Cascaval De Casa
Sursa Cascaval de casa
articol scris de Rhapsody blog Bucatareala la plesneala
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cred ca nu de putine ori auzim si folosim cascavalul, dar oare stim cu adevarat cum se obtine el?!
Exista documente istorice care atesta prepararea acestui tip de branza in zona de munte a Tarii Romanesti inca din anul 1374.
Cascavalul este fabricat prin tehnologia oparirii casului maturat obtinut din diverse tipuri de lapte: de oaie, de vaca sau amestec. Oparirea casului in apa are loc la o temperatura ce variaza intre 72-80°C. Dupa procesul de sarare, acesta se lasa la maturat in anumite conditii.
Iata cum prepar eu cascavalul:
Iata cum prepar eu cascavalul:
Ingrediente:
- 9.5 l lapte nepasteurizat
- 2 ml cheag
- 1.5 - 2 l apa
- 1 lgt sare
Cum procedam:
1. Punem laptele la incalzit, cand ajunge la temperatura de 35-37°C oprim focul, adaugam cheagul amestecam si-l lasam sa actioneze.
2. Taiem coagulul pe verticala, cu un cutit, mai lasam 10 min sa se odihneasca.
3. Scoatem coagulul si il pune intr-o sedila la scurs 12-24 ore. In momentul acesta am obtinut casul de vaci, care se poate consuma asa. ;)
4. Punem apa la infierbantat (sa nu depaseasca 80°C, in caz ca a dat in fiert puneti apa rece), taiem casul in felii mici apoi il punem in apa fierbinte.
5. Imediat ce l-am pus in apa incepem sa-l invartim cu ajutorul a doua linguri de lemn, pana cand devine elastic (procedeul acesta poate dura 5-10 min) si il puteti intinde ca in imagini.
6. Il punem intr-o forma unsa cu putin ulei si il lasam 12-24 ore la temperatura camerei.
7. Il scoatem din forma, iar inainte de a-l infolia si baga la frigider il "imbracam" in sare. Sarea o puteti adauga si in timpul procesului de oparire, sau chiar inainte de a-l pune in forma.
Nota!
Conditiile de maturare a cascavalului sunt diferite in functie de tipul de cascaval. De regula, este pus in camere/beciuri fara umiditate si lasat sa se matureze cateva saptamani/luni.
Dupa cum am mai mentionat, exista mai multe tipuri de cheag: sub forma de pudra, tablete sau lichid. In functie de produsul ales cititi instructiunile si adaptati la cantitatea de lapte.
Asa arata cheagul pe care il folosesc!