Burek
articol scris de retetecalamama blog retetecalamama.ro
5 oua (am pozat 4, dar a fost nevoie de 5 pentru a obtine o consistenta potrivita a umpluturii)
100 de grame de smantana
zahar dupa gust (aproximativ 150-200 de grame, in fuctie de cat de dulce va place)
Pe deasupra:
100 ml apa minerala carbogazoasa
200 de grame de smantana
2 oua
2 linguri de zahar
Burekul e o placinta de inspiratie otomana, din aluat intins in foi fine (yufka, philo) - o fac si grecii, o fac si turcii, si sarbii, si bulgarii - popoarele care au fost sub dominatie turceasca. In retetarul meu a patruns prin filiera sarbeasca - deci e o reteta de la soacra-mea. Se poate face cu tot felul de umpluturi - branza sarata, carne, branza dulcea sau diverse fructe (mar, visine etc.). Eu am facut de data aceasta un burek cu branza dulce si stafide - a fost desert. Preferatul fetei mele este cel cu branza sarata.
Preparare:
Pentru un burek sarat, se amesteca branza sarata (telemea) cu branza dulce in proportia ideala pentru gustul fiecaruia; cantitatea totala de branza trebuie sa fie aproximativ un kilogram. Restul ingredientelor (oua si smantana) raman la fel dar se renunta la zahar, arome si stafide. De asemenea, amestecul pentru suprafata ramane neschimbat eliminand doar zaharul, eventual se poate adauga un varf de cutit de sare.
Pentru inceput va sfatuiesc sa numarati cate foi aveti in pachet pentru a stabili cu aproximatie cate straturi va avea burekul.
Alegeti o tava de dimensiuni apropiate cu ale foii de aluat - daca tava e mai mica nu are prea mare importanta, ceea ce depaseste dimensiunile foii se va plia.
Pregatiti umplutura, amestecand toate ingredientele. In functie de dimensiunea oualor, e nevoie de 4 sau 5 oua pentru obtinerea unei creme legate, dar totusi cu o anumita fluiditate.
Tava se unge cu ulei sau se acopera cu hartie de copt - eu voi prefera intotdeauna a doua varianta.
Se suprapun in tava 3 foi de aluat care se pensuleaza fin cu apa si se stropesc cu ulei:
Deasupra se pune un strat de umplutura (o impartiti in asa fel incat sa ajunga, de exemplu daca va rezulta din pachetul de foi 5 straturi de aluat, sa aveti 4 straturi de umplutura).
Se continua cu un alt strat de foi suprapuse (2, 3, maximum 4 / strat) care se stropesc si ele cu ulei:
Se alterneaza astfel straturile de foi cu cele de umplutura pana se termina aluatul, ultimul strat fiind de foi.
Placinta, asa cruda cum este, se taie in patrate:
Se bat bine cele doua oua cu zaharul, smantana si apa minerala, apoi se inunda suprafata burekului cu acest amestec.
Se da la cuptorul preincins la 190 de grade pentru 45-50 de minute, adica pana ce suprafata este rumenita frumos si burekul bine copt.
Se lasa sa se raceasca putin, apoi se taie in patrate.
Este delicioasa calda, dar si rece. Burekul cu branza sarata este minunat alaturi de iaurt rece.
Reteta recomandata de cuinabanateana.blogspot.ro