Ca La Mama La Parter
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
Azi am gasit o critica extrem de constructiva, cum ca sunt proasta si am explicat prost o reteta si bursucii sunt hidosi. Toata treaba legata de reteta cu taiteii din pachet, Stir Fry Noodles, am lasat comentariul la vedere.
Mi-am asumat critica, bine, aia cu prostia e congenitala, nu am ce face, dar la retete pot lucra, daca a fost prost scrisa o “reteta” de taitei de-a gata, gen: scoti alea din punga si faci ce scrie pe pachet, o sa incerc sa ma conformez sa scriu cat mai clar de acum incolo, doamne fereste sa nu inteleaga cineva reteta anapoda, daca inloc de punga taie taitelul si pune in oala pachetul sau mai stiu eu ce, p’orma eu is de vina? Da, eu.
Retetele de azi fiind ceva mai complexe decat aceea, imi permit sa le scriu pe intelesul tuturor si sa par desteapta, e drept ca sunt putin mai dificile, deci notati sau scoateti la imprimanta, da? Ca ma simt tare prost cand vad ca nu se pot realiza, din propria-mi prostie, chestiuni cu grad de complexitate ridicat.
Asadar prima reteta (am sa incerc sa mentin tiparul de intro, ingrediente, desfasurarea bataliei, nu garantez ca imi iese ca la profesionisti):
Cartofi prajiti
Ce poate fi mai minunat intr-o zi ploioasa de februarie decat o portie sanatoasa de cartofi prajiti? Se stie ca acesti tuberculi au influente benefice asupra organismului, nu contin colesterol si ajuta la buna crestere (uite, de exemplu la bunici se dadeau cartofi porcilor si ei cresteau bine dand pe urma slanina care are colesterol, fenomen inexplicabil, e drept, dar sa trecem peste amanunte tehnice).
Ingrediente: cartofi prajiti
Grad de dificultate: mediu
Timp de preparare: cu tot cu stat la casa la impinge tava si drumul care mi-a scos in cale respectiva locatie, 30 min
Mod de preparare:
Inainte de tot se lasa in masina pasager + caine pentru a ne usura munca, se achizitioneaza altele trebuincioase altor parti ale corpului in afara de stomac si degete, se ajunge la casa de marcat si se procedeaza prin vorbire articulata asa:
- Buna ziua
- Buna ziua
- Dati-mi va rog frumos o portie de cartofi prajiti la pachet
[se ia o spatula de catre vanzatoare, se pun cartofii intr-un recipient care pastreaza caldura, se aseaza recipientul, implicit cartofii, intr-o punga, se cere suma de bani afisata pe casa de marcat]
- Multumesc frumos, o zi buna si serviciu usor
- Sanatate
Daca nici asta nu a fost explicita va rog sa cereti indicatii si va voi da. Mai am doua retete, imi e greu dar am sa incerc sa fiu la inaltimea asteptarilor celor care au sensibil probleme in a deslusi o reteta, eu care credeam ca e suficienta o idee si ca cititorii nostri sunt mai … dar sa nu divagam. Va anunt din start ca reteta a doua e dificila.
Bors de pasare
Cum bine stiti, borsul este o prezenta nelipsita pe masa unei parti din Romania, nu se pune Ardealul, nu ca ei ar fi mai prejos, dar nu gusta (si pe urma ei nu sunt romani, asa am auzit). Ce poate fi mai magic decat aroma multor legume si bulbucitul molcom al licorii care ne incanta organul olfactil?
Ingrediente: aripi de pui, ceapa, morcov, ardei, rosii, cartofi, taitei, bors, leustean.
Grad de dificultate: mare
Timp de preparare: minim trei zile
Mod de preparare:
Ziua 1: se lasa mama sa scape la cumparaturi, se achizitioneaza aripi de pui, se lasa aceeasi la bucatarie, se parlesc si se spala aripile, se portioneaza, se lasa la scurs, se pun la congelator.
Ziua 2: dupa cateva zile se lasa mama in bucatarie care decongeleaza, fierbe, taie, toaca, mismondeste, curata, nu spala vasele, acreste borsul, presara leustean.
Ziua 3: se mai da un clocot borsul pentru ca intre timp au fost achizitionati si taitei cu ou marca Barilla (pentru incepatori, alte marci ne stau in gat).
Se serveste la un moment dat.
Trecem la urmatoarea reteta, de asemenea ceva mai complicata, insa sper ca de data aceasta, dupa prezentarile anterioare stiti cum sa manuiti volanul, halba de bere sau, dupa caz, de suc sau ceai, telecomanda sau noua lesa a cainelui.
Fasole cu afumatura
Nu ne putem imagina o iarna peste care nu se trece cu varza, fasole, cartofi, steak tartar, pizza, Mc Donalds si alte preparate intalnite in gospodarii de-a lungul si de-a latul spatiului carpato-danubiano-pontic. Reteta care urmeaza are niste secrete inca nedezvaluite, insa finalul este extrem de bun, nimeni nu poate spune nu unei astfel de creatii, chiar daca pentru unii inseamna degradarea accentuata a stratului de ozon. Daca eliminati carnea reteta poate fi de post, vegana, vegetariana si alte tipuri de ana. Ar putea fi si raw dar nu v-as sfatui sa nu folositi focul.
Ingrediente: ciolan si spata de porc, afumate ambele, fasole boabe, ceapa, pasta de tomate, marar
Grad de dificultate: mare
Timp de preparare: trei zile
Ziua 1: se achizitioneaza afumatura si se gaseste fasolea pe balcon
Ziua 2: se pune fasolea la inmuiat
Ziua 3: se lasa mama in bucatarie care lucreaza cu toate ustensilele din dotare, cateva oale, linguri, furculite, castroane, stergare, aruncatoare de flacari, supraveghere militara. Ce iese, se serveste musai cu castraveti murati.
Concluzionand (sper ca nu e prea mult, trei retete intr-o singura fila, dar am dedus ca e nevoie de inteligenta efervescenta pentru asemenea retete, mult mai complexe decat semipreparatele), dupa un numar de zile, avem pe masa doua feluri de mancare.
Trecand acum la partea a doua a criticii, uratenia bursucilor, mentionez ca mai avem o mascota, dupa cum cititorii mai vechi (si sper eu, la fel de prosti ca mine) stiu, rasa Dracula Retriever. Nu, nu sunt beti cititorii mai nou veniti, nu sta la poze nici imbiata de maretele creatii culinare de mai sus.
Cat despre bursuc, a pozat asta vara la mare si o sa reiau cele doua portrete, poate zilele astea o sa revina in peisaj, ca grupul nostru de natarai abominabili rup iar poarta autostrazii ploii.
In speranta unor viitoare retete cat mai explicite, pe intelesul tuturor celor treji la minte, va uram din nimicnicia noastra acelasi: rororo.