Cancerul, O Boala De Temut
articol scris de evanescence blog stildeviatasanatos.wordpress.com
In ziua de azi, oameni din intreaga lume mor de boli de inima, este factorul numarul 1 de deces in lume, pe loc doi stacancerul. Numai cand rosesti cancer pielea se increteste, fiori reci iti trec pe sirea spinarii, iti fac o scurta rugaciune in gand ca Doamne fereste sa nu patesti asa ceva. Este cuvantul care naste cele mai multe cosmaruri, rupe visuri, vieti aproape perfecte, leaga lacrimi-n sir, fura linstea, echilibrul, aduce de cele mai multe ori decesul persoanei suferinde.
Factorii nocivi si rolul antioxidantilor
Cercetarea din medicina a scos la iveala faptul ca alimentatia este cauza nasterii acestui cosmar numit cancer, mai precis alimentatia nesanatoasa. Tot prin cercetarea s-a ajuns la concluzia ca una din patru persoane poate fi afectata de cancer. Ca exista, pe de o parte, antioxidanti, pe de alta parte substante care promoveaza cancerul, tumorile.
In ultimii zece ani s-au efectat o multime de studii internationale, epidemiiologice pentru a se gasi o corespondenta intre calitatea hranei si aparitia cancerului. Studiile au fost realizate pe mii de oameni din diferite tari.Studiile au scos la iveala faptul ca factorii externi sunt raspunzatori pentru apariria si dezvoltarea cancerului.
In prezent, cancerul are o rata scazuta doar in tarile din Asia ori cu iesire la Marea Meditereana, unde hrana este bogata in antioxidanti din fructe, legume, abunda in verdeata, seminte, nuci, ceaiuri, este saraca in grasimi si carne.
Fumatul este fara nicio indoiala factorul declansator al cancerului pulmonar. Putini dintre noi stiu ca in fumul de tigare stau multe substante toxice care sunt inhalate. Insa, fumatul este raspunzator si pentru aparitia bolilor de inima, din simplul motiv ca “ajuta” la depunerea de grasimi pe peretii vaselor de sange, ceea ce inlesneste circulatia sanguina, pot aparea cheaguri de sange etc. Desigur, nu toate formele de cancer depind de calitatea alimentelor, de exemplu, cancerul de piele apar din cauza expunerii la soare pe perioade lungi, fara protectie solara, intr-un interval periculos.
Alimente care previn cancerul
In deosebi alimente cu antioxidanti si substante naturale care inhiba celulelor canceroase, dezvoltarea lor, care intaresc sistemul imunitar: citrice, ceapa, usturoi, fructe de padure, broccoli, rosii, varza, peste gras, soia, ceai veritabil, lapte, morcovi, crustacee etc.
Alimente care nasc cancerul
Carnea grasa, mezelurile, unele uleiuri, alcoolul, mancaruri grase, prajeli.
Regimul pacientului bolnav de cancer
In jumatate din cazuri, bolnavilor de cancer li se recomanda alimente care fortifica sistemul imunitar: supe, peste, oua, carne de pasare, vegetale si fructe. Din pacate, bolnavii de ajung ajung la malnutritie, aprope de nerecunoscut, tocmai din cauza gravitatii bolii, este totusi o boala grava, care laza urme atat in interior, echilibrul interior este destabilizat, iar aspectul fizic sufera major. Bolnavii slabesc. Pentru cresterea apetitului sunt recomandate mesele mici si dese, iar lichidele sa nu fie servite odata cu masa, tocmai pentr ca acestea umplu stomacul si nu au nutrienti. Se recomanda alimente usor de consumat si usor de pregatit.
Formele intalnite
Asa cum am mai spus, alimentatia joaca un rol esential, iar asta se vede si din formele de cancer. Cele mai intalnite sunt: cancerul de colon(ca si lipsa a fibrelor din alimentatie, adica se consuma prea putine fructe, legume, cereale integrale), de col uterin (din cauza dezechilibrelor hormonale la femei), de prostata ( dezechilibre hormonale), la plamani (din cauza fumatului) si de tiroida (as putea spune ca si lipsa iodul aici influenteaza).
Cum se ajunge la cancer
Alimentele pot influenta direct (localizandu-se in rect, plamani, stomac etc) organismul sau indirect, prin prezenta substantelor nocive in alimente(pesticide, metale grele, nitriti, gudroane, reziduri petroliere, uleiuri minerale etc.
Din fericire organismul are capacitatea de detoxifiere, de eliminare a toxinelor. Totusi, toxinele in exces slabesc capacitatea de detoxifiere.
Reticul endoplasmatic. Ce-i cu el? Este o componenta celulara, unde toxinele, substantele cancerigene sunt eliminate. Toxinele care se acumuleaza, o fac in tesutul adipos, stratul de grasime. Cum grasimile sunt metabolizate in fractiuni lipoproteice, este esential sa nu se consume hrana foarte grasa. Deci, exclus grasimi nesanatoase. Si daca nu este suficient pentru a se inteleg complexitatea problemei, o alimentatie bogata in grasimi duce la aparitia unor forme de cancer.
Noxele, gazele si alti factori poluanti, toxici pentru organism, sunt absorbiti lent, efectul se vede in ani buni, insa atunci cand sistemul de detoxifiere este compromis, apar radicalii liberi (oxidarea celulara, sunt metabolizate toxinele din alimente), efectul noxelor este resimtit puternic. Deci, o hrana pe baza de vegetale, peste, bogata in antioxidanti ajuta la prevenirea cancerului.
Este cat de poate de clar ca, aceasta boala cruda apare din cauza stilul de viata. Iata cateva forme de cancer, ce sunt favorizate de calitatea proasta a hranei:
-cancerul de ficat apare la persoanele ce consuma alimente mucegaite, depozitate in locuri neadecvate, unde mucegaiul se poate dezvolta (locuri umede, reci).
-cancerul gastric, apare la locuitorii din Europa Centrala si Estica, care servesc des alimente afumate, foarte sarate(carne de peste, de porc), care se delecteaza cu mezeluri.
-cancerul de stomac si esofag apare de cele mai multe ori din pricina consumului des de alimente tari, deci alcoolice, depozitate in recipiente metalice (ex. aluminiu, este toxic),
-cancerul de colon, lipsa fibrelor isi spune cuvantul
-cancerul cavitatii bucale apare din cauza mestecarii de tutun sau guma de becel,
-cancerul de esofag si de stomac apare des in Asia Centrala, unde se consuma ceaiuri fierbinti, supe grase, mancaruri grase.