Calorii Negative_ Sfaturi
articol scris de gratziela blog gratziela-retete.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am să-ţi arăt care sunt alimentele cel mai puţin energetice, care necesită un plus de consum caloric pentru a putea să fie transformate sau să ajute la asimilarea mai completă a alimentelor grase. Ele nu-ţi vor obosi stomacul, nici intestinele, nu provoca aciditate, fermentaţie sau constipaţie.
BĂUTURILE
Nu sunt recomandate în timpul mesei.
Excesul de lichide, indiferent care, contribuie la diluarea prea mare a sucului gastric şi duce la diminuarea acţiunii acestuia asupra alimentelor.
Dar să nu te sperii, este preferabil să bei un pahar de vin în timpul mesei decât 3-4 pahare de apă.
Băutura, indiferent care, trebuie să aibă temperatura camerei (18-24ºC). Băuturile şi alimentele reci ajunse în stomac opresc secreţiile. Stomacul trebuie mai întâi să reâncălzească acea masă rece şi apoi va putea să digere.
Infuzia specială:
Să bei o infuzie specială cu un sfert de oră înainte de masă, un pahar de băutură în timpul mesei, o băutură caldă după masă (cu puţină miere de albine sau fără), şi, dacă este posibil, un pahar de apă sau infuzie la 3-4 ore după masă. De acest răgaz?
În multe regimuri de slăbire, se recomandă adesea să se bea mai multe pahare de apă „între mese”. Dar este bine să ştii că, dacă bei toată această apă în timpul digestiei, apa se va amesteca pur şi simplu în masa alimentară şi nu-şi va mai îndeplini rolul de eliminare a deşeurilor.
Aşteaptă, deci, să se termine digestia şi apoi poţi bea apă. În acest moment, apa curgând liber, îşi va îndeplini eficient acţiunea de diureză şi va drena mai bine deşeurile care te supără.
Poţi să bei lichide dimineaţa, pe stomacul gol şi după fiecare masă, când stomacul este gol. Oricum, eu nu beau decât după cel puţin 2 ore de la masă. Când termini de mâncat, te poţi clăti de resturile din gură cu puţină apă, dar te sfătuiesc să nu bei apă. 1,5- 2 litri de lichide pe zi, în cantităţi eşalonate, sunt suficiente.
Poţi bea apă pe săturate:
- apă negazoasă
- ceai chinezesc (te sfătuiesc să bei ceai verde cât vrei)
- infuzii diverse parfumate cu anason
Poţi fi mai moderat:
- din când în când un aperitiv foarte uşor de bună calitate
- în cazul unor ocazii speciale poţi să bei puţină şampanie
FRUCTELE
Fructele, ca şi legumele, conţin zaharuri superioare care se absorb rapid.
Fructele se vor consuma la distanţă între mese. Digerarea fructelor se petrece diferit de a altor alimente, din care cauză este recomandat să fie consumate singure.
Şi încă ceva: este foarte bine să evite amestecul fructelor, doar din acelaşi fel. Deci trebuie să eviţi salatele amalgam din fructe.
Dar poţi amestecuri astfel
- portocale, grepfruit, mandarine, lămâi, etc.
- căpşuni, zmeură, mure
- piersici, caise
- mere, pere
Unele fructe pot fi incluse în salate de legume, întru-cât au proprietatea de a ajuta digestia proteinelor, cum ar fi ananasul, căpşunile, grepfruit, mandarine, papaia, afinele.
LEGUMELE
Am să-ţi enumăr nişte legume din care cel puţin una trebuie să figureze în meniu, crudă sau fiartă:
- varza verde sau albă
- ţelina
- ceapa (crudă sau fiartă)
- sparanghelul
- anghinarea
- dovleacul
- mărarul
- dovleceii necurăţaţi
- spanacul
- cresonul
- morcovul
- păpădia
- sfecla roşie
Să nu crezi că este necesar să consumi cantităţi mari din acestea enumerate mai sus. Este de ajuns câteva cubuleţe amestecate în salate sau cu făinoase; ele pot fi chiar mai puţin iritante.
PRODUSE DIVERSE
Îţi mai fac o listă cu ingrediente ce le poţi folosi în cantităţi mici, fără să abuzezi:
- făină de soia
- făină de mălai
- ulei de caroten
- ulei de sâmburi de struguri
ALIMENTE GRASE
- Grăsimi care se absorb direct:
- Uleiul de gătit pentru salate
- Grăsimile din carne (eu te sfătuiesc să renunţi la carne din convingere, vei vedea ce bine te vei simţi!!!)
- Grăsimile din produsele lactate: unt, smântână, brânză, lapte integral (după câte am citit despre laptele de vacă _cu caseină multă în compoziţie_ caseina fiind cancerigenă _mai ales la prostată sau sân la femei), am renunţat la văcuţa cea simpatică şi caut produsele lactate din capră sau oaie
- Grăsimile rezultate din transformările chimice ale hidraţilor de carbon şi glucozei.
Unele lipide ajută la folosirea grăsimilor stocate deja în organism. Aceste lipide le găseşti în : uleiuri de porumb, floarea soarelui, seminţe de struguri.
Derivatele din lapte: iaurtul, smântâna, brânzeturile sunt adaosuri necesare la mesele echilibrate.
Iaurtul poate înlocui uleiul într-o salată, brânza de vaci înlocuieşte smântâna într-o prăjitură, iar smântâna poate înlocui untul.
Folosirea corectă a iaurtului (fără acid): Dimineaţa la sculare, alternativ cu un pahar cu apă
Folosirea corectă a smântânii: o linguriţă într-o supă de legume sau la o farfurie de paste (când acestea sunt servite ca unic fel de mâncare).
Ceea pe pot să-ţi spun şi chiar să te sfătuiesc, este să nu mănânci mai multe feluri de mâncare la aceeaşi masă, deşi în regimul disociat Hey, îţi permite, eu nu am mâncat decât un singur fel de mâncare. De preferat să completezi masa după 2-3 ore cu felul doi.
FĂINOASELE
Făinoasele sunt necesare în alimentaţie şi să nu le ocoleşti, dar alege pe cele din făină integrală şi din făină albă şi cu ouă.
Când ai să-ţi prepari pastele atunci va fi o masă unică, fără alte adăugiri., însă le poţi adăuga fructe sau legume. Ele mai pot fi consumate cu verdeaţă (mărar, că este preferatul meu!), roşii proaspete sau cu o lingură de smântână (eu aş renunţa la lingura de smântână!!!) Nu mânca pâine cu paste! Doar o salată, iar după 2 ore, un fruct: portocală, grepfruit, căpşuni, măr.
Pâinea, în cantităţi mici şi din făină integrală este foarte bună pentru organism pentru fibrele din tărâţe, dar este bine să nu abuzezi (cam 2 felii de pâine).
Prăjiturile
Să nu crezi că nu vei mai mânca dulciuri, prăjituri. Ei bine, nu, poţi servi câte un desert (eu l-aş servi pe la ora 17ºº-18ºº), doar trebuie să ai grijă la făinurile rafinate. Vei ocoli totuşi, checurile, brioşele , toate prăjiturile făcute cu făină albă.
O cocă uşoară pentru o tartă din fructe poate fi un desert minunat: căpşuni, zmeură, ananas, mere, pere.
Dar atenţie: în ziua în care vei fi intrat în aventura dulciurilor, să nu uiţi că ar trebui să eviţi făinoasele sau alte grăsimi animale (ce bine ar fi să renunţi la carne, vei avea mai puţine bătăi de cap!!!)
CARTOFII
Ei bine, cartofii pentru mine reprezintă un subiect delicat. Sunt multe regimuri care interzic cu desăvârşire cartofii, indiferent de modul de preparare.
GRESIT!
Şi spun acest lucru din proprie experienţă. Am citit multe cărţi referitoare la legume şi fructe, iar cartoful era chiar recomandat. Eu îl folosesc cu multă plăcere, mai ales că este preferatul meu. Foarte important este modul de gătire şi combinaţie. Şi am să-ţi dau un exemplu: 100 gr. cartofi prăjiţi conţin 3000 de calorii, pe când aceeaşi 100gr de cartofi preparaţi la abur, copţi sau fierţi conţin, ei bine da, 30 de calorii. Îţi vine să crezi această mare diferenţă? Şi să ştii că aceeaşi problemă o poţi aplica şi la alte legume.
ALIMENTELE DULCI
Zahărul alb (pudră sau cubic) nu este întru totul natural căci pentru prelucrarea sa suferă o serie de tratamente chimice, cum ar fi malaxarea, adaosurile pentru conservare şi înălbire şi altele.
Zahărul brun, nu avem nici o garanţie că nu este prelucrat la fel cu cel alb, aşa că este bine să manifeşti prudenţă la folosirea zahărului, indiferent de culoare, dar în nici un caz să nu folosesti îndulcitor sintetic, este crimă cu premeditare asupra organismului. Poţi folosi o singură linguriţă de zahăr pe zi
Fructoza este zahărul pur din fructe, deci ai zahăr pentru organism luat din fructe.
Mierea de albine, deşi este puţin iritantă pentru intestine şi stomac, nu poate fi consumată în cantitate mare, ci mai degrabă ca un medicament care ajută la detoxifiere, favorizează diureza, are proprietăţi laxative.
Mierea poate înlocui zahărul din ceai (dacă nu poţi să-l bei neîndulcit) sau cafea.
Alimentele cu calorii negative
- Seria 1: verdeţurile
- Patrunjelul
- Mărarul
- Hasmaţuchi
- Tarhonul
- Anasonul
- Busuiocul
- Arpagicul
- Seria 2: Rădăcinoasele şi bulbii
- Hreanul
- Ceapa
- Usturoiul
- Seria 3: plantele uscate
- Dafinul
- Cimbrişorul
- Salvia
- Seria 4: mirodeniile
- Nucşoara
- Piperul
- Scorţişoara
- Ienupărul
- Cuişoarele
- Seria 5: sucurile naturale
- Zeama de lămâie
- Sucul de grepfruit (în maioneze uşoare)
- Sucul de roşii
- Sucul de ananas proaspăt în salate de fructe sau de legume crude
- Seria 6: preparate
- Oţet din cidru
- Sare de ţelină
ulei de morcovi - Iaurt proaspăt pentru înlocuirea smântânii
- Seria 7: produse cu regim special:
- Pudră din iarbă de mare sau din cereale. Este bogată în iod şi ajută la arderea grăsimilor. Se va presăra peste mâncărurile din peşte (gustul său poate mai puţin plăcit peste legume)
- Propolisul sub formă de ulei sau pudră, ajută foarte mult secreţia bilei
SA RECAPITULEZ ALIMENTELE CARE AU CALORII NEGATIVE SAU PRODUSE ANTIGRASIME:
- LEGUME
- anghinare
- sparanghel
- sfeclă
- morcov
- ţelină
- cicoare
- varză brocoli
- varză verde
- conopidă
- castravete
- dovlecel
- creson
- andive
- spanac
- fasole verde
- lăptuci
- fetică
- nap
- ceapă
- ardei iute
- păpădie
- ridiche neagră
- ridichi de lună
Toate aceste alimente conţin 90-95% apă şi foarte puţine proteine, urme infime de grăsimi şi un minim de hidrocarbonaţi, dar conţin multe vitamine şi săruri minerale. Valoarea lor calorică variază între 50 şi 120 calorii la 100 de grame.
Toate acestea explică faptul că ele nu provoacă deloc îngrăşarea. Din contra, digerarea lor cere tot atâta cere tot atâta cheltuială de energie ca şi alimentele bogate în calorii.
- CONDIMENTE SI MIRODENII
- usturoi
- busuioc
- tarhon
- mărar
- cuişoare
- mentă
- pătrunjel
- cimbru
- salvie
- cimbrişor
Condimentele produc ptialina şi ameliorează digestia. Ele au, în acelaşi timp, o putere tonifiantă şi contribuie la distrugerea grăsimilor excedentare. În plus, îmbunătăţeşte simţitor gustul mâncărurilor din legume.
- FRUCTE
- ananas
- lămâie
- căpşuni
- zmeură
- mandarine
- mango
- afine
- portocale
- grepfruit
- papaia
- mere
De remarcat un lucru: este bine să respecţi regulile din regimul disociat Hey şi să ţii cont de alimentele cu calorii negative.
În următoarele zile voi veni şi cu unele propuneri de meniuri sau reţete.
Succes !
este bine sa urmaresti si introducerea (vezi aici)