Calzone Cu Rubarba Si Capsune
articol scris de wineandknives blog wineandknives.blogspot.com
nu e foarte simplu dar nici complicat. rezultatul e ceva ce il declar cel mai bun desert al meu (pina acum:)). ai nevoie de blat de pizza si de umplutura din mijloc.
blatul il faci asa:
- topeste drojdia in apa calduta cu o lingura de zahar
- la 3 cani de faina, o cana jumtate de apa(cu tot cu drojdie) calduta
- 3 linguri de ulei de masline.
- daca se lipeste de maini, mai adauga faina. lasa sa creasca 30 de minute.
- presara faina pe blatul de lucru, si intinde aluatul cu facaletul.
taie 8 tulpini de rubarba ca niste zaruri mari. intr-o tigaie topeste 50 de grame de unt si caleste rubarba cu 250 de grame de zahar. cand au devenit ca un gem moale, adauga inca 250 de grame de zahar cu 50 de grame de faina(sa se lege). adauga 400 de grame de capsune taiate in sferturi. cand capsunele s-au inmuiat, stinge focul si lasa sa se raceasca.
pe foaia de aluat, pune crema de rubarba racita in strat gros. impatureste aluatul in doua, lipind bine marginile. unge cu ou, presara cu zahar. da la cuptorul incins bine cam 20 de minute.
e buna si fierbinte si rece.
ps rubarba, originara din asia, este o planta asemnatoare cu stevia. creste insa mult mai inalta, pina la 2 metri. frunzele sunt otravitoare datorita concentratiei mare de acid oxalic insa tulpinile sunt folosite de 5000 de ani de medicina chineza. e cunoscuta ca laxativ, anticolesterol, antiastmatic, antibacterian, antiinflamator, antihemoragic, anticonvulsiv, astringent, tonic, diuretic. folosit in curele de dezintoxicare pentru efectul de curatare ficatului.