Caramel Extreme !
Sursa Caramel extreme !
articol scris de MonicaLazar blog Eat, love and be happy
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
O prăjitură extrem de carameloasă! Iar caramelul fără nucă prăjită nu este îndeajuns de caramel. Cu toată certitudinea din lume pot afirma că este prăjitura capabilă de a satisface orice poftă extremă de dulce.
Blat
- 5 ouă
- 150 gr zahăr
- 2 linguri ulei
- 2 linguri iaurt
- 2 linguri apă minerală /cola
- 150-200 gr făină (după mărimea ouălor)
- 1 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu stins în oțet sau suc de lămâie
- 2 linguri cacao
- 1 plic zahăr vanilat
Sos caramel
- 3 gălbenușuri
- 150 gr zahăr
- 200 gr unt
- 50 gr ciocolată
- 200 gr nucă
- esență de rom
Pentru prepararea blatului se bat ouăle (neseparate) cu zahărul, se adaugă treptat făina (în care se amestecă praful de copt și bicarbonatul stins), iaurtul, uleiul, apa minerală și zahărul vanilat. După adăugarea fiecărui ingredient se omogenizează amestecul (de preferat cu mixerul, la viteză mică). Se pune 3/4 din compoziție în tava tapetată cu hărtie de copt. Peste restul compoziției se cern cele 2 linguri de cacao și se omogenizează. Cu amestecul de cacao se marmorează compoziția pusă deja în tavă. Se coace în cuptorul preîncălzit, 20-25 de min, la 180 de grade.
Pentru prepararea sosului se toacă mărunt nuca (sau se pune într-un sac textil și se marunțește cu bătătorul de carne. Se prăjește în tigaie sau în cuptor câteva minute (atenție să nu se ardă pentru că va fi amară). Se amestecă gălbenușurile cu zahărul (de preferat zahăr pudră sau fin) până se albesc și se adaugă o lingură de esență de rom. Se caramelizează zahărul. În zahărul caramelizat se adaugă untul și se amestecă pe foc pănă se omogenizează. Se ia de pe foc și se adaugă gălbenușurile. Se pune pe foc maxim 1 min (nu are voie să dea în clocot pentru că amestecul se va separa) până ce compoziția se omogenizează și devine lucioasă. Se ia de pe foc și se adaugă nuca prăjită. În 1/3 din compoziție se poate pune ciocolată. Sosul de caramel ușor răcit (nu complet pentru că nu se va mai întinde) se toarnă peste blat (se poate pune doar deasupra sau și între straturi dacă se suprapun blaturile) iar cu compoziția de sos în care am pus ciocolată se marmorează sosul de caramel. Extrem de delicioasă!
http://dear-husband-dear-wife.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss