Calamari Prajiti Cu Tzatziki
articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
La cererea lui Bogdi am prestat celebrele inele de calamari pe care le-am rontait cu atata pofta in Grecia :P
Nu se compara cu cele mancate acolo...proaspete si savuroase...dar macar ne-am amintit cu drag de vacanta :)
...biiine, daca nu ati avut sansa sa le gustati "la ele acasa", le veti aprecia oricum foarte mult, fiindca sint chiar gustoase dupa ce sint prajite...noi, insa, daca am fost in pozitia in care am putut face comparatii... :))
Ingrediente:
Calamari:
- 600 g. inele de calamari congelate
- sare, piper
- sucul de la 1 lamaie
- 25 ml. Ouzo
- 100 g. faina
- 100 g. amidon
- 3 oua
- 200 ml.vin alb
- 1 praf zahar
- ulei pentru prajit
Sos Tzatziki (mai consistent)
- 1 castravete
- 3 catei de usturoi
- 1 ceapa
- 200 g. branza de vaci
- 200 g. iaurt
- 2 linguri mari smantana acra
- 2 linguri ulei de masline
- 2 lingurite marar tocat
Va aduc aminte ca pe blog puteti gasi si cealalta varianta a sosului tzatziki, cu iaurt de oaie.
Ramane ca voi sa o alegeti pe cea care va incanta mai tare :)
Mod de preparare:
Se lasa sa se decongeleze inelele de calamari:
Se "pregateste" Ouzo...adica se desface si se inchina un paharut :P (ca doar de-aia l-am cumparat, desi mie nu-mi place, hi, hi...)
...restul se foloseste la reteta, dupa cum veti vedea mai jos...
Se aseaza calamarii intr-un castron, se sareaza, se pipereaza si se adauga suc de lamaie:
Se adauga Ouzo si se lasa la frigider sa se marineze timp de 10-15 minute:
Pentru prepararea aluatului, se amesteca intr-un castron faina cu amidonul. Se separa ouale. Se adauga la faina vinul, zaharul si galbenusurile si se amesteca pana ce se obtine un aluat:
Se bat albusurile si se inglobeaza:
Se scurg inele de calamar si se adauga in compozitie:
Inelele de calamari se trec prin aluat:
...si se prajesc intr-o cratita mare, cu mult ulei:
Se scot cu lingura de spuma si se lasa sa se scurga de grasime pe un prosop de hartie:
Se servesc impreuna cu sosul tzatziki: se curata castravetele si se rade. Se aseaza intr-un castron, se sareaza si se lasa sa se patrunda 10 minute apoi se stoarce. Se curata usturoiul si ceapa si se toaca. Se adauga la castravete si se inglobeaza. Se adauga la acest amestec branza de vaci, iaurtul, smantana si uleiul de masline.
Se potriveste de sare si piper si se adauga mararul tocat.
Eu am asezat totul in bolul asta special pentru aperitive acompaniate de sosuri :P ...de la Tupperware...
...si de data asta am reusit sa ornez si sosul cu o maslina :)))
Se pot servi alaturi de cartofi prajiti si felii de lamaie...dar noi i-am infulecat direct cu sos :D
...ba, si cu un pic de zeama de lamaie, picurata fara mila peste inelele de calamari:
Foarte faini si foarte pe placul copiilor :)
Sa faceti un test sa vedeti cum pana si cei mai mofturosi copii vor ceda in fata unui inel crocant de calamar :P