contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Buche De Noel

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
by Alice albinutza

   Am facut Buche de Noel, sau buturuga cum mai e cunoscuta la noi, in Ro. Buche de Noel este o un preparat traditional francez care nu lipseste de pe masa de sarbatoare a acestora, din prajma Nasterii Domnului. 
    Este o prajitura deliciosa, fina si foarte usurel de facut. Eu am cam dat-o in bara cu crema, ca a iesit cam molicica, trebuia mai prelucrata putintel, dar...netx time :P

   Asadar ingrediente:
pentru blat
  • 250 gr faina
  • 2 linguri cu varf de cacao
  • 250 gr zahar
  • 6 oua
  • un plic de zahar vanilat
  • un praf de sare

pentru crema:
  • 3 oua
  • 250 gr zahar
  • 4 linguri de cacao
  • 200 gr unt
  • 5 linguri lapte

    Bateti albusurile spuma, iar galbenusurile le frecati cu un praf de sare si cu zaharul+zaharul vanilat pana isi dubleaza volumul si devine o crema albicios-spumoasa. Amestecati cele doua compozitii alternand cu faina in ploaie, cernuta anterior. Turnati compozitia intr-o tava intinsa, tapetata bine cu unt si predati totul cuptorului incins bine, reducand focul la mediu-potrivit. Lasati la copt cam 25-30 minute, dar cel mai bine e sa treca testul scobitorii :P. cand e gata copt, lasati-l putin la racorit in tava dupa care il scoateti pe un prosop curat si umed si il rulati stans. il lasati asa pana se raceste complet.
    Pentru a face crema trebuie sa frecati ouale cu zaharul, cacaua si laptele, pe baie de aburi, pana se ingroasa.  Aveti grija ca bulbucii de apa fierbinte sa nu atinga fundul oalei in care faceti crema, amestecati continuu si acveti grija sa nu fiarba... Cand e ingrosata bine trageti de pe foc si adaugati untul taiat cubulete si omogenizati energic si bine. Dati la rece. 
    Cand blatul si crema sunt reci treceti la asamblarea prajituricii. Desfaceti blatul si umpleti-l cu 3/4 din crema dupa care il rulati inapoi. 
    Taiati apoi o bucata din rulada, cu o taietura oblica, si puneti-o alaturi de rulada mare, ca si cum ati forma o creanga. Asa ati facut o buturuga delicioasa. 
    Cu restul de crema imbracati total buturuga de rulada si cu ajutorul unei furculite trasati niste dungi care vor incerca sa sugereze scoarta unui copac. 
    E o prajitura dulce, ciocolatoasa, aromata , frumoasa, savuroasa si mai ales... de sarbatoare.