Carnati Cu Sos De Ardei Copti
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
E, nu oi avea eu blog culinar, prefer sa ii zic jurnal de potoale, dar azi va dau o reteta de sos bestiala (pe gustul meu, adica, poate nu e pe al vostru). E permisiv, mie mi-a traznit sa il fac pentru carnati, merge precis si pentru altceva sau doar ca atare, pe pita, fara carne. Amestecul de gusturi (dulce, sarat, amarui, acru, iute), odata potrivit, nu stiu cum sa va spun asa, pe scurt, e misto.
Recomand o mini gustarica intre timp, ca dureaza si miroase bine :D
Bun, important e sa facem intai ardei copti si, daca se poate, sa ii lasam la marinat. Adica voi nu stiu, asa am facut eu. Ardeii sa fie de preferinta din aia clasici, potop, romanesti, turcesti, grecesti, de care or fi, nu din cei colorati si dulci. Daca se poate. Se laa ardeii copti si decojiti intr-o marinata facuta cu putina apa, ulei, otet si usturoi.
Dupa care, mai stiti virala aia de acum ceva ani cu „ai doua vaci”? Ei bine, ai doi carnati. Si o ceapa. Ulei, daca folositi carnati, nu prea se pune, se inteapa usor carnatii si se lasa cu ceapa sa se faca usurel asa.
Nici sare nu am pus, ca au carnatii ce le trebuie, desigur, pentru varianta nepaleo si vegana puneti ulei si sare.
Dupa ce s-au calit usor chestiunile, se adauga ardeii copti, in fasii, cu tot cu marinata, putin zahar si ceva iute. Eu am pus o lingurita de curry rosu (original si super iute), daca nu va place sau nu aveti, puneti niste ardei iute, pasta, fulgi, treaba voastra.
Se lasa sa scada sosul, la foc mic, pana incep sa se caramelizeze toate chestiunile din tigaie, adica ceapa, ardei, carnati. Bineinteles ca se gusta sosul care, cum spuneam, are toate gusturile, deci trebuie echilibrat (eu am adaugat putin zahar, de exemplu).
Cam asta e tot, fireste ca merge cu diverse garnituri, cu foarte diverse, de la mamaliga si cartofi la orez (paste parca nu).
Eu am ales pita.
Apropos de picaturile alea, nu am vrut sa fac o farfurie pointilista (desi imi plac la nebunie picaturile si pe farfurie si pe tablouri, efectiv cand am pus carnatul au picat accidental doua si le-am completat.
Dig in, cum zice o favorita de-a mea in ale retetelor. Bine, ea isi permite, ca e americanca, asa ca io zic mai bine: sapati.
Sosul asta e atat de bun ca ma mananca sa mai fac, daca gasesc ardei ieftini cred ca pun si la borcan, e nemaipomenit, din cei doi carnati a mai ramas, dar sosul l-am devorat, am intins si cu paine in tigaie si parca mi se parea ca tot a mai ramas aroma si am prajit si un cartof in tigaie (cred ca am si pozat dar canci baterie).
Asadar, asta este.
rororo