Cartofei Rotofei – Versiunea 2.0
articol scris de Povestelnicul blog povestigustoase.com
Apai a venit ziua acestui retet. In sfarsit. Acesti cartofei au fost demult mancati, iar reteta apare abia acum. Ma scuzati. Versiunea precedenta o gasiti undeva, cea pe care v-o prezint astazi este o modificatie, un upgrade se poate spune. Versiunea a doua este mai optimala din considerentele ca nu raman rebuturi de productie, in cazul nostru pulpa nu ramane intr-o parte, cum s-a intamplat data trecuta.
Cantitatile indicate mai jos sunt preconizate pentru 5 portii (cate un cartof per portie).
Ingrediente:
5 cartofi mari (mare sa-i zicem unui cartof care ar dezlocui cam 200-250ml de apa)
7 catel de usturoi
1 radacina de ghimbir proaspat (5 cm lungime)
1 ceapa mare
200g sunca sau 200g ciuperci
400g cascaval
3 cutii de iaurt natural, ne dulce, gras
1 legatura de frunze de patrunjel
ulei
sare
piper
oregano
cartofi, cascaval, sunca, ceapa, patrunjel, ghimber, sampinioni
Mod de preparare:
1. Am pus cartofii la copt, intregi, cam la 200 °C, cam pentru 30-40 min, pana s-au inmuiat putin.
2. Am tocat ceapa, sunca, usturoiul si ghimbirul. Cascavalul l-am dat prin razatoare. Ciupercile le-am taiat felii.
cascaval ras, sunca taiata
3. Intr-o tigaie am infierbantat putin ulei, am pus ceapa si am inmuiat-o usor la foc mic, dupa care am adaugat usturoiul si ghimbirul. Am sarat si-am piperat cum scrie cartea.
ceapa prajita
4. Am amestecat de cateva ori si peste 5 minute am pus sunca. Am mai tinut tigaia pe foc inca 10 minute, fara a uita sa amestec. Dupa, am stins focul si am lasat sa se roceasca. Cu ciupercile am facut la fel.
sunca prajita
5. Nu m-am sfiit si am incercat un cartof cu furculita. Daca furculita intra aproape usor, cartofii sunt aproape gata, ceea ce inseamna ca trebuie scosi neintarziat.
cartof copt
6. Am taiat cartofii in doua si i-am scobit de pulpa cu o lingura.
cartofi scobiti
7. Dupa ce tigaile s-au racit, am pus in ele cascavalul si pulpa, si am amestecat ca sa obtin o materie uniforma. Va recomand sa raciti bine tigaile si pulpa, in caz contrar cascavalul se va topi si nu veti putea amesteca in ele.
umpluturi cu ciuperci si sunca
8. Acum, cu o am inceput sa incarc din tigaie
sunca cu cascaval
in cartofi,
cartofi umpluti cu sunca si cascaval
din tigaie
ciuperci cu cascaval
in barcute.
cartofi umpluti cu ciuperci si cascaval
Si la cuptor cu ele, pentru inca 20-30 minute. Se vor rumeni putin cand vor fi gata.
9. Intre timp, am preparat un fel s de sos, menit sa mai stinga din contrastul organoleptic al cartofilor proaspat scosi din cuptor. Amestecam bine iaurtul cu frunzele tocate marunt de patrunjel si oregano.
iaurt batut cu patrunjel si oregano
Ar fi pacat sa nu va spun ca reteta asta (versiunea de fata bineinteles) am facut-o prima data la baietii ceia de la Sare si Piper.
Si a iesit cam asta.
Atunci n-am reusit sa gust, pentru ca nu puteai sa gusti daca te uitai la ochii copiilor ceia… nu, nu flamanzi, desi poate ca erau foarte flamanzi, era ora 20:00 cand a fost muscat primul rotofel. Eu am citit in ochii lor un pic de teama, multa curiozitate si multe-multe sclipiri nascute din trairile lor de atunci, de acolo, dintr-un studio de filmat, dintr-un loc unde n-au mai fost. Si a fost vesel sa-i privesti cu mananca cu pofta mancarea facuta de oamenii din televizor.
Apai, curios din fire, Povestelnicul chiar peste cateva zile a mai zdrobit niste cartofei…
cartofei rotofei
in voie, negrabit de timpul de emisie, in placerea lui si in ritmurile favorabile unui stomac infometat.
cartofei rotofei
Pofta buna!