Carpaccio De Vinete Cu Tahini, Rosii & Seminte De Pin
articol scris de Delicioasa blog delicioasa.com
O scurta vacanta in Mykonos… Abia astept sa descopar aceasta bucatica minunata de Grecia ♥ Mare, soare, petrecere, delicatese… Ador bucataria greceasca Dar cum sa plec fara sa va las cu ceva bun pe masa/blog? Imi plac la nebunie vinetele umplute, carpaccio de vinete, cum am savurat de nenumarate ori restaurante de poveste din Tel Aviv. De atunci, m-am tot jucat si eu in bucatarie pe tema aceasta. Ultimul “experiment” a fost un succes total. Abia am reusit sa-mi salvez jumatatea de vanata din furculita pofticiosului meu baiat… Greu cu vinetele astea… Greu cu portiile… Si eu credeam ca jumatate de vanata mare si grasana de persoana este suficient… Reteta este super simpla si absolut delicioasa ♥
Astept sa revin cu multe, multe poze si povesti. Zile senine! xoxo
1 vanata, taiata in jumatate pe lungime
4 catei de usturoi, zdrobiti
4 fire de ceapa verde, taiate marunt
75 g tofu, taiat cubulete mici + 1 lgt za’atar + 1-2 lg ulei de masline + 3 catei usturoi taiati marunt + putin suc de lamaie
1 rosie medie, taiata cubulete mici
1 ardei capia copt
2-3 lg pasta de susan (tahini)
1/2 legatura patrunjel, taiat marunt
cateva seminte de pin
ulei de masline, sare, piper, putin za’atar
Taiem vinetele in jumatate, pe lungime. Incingem cuptorul la 200 grade. Tapetam o tava cu hartie pentru copt sau o folie de silicon. Ungem vinetele cu putin ulei de masline si le punem in tava cu partea taiata in jos. Le lasam la copt 30-40 minute (depinde de cuptor; cand apasam pe vinete, trebuie sa fie moi in interior, dar fara a le crapa coaja). Daca nu avem ardei kapia gata copti, atunci cand vinetele sunt gata deschidem broilerul/grillul cuptorului si punem bucatile de ardei capia intr-o tava tapetata, chiar sub broilerul incins. Ii lasam la copt numai cateva minute, pentru ca se pregatesc foarte repede. Ii scoatem si ii transferam intr-o punga de plastic, apoi o strangem etans. Dupa aprox 5-10 minute, scoatem ardeii, le curatam coaja si ii taiem cubulete mici. Deliciosi!
Cat vinetele sunt in cuptor, marinam cubuletele de tofu in ulei masline, suc de lamaie, za’atar si usturoi (minim 15 minute).
Scoatem vinetele din cuptor, le punem pe farfurie, le presam usor cu o lingura de lemn, astfel incat miezul sa se “deschida” usor si sa poata fi patruns de aroma ingredientelor.
Punem peste vinete tahini, apoi cubuletele de tofu marinat.
Punem rosiile, ceapa verde, usturoiul zdrobit, patrunjelul si semintele de pin (usor rumenite intr-o tigaie).
Presaram cu putin za’atar, fleur de sel si piper proaspat macinat. Despre za’atar v-am mai povestit; este un mix de condimente din Orientul Mijlociu, continand un amestec de susan, cimbru, oregano, busuioc, savory si sare. De multe ori contine si sumac. Este delicios
O nebunie! Gata repede si atat de simplu In plus, este de post xoxodelicioasa.com