contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Carne Marinata - Tandoor Style

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


DSCF5675

Draga mea prietena virtuala, Elena, la care tin tare mult, ne-a provocat sa gatim retete din bucataria asiatica - ca sa fie cat mai palpitant, a lansat si un concurs pe aceasta tema, era musai sa particip si eu, chiar daca nu am pretentia sa castig, am profitat de ocazie sa gatesc o reteta a lui Gordon Ramsay publicata acum ceva timp in revista "Good Food" -

- carne  marinata in sos tandoor, Ramsay avea carne de miel (muschi file mai precis), eu am folosit carne de pui, pulpe (ma stiti, nu ma am bine cu pieptul de pui). Mai vazusem reteta pe Euforia Tv, era gatita de o pakistaneza, chiar in cuptorul tandoor, sincer nu stiu daca am nimerit cat de cat gustul autentic dar ce pot sa va spun: este foarte aromata, frageda, as fi simtit nevoia de mai mult usturoi - intr-un cuvant mi-a placut muuuult. Asa ca trebuie sa-i multumesc Elenei ca mi-a dat un "branci" ca sa incerc aceasta reteta.


- carne de pui sau miel (circa 250 gr. carne per portie)
Saramura
- 6 lingurite de iaurt

- doua lingurite de GarDSCF5623am masala – in traducere mot – a – mot: “condiment cald. ”acesta este un amestec de condimente, folosit foarte frecvent in bucataria pakistaneza sau indiana. L-am preparat in casa, nu stiu daca am nimerit exact combinatia, am pus cate o lingurita de chimen, cardamom, scortisoara, cuisoare, toate maruntite in rasnita de condimente (cu exceptia scortisoarei pe care o aveam deja sub forma de pudra)

- o lingurita de chimen macinat
- o lingurita de coriandru macinat
- o lingurita de curcuma – eu n-am avut asa ca am folosit boia, nu stiu daca sunt echivalente dar mie imi place boia
- un catel pisat de usturoi
- frunze de menta si coriandru maruntite
- o lingurita de ghimbir ras

In primul rand, trebuie sa precizam ca orice marinata se pregateste din timp, pentru ca aromele sa se imbibe in carne, este bine ca aceasta sa stea macar cateva ore daca nu chiar o zi intreaga in saramura, in frigider.
Gatirea a fost simpla: intai am dezosat pulpele de pui, am taiat carnea in bucati de marime potrivita, le-am cufundat in saramura pe care am obtinut-o amestecand toate ingredientele de mai sus pana la completa  omogenizare.  Ungem bine carnea pe toate partile dupa care o asezam  intr-un bol de sticla sau lut, avand grija sa acoperim carnea cu marinata, o acoperim cu o folie alimentara si o bagam la frigider pana dorim s-o gatim (sa stea la rece macar cateva ore).
DSCF5632 DSCF5649
Cu vreo doua ore inainte de masa, am scos carnea marinata de la frigider.
In mod normal, in India si Pakistan de unde este originara aceasta reteta, carnea se pregateste in  tandoor, un cuptor din lut  in forma cilindrica in care se incing carbuni. Evident ca nu am asa ceva, m-am gandit ca totusi pot imprumuta mancarii o oarecare savoare daca folosesc vasul roman. Normal, nu e acelasi lucru ca originalul dar oricum….
DSCF5661
Asadar am luat vasul roman (tinut in prealabil in apa), am turnat in el carnea marinata, am mai adaugat putina supa de pui, sare, piper, am acoperit cu capacul si am dat la cuptor – pe acesta l-am aprins doar dupa ce am introdus vasul roman, eu asa stiu ca se face. Ma asteptam sa fie gata in doua ore. Noroc ca m-am gandit sa vad ce face dupa o ora, vroiam sa si intorc carnea - n-am mai facut-o, era gata.
DSCF5679
Am mancat alaturi de o salata proaspata cu ceapa verde, Gordon Ramsey recomanda salata de mai jos, n-am gatit-o acum dar o voi face, ma stiti, nu pot rata ocazia de a gusta ceva nou daca pare interesant :)))))))))))))))).
Salata
- castravete
- mango
- salata
- coriandru si menta tocata
- ulei de masline
- ulei de susan
- o lingurita de otet balsamic
Se decojeste si se  taie marunt fructul de mango, castravetele se feliaza subtire, se pun impreuna intr-un bol, adaugam restul ingredientelor, mestecam bine. Gata.:))))

Articol recomandat de casutalaurei.blogspot.com