Burek Cu Carne
Sursa Burek cu carne
articol scris de retetecalamama blog retetecalamama.ro
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
1 kilogram de carne tocata, mai slaba (am tocat carnea in casa si am folosit o proportie de 2 treimi carne de vita la 2 treime carne de porc, degresata)
500 de grame de ceapa (nu e nevoie sa fie rosie, asa s-a nimerit, la mine)
1 lingura de gris
2-3 linguri de ulei
sare, piper, ierburi aromatice dupa gust, eu am pus 1 lingurita de cimbru uscat, boia de ardei dulce sau iute (dupa gust) - eu nu am pus boia de ardei ci doua linguri bune de ajvar - o pasta specific sarbeasca pe baza de ardei
ulei pt. uns foile
1 ou
100 de grame de smantana
150 ml apa minerala carbogazoasa
Despre burek am mai scris, e o placinta de inspiratie turceasca, pe care au adoptat-o cu incantare si sarbii, bulgarii si grecii. Evident, la mine in bucatarie a patruns deodata cu sarbul care a intrat in viata mea (asta e sotul, pentru cei care nu stiu). As putea zice ca soacra mea, cand mi-a dat baiatul, in loc de manual de utilizare mi-a dat reteta de burek - adevarul e ca se face foarte des in familia sotului meu aceasta placinta savuroasa, cu tot felul de umpluturi. Azi eu am facut un burek cu carne, dar si unul cu branza sarata. Cel din imaginea de mai sus e cel carnos, evident:
Tot ceea ce vedeti mai jos sunt cantitati injumatatite fata de o portie intreaga. Am facut cate o "jumatate de burek",atat cu branza cat si cu carne.
Mod de preparare:
In 2-3 linguri de ulei, se caleste ceapa:
Se adauga carnea si condimentele:
Se caleste carnea amestecand continuu, nu trebuie gatita foarte mult, doar pana se deschide la culoare, coagulandu-se sangele. Se adauga boiaua sau, in cazul meu, ajvar:
Se amesteca bine si se ia de pe foc.Se lasa sa se raceasca, apoi se potriveste gustul de sare si piper si se adauga grisul:
Se unge bine cu ulei o tava mai adanca. Se aseaza 2-3 foi de placinta, cea mai de sus se unge cu cateva picaturi de ulei, apoi se aseaza un strat de umplutura:
Se continua la fel: 2-3 foi de placinta (nu se unge fiecare foaie si in nici un caz nu se exagereaza cu uleiul) apoi un strat de umplutura. Astfel ar trebui sa se obtina 5 straturi de foi si 4 de umplutura, evident, terminand cu foi - dar numarul de straturi obtinute depinde si de marimea tavii folosite. Odata placinta asamblata, se preseaza usor suprafata, apoi, cu un cutit bine ascutit, se portioneaza dupa preferinta - in patrate, romburi sau triunghiuri.
Oul, apa minerala carbogazoasa si smantana se bat bine si se toarna peste burek:
Se introduce in cuptorul preincins la 190 de grade si se coace 45-50 de minute (depinde si de cuptor, dar si de marimea tavii). Burekul, cand este gata, e frumos rumenit:
Se lasa sa se raceasca in tava, apoi se taie din nou, urmand liniile pe care a fost taiat crud:
N-are rost sa va spun ce frumos miroase si ce circ fac papilele, aproape le poti auzi tropaind de nerabdare, asteptand sa se raceasca putin, putin de tot! Ca sa mai treaca vremea, imi pregatesc o cana de sana, merge de minune cu burekul caldut. Mmm... nu-mi vine sa-l impart cu nimeni!
Copyright http://cuinabanateana.blogspot.com/ by Laura Laurentiu