contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Caponata Alla Siciliana

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Caponata este un aperitiv traditional din Sicilia, cu vinete, rosii si masline, un fel de tocanita de legume, perfecta pentru vara. Si daca n-am apucat sa-o gustam la mama ei, am pregatit-o acasa, dupa reteta din cartea luata anul trecut din Taormina :) Caponata este foarte aromata, un aperitiv antipasto autentic, pregatit cu ingrediente specifice Siciliei, vinetele fiind foarte des intalnite in retetele lor.


Pentru 4-5 portii avem nevoie de:
  • 4-5 vinete (cam 1-1,2 kg)
  • 250 g masline cu sau fara samburi, cum preferati
  • 2-3 cepe potrivite
  • 3-4 rosii coapte
  • 1-2 catei usturoi (mai mici)
  • 2-3 tulpini de telina (sau apio)
  • 50 g capere
  • 8 linguri otet
  • 1 lingura zahar
  • 8-10 linguri ulei de masline
  • sare
  • busuioc
Pentru o caponata reusita, ar fi bine sa aveti niste vinete proaspete, cu seminte cat mai putine si mici, sau sa aruncati semintele, daca sunt multe. Taiem vinetele cubulete si le punem in apa cu sare cam 2 ore. Daca le taiti cubulete mici, ele vor absorbi mai mult ulei, asa ca noi le-am taiat destul de mari.
Rosiile le scufundam 1 minut in apa clocotita, pentru a le putea decoji usor. Apoi le taiem marunt, iar daca au multe seminte, pastram doar pulpa rosiilor.
Tocam ceapa si usturoiul si le calim in 2-3 linguri de ulei de maline. Dupa ce s-au rumenit, adaugam rosiile tocate,  maslinele, caperele scurse si clatite cu putina apa, ca sa nu fie atat de sarate. Amestecam bine si lasam sa fiarba la foc potrivit, pana se formeaza un sos.
Scugem vinetele de apa si le calim in alt vas, eventual in mai multe transe pentru ca sa se patrunda repede si uniorm. Noi nu am prajit foarte mult vinetele, doar pana s-au colorat putin, ca sa fie al-dente, mai ales ca vor mai fierbe, dar asta e dupa preferintele fiecaruia :) Dupa ce am terminat cu vinetele, calim cateva minute si tulpinile de telina, in acelasi vas.
Adaugam vinetele si telina peste sosul de rosii si lasam la foc mic cam 5 minute. Dupa aceea presaram zaharul si otetul, amestecam, potrivim de sare, iar dupa cateva minute stingem focul.
Iata si reteta din carte, putin stropita cu ulei, ca sa se vada ca e folosita :))
Caponata este foarte buna mai ales rece, servita cu frunze de busuioc si o paine adevarata, pentru ca sosul care se formeaza merita o paine buna :)
Caloriile nu sunt multe deloc, doar vreo 68 la 100 de grame.

 

 

 


Articol recomandat de furnicuti.blogspot.com