contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Carpaccio Di Polpo (caracatita)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Va povestisem aici cum am facut caracatita, v-am prezentat si dihania..., iar aici, o facusem cu cartofi, foarte gustoasa in toate trei variantele.
Poate fi servita ca aperitiv sau ca felul doi. Noi de craciun am servit ca aperitiv. E foarte gustoasa si e ideala pentru diete... aviz amatoarelor...
Ingrediente:
  • o caracatita de cca 1,200 g
  • 4 frunze de dafin
  • un morcov 
  • o ceapa
  • 4 boabe de piper
  • sare 
  • o tulpina de telina
  • mai avem nevoie de o sticla de un litru din plastic
pentru sosul de pus deasupra:
  • sucul de la o lamiie
  • ulei de masline
  • un catel de usturoi
  • o legatura de patrunjel
  • sare
  • piper macinat
Aranjati intii doamna caracatita. Daca atunci cind ati cumparat-o are si "ochiul" din dotare faceti o taietura in jurul "sacului" si-l scoateti de acolo, goliti bine sacul si o spalati bine sub jetul de apa, cu atentie sa nu ramina resturi de nisip in "sac". Eu n-am avut aceasta problema, ca era deja fara "ochi"... 
Intr-o oala incapatoare plina pe trei sferturi cu apa, punem morcovul curatat si spalat, ceapa curatata, spalata si taiata in doua, telina spalata si taiata in bucati mari, frunzele de dafin, boabele de piper si sarea. Punem la fiert, iar cind acestea dau in clocot, luam caracatita de partea mai groasa si bagam in apa fierbinte tentacolele de 4-5 ori, adica bagam in apa si scoatem si tot asa, pina vedem ca acestea se formeaza precum cirliontii. Bagam caracatita toata in apa si lasam la fiert cca o ora, depinde de cit e de mare, incercati totusi cu o scobitoare ca trebuie sa ramina "al dente", sa nu fie extra-fiarta... 
Scoatem caracatita, o taiem in 5 bucati, taiem frumos si cirliontii, incercam sa taiem bucata mai dura in felii, nu prea groase, dar nici prea subtiri... Luam sticla de plastic, ii facem citeva gauri dedesubt, taiem cam un sfert din  partea cu capacul sa ramina ca un borcan (sper ca ati inteles ce vreau sa spun)... incepem sa punem bucatile de caracatita in sticla si din cind in cind apasam ca sa nu ramina goluri. Incercam sa punem "cirliontii" spre mijloc, ca sa arate mai frumos atunci cind o vom taia feliute. Cind am terminat de pus totul in sticla, apasam bine, bine, taiem cam in 8 locuri partea din plastic ramasa si aplecam fiecare bucata, apasind pe fiecare, adica inchidem totul ca pe un pachet. Punem sticla intr-un castronel cu o greutate deasupra ca sa iasa sucul din caracatita si sa se preseze bine. Cind s-a racit, punem sticla in frigider tot cu o greutate corespunzatoare deasupra si uitam de ea, pentru cel putin 24 de ore. 
Scoatem sticla de la frigider, desfacem frumos pachetelul, caracatita va iesi ca raciturile din castronele. Taiem cu instrumentul pentru taiat salamuri, ca cele de la pravalii, daca aveti, daca nu cu un cutit foarte ascutit si incercati sa taiati feliile cit mai subtiri. Eu am rezolvat salamiorul de caracatita cu instrumentul de taiat, deh, nu-mi place sa cumpar de la magazin produsele taiate, imi place "sa ma dau eu la ele". 
Asezati frumos pe platou si stropiti din abundenta cu sosul preparat din sucul de lamiie, ulei, usturoiul taiat cit mai marunt, un pic de sare si putin piper, apoi presaram patrunjelul spalat si taiat maruntel.
Punem la frigider si-l scoatem doar in momentul cind servim, altfel riscam sa se desfaca la caldura camerei.
Pofta mare !