Buchteln
Sursa BUCHTELN
articol scris de lauras.leckereien blog leckereien.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Aceste chifle din aluat dulce cu drojdie sint foarte raspindite in zona Wieneza.
Ele provin din bucataria Boema si foarte populate in Wiena au fost mai ales in CAFENEAUA HAWELKA, unde era cel mai populat loc de intilnire a artistilor.
D-na Josefine Hawelka, prepara personal aceste chifle pentru oaspetii cefenelei, pina in anul 2005 in care din pacate a deceda
Aici este una dintr-e nenumaratele retete, pentru aceste boemo-austriece, specialitati:
INGREDIENTE:
- 150g lapte caldut
- 550 faina
- 90 zahar
- 40g drojdie proaspata sau 7g uscata
- 2 oua gr.M
- 2 galbenusuri
- 1/2 lc sare
- coaja de la 1 portocala sau lamiie
- 120g unt la temp. camerei
- 3ls rom
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
- 150g magiun de prune sau ce se doreste ,
- 100g unt topit MOD PREPARARE: In laptele caldut se dizolva drojdia +1lc zahar si citeva ls faina si se lasa deoparte pina ce volumul a crescut vizibil.
Restul de zahar se mixeaza cu untul care are temp.camerei si pe rind se adaoga ouale, galbenusurile, romul, coaja de poortocala/lamiie si alternativ faina si amestecul de lapte+drojdie.
Aluatul obtinut, daca este prea moale, se mai poate adouga ceva faina, sau ceva lapte caldut.
Aluatul dupa framintat nu mai trebuie sa lipeasca si sa devina elastic.
Aluatul obtinut se lasa la dospit, de preferat intr-un loc caldut, creste mai repede.
Dupa ce volumul aluatului s-a dublat. acesta se pune pe masa de lucru unsa cu ulei si se intinde un dreptunghi cu o gr. de ca. 1 cm.
Acesta se imparte in ca. 8-10 buc.
Pe fiecare bucata se imparte magiunul sau umplutura dorita si cu grija se se inchide umplutura in aluat.
Fiecare chifla astfel umpluta se inmoaie cu incheietura in cele 150g unt topit si se aseaza imtr-o tava la fel unsa cu unt.
Cu untul ramas se ung chiflele deasupra. dupa ce acesttea au stat inca 30 min la dospit si se introduc in cuptorul in prealabil incins la 180°C ca 25-30min.
Cind chiflele sint gata coapte, acestea se scot din cuptor si se mai ung inca odata cu restul de unt ramas.
Se pot servii ca atare sau cu sos de vanilie.
SOS DE VANILIE
INGREDIENTE:- 1 baton vanilie
- 100 g zahar
- 300 g lapte
- 300 g frisca lichida
- 4 galbenusuri
MOD PREPARARE:
Laptele, smintina, zaharul si maduva din batonul de vanilie se pun la fiert.Cind au inceput usor sa fiarba se trage oala deoparte si se lasa 2-3 min.In continuare se mixeaza galbenusurile pe rins si eventual se mei pune diou oala pe fos si se amesteca pina cind sosul primeste consistenta corespunzatoare.
Sosul se poate servii cald sau rece.
http://leckereien.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss