liber .