Burek Cu Branza Sarata
articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
- 200 g. smantana
Crusta:
- 100 ml. apa minerala carbogazoasa
- 100 ml. smantana
- 1 ou
Pentru reteta/ele :P ...de burek, am sa ii multumesc vesnic Laurei :) ...caci ea mi-a/ne-a impartasit aceasta minunatie de reteta, a burekului, care m-a naucit cu gustul lui demential, pe cand eram "la mare, la soare" :))) ...prin Croatia...
Aici l-am savurat in varianta originala, iar acum, de ziua lui Bogdi l-am savurat si in varianta autohtona, hi, hi...caci na, nu am avut la indemana foi din alea subtiri, sarbesti, cum a avut Laura...
Nemaipomenit de bun...pacat ca nu va pot reda in cuvinte cat e de gustos...
Trebuie sa-l incercati!!!!!!!!! :)) ...si cu branza dar si cu carne!
Laurici, mii de multumiri de la toti invitatii, mici si mari deopotriva! :P
Va fi o aparitie fidela pe mesele noastre, si asta fara sa fie neaparat o masa festiva ;)
Mod de preparare:
Branza se rade fin sau se zdrobeste si se amesteca cu restul ingredientelor pentru umplutura.
Compozitia trebuie sa fie destul de fluida. Daca este prea groasa, mai adaugati un pic de smantana sau un ou.
In tava bine unsa cu ulei se aseaza 2-3 foi. Cea de deasupra se unge usor cu ulei.
Se pune un strat de umplutura si se continua in acest fel, alternand cate 2, 3 foi de placinta cu compozitia de branza pana se obtin 5 straturi de foi si 4 de umplutura.
Ultimul strat trebuie sa fie de foi.
...asa zice Laura :) ...eu, insa, cum nu am avut alte foi decat Morarita, ce nu are intr-un pachet decat doua foi si alea groase rau, am procedat in felul urmator: am taiat pe jumatate fiecare foaie si am intins usor dar hotarat :P ...fiecare bucata rezultata, obtinand astfel 4 foi de placinta, evident mult mai subtiri si care au "imbracat" perfect tava ;)
Asadar, in final, am cladit burekul asa:
- 1 foaie
- umplutura
- 1 foaie
- umplutura
- 1 foaie
- umplutura
- foaie
...poza de prezentare va dezvaluie cu o mai mare acuratete despre ce vorbesc :P
Se pensuleaza apoi usor cu ulei la suprafata si cu un cutit bine ascutit se taie in cate portii doriti.
Se bate bine oul cu apa minerala si smantana si se toarna deasupra. Se introduce in cuptorul incins pentru 45-50 de minute. Se taie urmarind taieturile facute anterior.
La mine, in doua ipostaze :P
...in tava:
...si pe masa festiva...langa micutii dar apetisantii melcisori si ouale-ciupercuta :))
Reteta preluata de la Laura Laurentiu
Reteta recomandata de savalaura.blogspot.com