Butoiașe Cu Cremă De Lămâie
articol scris de radu_mailat blog bucatarialuiradumailat.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Dacă vreți un
desert savuros și ușor de făcut, butoiașele vor fi preferate voastre. Nu sunt
deloc complicate și, cu siguranță, vă veți încânta musafirii. Sau copiii, că
doar nu trebuie să facem prăjituri doar la ocazii speciale!
Deci, pentru vreo
50 de bucăți, amestecați 50 ml ulei, 125 ml lapte, 3 linguri zahăr, drojdie
proaspătă (cam cât o jumătate de nucă), 100 gr de untură, și făină cât
cuprinde, să vă iasă un aluat ce se poate întinde. Împărțiți-l în 3 și
întindeți din fiecare bucată câte o foaie, pe care o tăiați fâșii de 5 cm
lățime. Fiecare fășie o tăiați apoi în dreptunghiuri de 4 cm lungime, iar
bucățile astfel obținute le înfășurați pe bucăți de lemn de 1 cm grosime
(puteți folosi și cozile de la lingurile de lemn!), le puneți în tava tapetată
cu hârtie și coaceți la foc potrivit cam 10 minute. Scoateți-le de pe forme cât
sunt încă fiebinți și lăsați-le să se răcească bine, de preferat până a doua
zi.
Pentru cremă,
amestecați 200 gr de zahăr, cu 4 linguri de făină, 0,5 l de lapte și coaja rasă
de la o jumătate de lămâie și puneți la fiert, pe foc potrivit, până obțineți o
cremă consistentă. Luați de pe foc și înglobați 200 gr de unt, apoi dați la
răcit. Când e rece, amestecați cu zeama de la jumătatea de lămâie. Cu un poș,
umpleți butoiașele.
Faceți apoi un
sirop din 15 linguri de apă, 5 linguri de cacao și 10 linguri de zahăr.
Turnați
o parte din sirop, cât este fierbinte, într-o farfurie adâncă și treceți
butoiașele prin aceste sirop (fără a acoperi însă și capetele!),
apoi prin nucă
de cocos.
Lăsați-le la răcit câteva ore înainte de servire.