Bucurie In Farfurie-dieta Semafor
articol scris de naskwik blog anastassiacafe.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Va voi povesti despre dieta Semafor sau Dieta indicelui glicemic, care are la baza doua cai de slabire una mai rapida si una de durata, fiecare alege calea sa.
1. Prima metoda se bazeaza pe clasificarea produselor dupa indicele glicemic, in dependenta de el alimentele sunt clasificate pe culori, mai jos gasiti o lista cu clasificarea alimentelor dupa indicele glicemic.
Realizata de doctorul David Jenkins, profesor nutritionist al Universitatii din Toronto, dieta indicelui glicemic masoara viteza cu care alimentele sunt consumate de corp pentru a se forma glucoza, sursa de energie a organismului.
Alimentele cu indice glicemic mare sunt consumate repede si te fac sa cauti alt aliment, in vreme ce alimentele cu indice glicemic mic iti ofera un sentiment de saturatie pentru mai mult timp. Aceste alimente slabe cu indice glicemic mic stau la baza dietei.
Cele mai multe alimente cu indice glicemic mare sunt cele facute din faina alba din care nutrientii esentiali au fost indepartati. Contrar, alimentele cu indice mic sunt legumele, fructele, alunele, carnea de peste si lactatele slabe in grasime, care asigura o sanatate buna.
Dieta indicelui glicemic calculeaza totul pentru tine prezentandu-ti alimentele in trei categorii asemanatoare luminilor din trafic: alimente rosii pe care trebuie sa le eviti daca vrei sa pierzi kilograme, alimente galbene care trebuie consumate ocazional si alimente verzi pe care le poti consuma oricand in orice cantitate.
Pe scurt, dieta indicelui glicemic nu te va infometa. Daca poti respecta culoarea semaforului, poti urma dieta. In plus, ea nu va dauna sanatatii, ci va reduce riscul imbolnavirii (te va tine departe de bolile de inima, atacuri, diabet de tipul 2, cancer la colon si prostata). Cu ajutorul retetelor, ideilor de gustari si ghidurilor pentru restaurante, dieta indicelui glicemic va fi traseul sanatos pe care il vei urma toata viata.
2. Eu vreau sa pierd din kilogramele acumulate mai repede si acum este momentul cel mai oportun, pentru ca sunt fructele si legumele proaspete, de aceea am ales a doua metoda a semaforului si aici totul devine foarte simplu pentru ca se tine 7 zile si puteti pierde mai repede din greutate, de ce este simpla ? pentru ca impartiti alimentele pe culori :D
Nu consumati alimente conservate, apa carbogazoaza si sucuri indulcite, beti 1,5~2,5 litri de apa plata pe zi, prima portie de 0,5 litri de apa e foarte bine sa o beti de dimineata pana la ora 12 pe stomacul gol cu 40 de minute pana la cafea sau prima masa, si mai este bine sa beti un pahar de apa pana la masa cu 30 de minute inainte de fiecare masa, mancati portii mici ( cum zic chinezii, cat incape in palma ) de 5,6 ori pe zi !
1. Prima zi mancati tot ce gasiti de culoare verde, bineinteles nu consumati dulciuri cu coloranti verzi :)) doar tot ce este natural.
Mere, pere, mango, kiwi, limeta, struguri verzi, mere verzi, castravet, dovlecei, vinete, ardei gras verde, praz, gulii, varza, brocoli salata verde, fasole verde, zarzavat, alge de mare, linte verde, mazare si altele.
2. A doua zi e galbena si aici mancati alimentele de culoare galbena
Pepene galben, cirese albe, ananas, piersici, caise, morcovi, ardei gras galben, dovleac, lamaie, banane si cartofi ( fierti sau copti) in cantitati moderate, mere galbene, porumb, galbenus de ou, citrice, deasemeni in ziua galbena se permite carnea slaba de pui si peste alb etc.
3. A treia zi e rosie si cred ca vati dat seama ca sunt alimente de culoare rosie :)Consumati mere rosii, cirese, visine, pepene verde, zmeura, capsune, coacaza, rosii, sfecla, capia si ardei gras rosu, ceapa rosie, fasole rosie, carne rosie de vita, peste rosu, crustacee, icre rosii etc.
4. A patra zi este pauza, mancati rational, respectand indicele glicemic, beti multa apa plata, faceti miscare, o gimnastica de dimineata este binevenita in fiecare zi :)
5. ZI VERDE
6. ZI GALBENA
7. ZI ROSIE
Alegeti pentru innabusirea legumelor si dresarea salatelor uleiul de masline in cantitati moderate si sarea de mare, zaharul este exclus se permite pana la 5 grame de sare pe zi adica 1 lingurita rasa, se permite cafea si ceai verde fara lapte, frisca si indulcitori !
Dupa ce ati dat start cu perioada de atac, continuati sa va alimentati sanatos, evitand produsele din tabelul rosu si respectand indecele glicemic al produselor :)
Alegeti calea care vi se potriveste mai bine, aprindeti semaforul si fiti sanatosi :D
Fiecare pierde din greutate in dependenta de metabolism si de perioada in care ati acumulat kilogramele nedorite, principala regula este sa aveti rabdare si perseverenta, sanatatea si frumusetea va bate la usa voastra fara indoiala :-* !
Intre timp voi adauga aici linkurile cu retete preparate dupa culorile celor 7 zile :) !
RETETE DIN ZIUA VERDE
-
RETETE DIN ZIUA GALBENA
-
RETETE DIN ZIUA ROSIE
Alimentele cu indicele glicemic mare care ingrasa si trebuie sa le evitati !
Sirop de porumb (glucoza)
|
115
|
Bere
|
110
|
Glucoza (dextroza)
|
100
|
Sirop de glucoza
|
100
|
Amidon modificat
|
100
|
Sirop de grau, sirop de orez
|
100
|
Cartofi prajiti, cartofi gratinati
|
95
|
Amidon
|
95
|
Cartofi gatiti la cuptor
|
95
|
Faina de orez
|
95
|
Paine alba fara gluten
|
90
|
Faina de cartofi
|
90
|
Orez cu bob rotund
|
90
|
Amidon din radacinoase
|
85
|
Morcov (gatit)*
|
85
|
Telina (gatita)*
|
85
|
Fulgi de porumb
|
85
|
Hamburgeri
|
85
|
Miere de albine
|
85
|
Orez instant / prefiert
|
85
|
Maizena (amidon din porumb )
|
85
|
Pastarnac*
|
85
|
Floricele de porumb (popcorn, fara zahar)
|
85
|
Orez expandat
|
85
|
Prajituri cu orez / pudding
|
85
|
Lapte de orez
|
85
|
Tapioca
|
85
|
Napi (gatiti)*
|
85
|
Paine alba pentru sandwich / Paine toast
|
85
|
Faina alba de grau
|
85
|
Bob (gatit)
|
80
|
Piure de cartofi
|
80
|
Gogosi
|
75
|
Lasagna (din grau moale)
|
75
|
Dovleac (bostan)
|
75
|
Lapte de orez (cu adaos de zahar)
|
75
|
Alte tipuri de dovleac (bostan)
|
75
|
Vafe, napolitane (cu adaos de zahar)
|
75
|
Pepene*
|
75
|
Covrigi
|
70
|
Bagheta (paine alba)
|
70
|
Biscuiti
|
70
|
Briose
|
70
|
Ridiche alba
|
70
|
Tableta de ciocolata (cu adaos de zahar)
|
70
|
Coca-cola, bauturi acidulate "soft"
|
70
|
Faina de porumb (malai)
|
70
|
Croissant
|
70
|
Curmale
|
70
|
Gnocchi (paste fainoase)
|
70
|
Produse de patiserie din faina alba
|
70
|
Grau salbatec/ Sorg / Iarba de Sudan
|
70
|
Melasa
|
70
|
Terciuri
|
70
|
Taietei (din grau moale)
|
70
|
Cartofi fierti fara coaja
|
70
|
Orz fin
|
70
|
Banane de gatit
|
70
|
Mamaliga
|
70
|
Chipsuri de cartofi, crisps
|
70
|
Pufarine
|
70
|
Ravioli (din grau moale)
|
70
|
Cereale rafinate (cu adaos de zahar)
|
70
|
Paine de orez
|
70
|
Risotto
|
70
|
Covrigei / Paximadi / Zwieback / Bicuiti
|
70
|
Special K™
|
70
|
Orez normal, obisnuit
|
70
|
Taco
|
70
|
Zahar alb (sucroza)
|
70
|
Zahar brun integral
|
70
|
Sfecla rosie (gatita)*
|
65
|
Taietei chinezesti / paste din faina de orez
|
65
|
Couscous, gris
|
65
|
Paine neagra
|
65
|
Gemuri, dulceturi (cu adaos de zahar)
|
65
|
Sirop de artar
|
65
|
Marmelada (cu adaos de zahar)
|
65
|
Mars®, Snikers®, Nuts®, etc.
|
65
|
Musli (cu adaos de zahar / miere de albine)
|
65
|
Cornuri cu ciocolata
|
65
|
Fructe de arbore de piine
|
65
|
Ananas (conserva/can)
|
65
|
Gutui (dulceata/jeleu, cu adaos de zahar)
|
65
|
Stafide (toate tipurile)
|
65
|
Paine de secara (30% secara)
|
65
|
Serbet (cu adaos de zahar)
|
65
|
Porumb dulce, porumb
|
65
|
Roscove
|
65
|
Ignami (radacinoasa)
|
65
|
Rosii fierte la abur, nedecojite
|
65
|
Rosii fierte la abur, nedecojite
|
65
|
Paine integrala
|
65
|
Caise ( conserva, compot cu sirop)
|
60
|
Banane
|
60
|
Orz alb
|
60
|
Castane
|
60
|
Gris din grau dur
|
60
|
Inghetata (obisnuita, cu adaos de zahar)
|
60
|
Lasagna (grau dur)
|
60
|
Orez cu bob lung
|
60
|
Maioneza (industriala, indulcita)
|
60
|
Pepene galben (cantalup, etc.)*
|
60
|
Colaci dulci
|
60
|
Porridge, ovaz
|
60
|
Malt de ovaz
|
60
|
Orez aromat
|
60
|
Pizza
|
60
|
Pudra de ciocolata (cu adaos de zahar)
|
60
|
Ravioli (din grau dur)
|
60
|
Bulgur (grau in forma preparata)
|
55
|
Dulciuri pe baza de faina, unt, zahar
|
55
|
Suc de struguri, must (neindulcit)
|
55
|
Prune japoneze (mosmon de lana)
|
55
|
Ketchup
|
55
|
Suc de mango (neindulcit)
|
55
|
Manioc, mandioca, yucca, Cassava (amar)
|
55
|
Manioc, mandioca, yucca, cassava (dulce)
|
55
|
Mustar (cu adaos de zahar)
|
55
|
Nutella®
|
55
|
Papaya (fructe proaspete)
|
55
|
Piersici (conserva, cu sirop)
|
55
|
Orez cu bobul rosu
|
55
|
Spaghetti (fierte bine)
|
55
|
Sushi
|
55
|
Tagliatelle (fierte bine)
|
55
|
Alimentele cu indicele glicemic mijlociu este categoria de alimente si produse alimentare ce nu ingrasa atata timp cat nu se combina in decursul unei mese cu grasimi. Puteti consuma alimentele din aceasta categorie la orice masa daca nu le combinati cu lipide.
All Bran (Kelloggs)™
|
50
|
Suc de mere (neindulcit)
|
50
|
Orez Basmati
|
50
|
Biscuiti (numai cu faina integrala, fara adaos de zahar sau amidon modificat)
|
50
|
Paine cu quinoa (aproximativ 65% quinoa)
|
50
|
Orez brun, orez nedecorticat
|
50
|
Batoane de cereale, energizante (fara adaos de zahar)
|
50
|
Chayote, chocho, pear squash, christophine
|
50
|
Suc de afine rosii/rachitele (neindulcit)
|
50
|
Anghinare din Ierusalim sau napi
|
50
|
Fruct de kiwi
|
50
|
Litchi (fructe proaspete)
|
50
|
Macaroane (grau dur)
|
50
|
Mango (fructe proaspete)
|
50
|
Musli (fara indulcitori)
|
50
|
Curmale japoneze
|
50
|
Suc de ananas (neindulcit)
|
50
|
Paine integrala
|
50
|
Cartofi dulci (yam, ignan)
|
50
|
Biscuti de secara Wasa™
|
50
|
Paste din grau integral
|
50
|
Banane (necoapte)
|
45
|
Orz, grau integral
|
45
|
Orez brun Basmati
|
45
|
Paste Capellini
|
45
|
Nuca de cocos
|
45
|
Afine rosii/rachitele
|
45
|
Faina Farro (integrala)
|
45
|
Suc de grapefruit (neindulcit)
|
45
|
Struguri, verzi si rosii (fructe proaspete)
|
45
|
Mazare verde (conserva)
|
45
|
Paine de Kamut (un tip de grau)
|
45
|
Faina de Kamut (integrala)
|
45
|
Suc de portocale (proaspat stors si neindulcit)
|
45
|
Ananas (fruct proaspat)
|
45
|
Banana de plantan (cruda)-un soi de banana care se gateste
|
45
|
Banana de plantan/banana de gatit (cruda)
|
45
|
Secara (integrala, faina sau paine)
|
45
|
Paine prajita din faina integrala
|
45
|
Suc de tomate (cu adaos de zahar)
|
45
|
Grau bulgur integral (gatit)
|
45
|
Cereale integrale (fara adaos de zahar)
|
45
|
Cus-cus integral, gris integral
|
45
|
Spaghete "al dente" (fierte 5 minute)
|
40
|
Paine integrala 100%, cu drojdie
|
40
|
Cidru brut
|
40
|
Hrisca, grau negru (integral, faina sau paine)
|
40
|
Suc de morcovi (neindulcit)
|
40
|
Lapte de cocos
|
40
|
Caise uscate
|
40
|
Smochine uscate
|
40
|
Prune uscate
|
40
|
Grau egiptean. kamut
|
40
|
Falafel (chiftelute din naut si/sau fasole boabe)
|
40
|
Faina de Farro (un soi de grau)
|
40
|
Boabe (crude)
|
40
|
Paste din grau integral, al dente
|
40
|
Fasole rosie (conserva)
|
40
|
Lactoza
|
40
|
Paine Matzo (faina integrala)
|
40
|
Fulgi de ovaz (nepreparati)
|
40
|
Ovaz
|
40
|
Unt de arahide (fara adaos de zahar)
|
40
|
Pepino dulce, pepene, para
|
40
|
Paine Pumpernickel
|
40
|
Gutuie (conservata/jeleu, fara adaos de zahar)
|
40
|
Faina Quinoa
|
40
|
Prajitura frageda, biscuiti, furse (din faina integrala, fara adaos de zahar)
|
40
|
Sorbet (neindulcit)
|
40
|
Piure de susan (integral)
|
40
|
Tahini
|
40
|
Consumul acestor alimente ajuta procesul de slabire.
Fasole Adzuki uscata
|
35
|
Amarant
|
35
|
Amarant, seminte
|
35
|
Mere, piersici (fructe proaspete)
|
35
|
Piure de mere, sos de mere
|
35
|
Fasole uscata neagra
|
35
|
Cassoulet (mancare frantuzeasca de fasole cu carne, un fel de iahnie)
|
35
|
Radacina de telina, gulie (crude)
|
35
|
Faina de mazare
|
35
|
Mazare proaspata, boabe
|
35
|
Taietei chinezesti/fidea (din grau dur), taietei
|
35
|
Boabe de rachitele(merisor), boabe
|
35
|
Crema/piure de mere, fructe serbet
|
35
|
Mustar Dijon
|
35
|
Mere uscate
|
35
|
Rosii uscate
|
35
|
Paine din germeni de cereale
|
35
|
Falafel (din naut)
|
35
|
Smochine (fructe proaspete)
|
35
|
Mazare verde (proaspata)
|
35
|
Inghetata (cu fructoza)
|
35
|
Porumb indian
|
35
|
Boabe
|
35
|
Seminte de in/susan/mac, bob intreg
|
35
|
Nectarine (proaspete)
|
35
|
Portocale (proaspete)
|
35
|
Piersici (proaspete)
|
35
|
Prune (in stare proaspata)
|
35
|
Rodie (proaspete)
|
35
|
Gutuie (proaspete)
|
35
|
Quinoa
|
35
|
Iaurt de soia (cu aroma de fructe)
|
35
|
Seminte floarea-soarelui
|
35
|
Suc de tomate
|
35
|
Sos de tomate (natural, fara adaos de zahar)
|
35
|
Fibre Wasa™ (24% fibre)
|
35
|
Piure de migdale – intregi, cu coaja (neindulcit)
|
35
|
Fasole uscata alba, fasole uscata rosie, fasole uscata pestrita, fasole uscata neagra
|
35
|
Orez salbatic
|
35
|
Drojdie
|
35
|
Iaurt**
|
35
|
Lapte de migdale
|
30
|
Caise (proaspete)
|
30
|
Sfecla (crud)
|
30
|
Linte maro
|
30
|
Morcov (crud)
|
30
|
Mazare cu pui, boabe
|
30
|
Taietei chinezesti / paste (facute din soia sau boabe)
|
30
|
Boabe frantuzesti, boabe intregi
|
30
|
Usturoi
|
30
|
Grapefruit (proaspete)
|
30
|
Dulceata (fara adaos de zahar, suc de fructe indulcit)
|
30
|
Marmelada (fara adaos de zahar)
|
30
|
Lapte** (degresat sau nu)
|
30
|
Lapte de ovaz (nefiert)
|
30
|
Fructul pasiunii, maracuja, granadilla
|
30
|
Pere (fructe proaspete)
|
30
|
Lapte proaspat**
|
30
|
Branza**
|
30
|
Ierburi comestibile
|
30
|
Lapte de soia
|
30
|
Mandarine, clementine
|
30
|
Rosii
|
30
|
Gulie (cruda)
|
30
|
Linte galbena
|
30
|
Mure, dude
|
25
|
Afine, coacaze negre
|
25
|
Cirese
|
25
|
Ciocolata amaruie (care contine peste 70% cacao)
|
25
|
Fasole uscata pestrita
|
25
|
Agrise
|
25
|
Linte verde
|
25
|
Hummus
|
25
|
Fasole mungo
|
25
|
Piure de alune de padure (neindulcit)
|
25
|
Zmeura (fructe proaspete)
|
25
|
Coacaze rosii
|
25
|
Seminte
|
25
|
Faina de soia
|
25
|
Mazare injumatatita
|
25
|
Coacaze (fructe proaspete)
|
25
|
Piure/pasta de migdale intregi (neindulcit)
|
25
|
Piure din alune intregi (neindulcit)
|
25
|
Anghinare
|
20
|
Bambus pestrit
|
20
|
Ciocolata, simpla (peste 85% cacao)
|
20
|
Vanata
|
20
|
Inima de palmier, varza
|
20
|
Suc de lamaie (neindulcit)
|
20
|
Pudra de cacao (fara adaos de zahar)
|
20
|
Ratatouille(ghiveci frantuzesc)
|
20
|
Fructoza, zahar din fructe
|
20
|
Iaurt de soia (fara arome)
|
20
|
Piure de soia
|
20
|
Tamari (sos negru de soia neindulcit)
|
20
|
Visine indiene, visine Acerola
|
20
|
Agave (sirop)
|
15
|
Migdale
|
15
|
Sparanghel
|
15
|
Coacaze negre
|
15
|
Tarate (ovaz, grau)
|
15
|
Broccoli
|
15
|
Varza de Brussels
|
15
|
Varza
|
15
|
Pudra de roscove
|
15
|
Alune Caju (Cassius)
|
15
|
Conopida
|
15
|
Telina
|
15
|
Cereale (soia sau muguri de fasole mung)
|
15
|
Cicoare, andive
|
15
|
Chili pepper
|
15
|
Zuchini
|
15
|
Castraveti
|
15
|
Fennel
|
15
|
Ghimbir
|
15
|
Alune de padure, alune mediteraneene, alune de Barcelona
|
15
|
Praz, ceapa verde
|
15
|
Ciuperci
|
15
|
Masline
|
15
|
Ceapa
|
15
|
Alune (arahide)
|
15
|
Sos Pesto (pregatit in casa)
|
15
|
Agrise aurii
|
15
|
Castraveti murati
|
15
|
Seminte de pin
|
15
|
Fistic, migdale verzi
|
15
|
Ridichi
|
15
|
Rubarba
|
15
|
Fasole spaniola, fasole italiana lata
|
15
|
Salata, laptuci
|
15
|
Varza murata
|
15
|
Esalota
|
15
|
Stevie
|
15
|
Soia
|
15
|
Spanac
|
15
|
Ardei gras (rosu, verde), iute
|
15
|
Seminte incoltite
|
15
|
Nuci
|
15
|
Tofu (branza de soia), boabe de soia
|
15
|
Crustacee (homari, crabi, languste)
|
5
|
Avocado
|
10
|
Otet
|
5
|
Condimente, plante (piper, patrunjel, busuioc, oregano, scortisoara, vanilie, etc)
|
5
|