Bucatele De Sarbatori
Sursa Bucatele de sarbatori
articol scris de mayas-esprit.blogspo blog mayas-esprit.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Din mai multe motive, nu prea am fost în dispozitie de sarbatorit, dar totusi ne-am bucurat de Craciun, care a adus vacanta - mai mult timp petrecut cu familia, plimbari si iesiri mai nocturne, lenevit diminetile pîna la... prînz :D
Noi nu mîncam mai mult decît de obicei nici în zilele de sarbatoare, si nici nu ne place sa mîncam mai multe zile aceeasi mîncare, asa ca nu gatesc în exces niciodata. În afara deserturilor care le-am pregatit înainte, totul a fost facut proaspat... daca tot am fost doar noi, nu a fost nevoie sa ma spetesc muncind. Cu oaspeti la masa, altfel sta treaba :)
Din meniul de Ajun si Craciun 2012,
care nu e nici traditional, n-are nici o tema -
e doar un amestec de inspiratii bavareze, italiene, romanesti si blogosfera... adica meniu maya(sh) =))
Aperitive:
- Ciupercute cu file de somon (reteta lui Cosmin - Simplu si bun)
- Turnulete alla parmigiana (reteta mea)
- Brînzeturi diferite cu fructe
Piese de rezistenta:
- Fripturici din file de vita cu sos de piper verde (pentru noi - reteta aici)
- File de porc împletit cu flan de spanac si parmezan ( pentru Denise, ca ea nu serveste vita)
- Rata coapta în vin cu galuste de cartofi si varza rosie cu mere
Deserturi pentru perioada de sarbatori - Ajun, Craciun... pîna s-au terminat :D, la alegere:
- Cozonac cu mac si coaja de portocala confiata
- Înghetata de cafea
- Sorbet de ananas cu mar
- Diverse furescuri gen Bumbii Mosului în diferite variante
- Fursecuri cu cocos si ciocolata
La mîncarurile care nu am dat link, o sa revin pe parcurs cu retetele.
Aperitive: Ciupercutele cu somon, dupa reteta lui Cosmin, vi le recomand din tot sufletul.
Turnulete alla parmigiana. Reteta o stiti. Sînt straturi din vinete grilate, rosii si mozzarella,
printre care am pus un pesto simplu din busuioc, usturoi, parmezan si ulei de masline.
Brînzeturi diferite cu fructe.
Piesele de rezistenta:
Reteta sosului de piper verde o gasiti aici.
Pentru prepararea sosului recomand ingrediente de buna calitate. Un sos extraordinar de gustos.
De data asta nu am facut antricot maturat ci filé maturat. Si mai bun :)
Noua ne place medium. Deci 2-3 minute pe-o parte si pe cealalta (depinde de marimea/grosimea bucatii de carne).
Apoi la odihna cîteva minute. Cel mai bine învelit în "plic" din folie de aluminiu.
File de porc împletit servit cu flan de spanac si parmezan.
Anul asta am avut ce am avut cu perele. Apar peste tot.
Chiar si de Revelion am caramelizat pere pentru platoul cu brînzeturi :D
Aranjati prima data farfuria cu sos si carne,
iar flanul îl scoateti pe farufrie exact înainte de a fi servit,
altfel riscati sa cada, asa cum mi s-a întîmplat mie :D O sa revin cu retetele.
Rata coapta, condimentata bine pe interior si exterior, umpluta cu sferturi de pere. Mereu umpleam ratele cu mere, portocale sau amestecuri de cubulete de mere, portocale si condimente. Cu pere a fost parca cea mai buna. Aromata, parfumata, iar perele au fost delicioase! Am servit alaturi de varza rosie cu mere. De data asta am pus merele în final, pentru a ramîne mai crocante. Mult mai bun!
Deserturi: Cozonacul cu mac si coaja de portocale confiata si un vinut fiert cu mirodenii.
Înghetata de cafea a fost superba. De cînd am cumparat masina de înghetata (ultima) tot am vrut s-o fac. Abia de sarbatori am reusit :D
A avut o textura perfecta.
Asta a fost meniul nostru de sarbatori.
__________________________________________________________
Revelionul l-am sarbatorit la prieteni cu prieteni. Eu am fost raspunzatoare de cîteva dintre aperitive si ceva dulce.
Pentru ca ciupercile cu somon au fost atît de bune, le-am facut si pentru aperitivele de anul nou. Au fost foarte bune si reci.
În rest, am mai pregatit niste chiftelute cu sos din mustar simplu + mustar dijon cu miere si marar, creme fraîche si maioneza facuta de casa.
Neaparat a trebuit si un platou cu brînzeturi ( chaumes, gorgonzola, lou perac, géramont, gruyère, si o brînza gen camambert cu leurda, dar nu-mi vine numele ) si struguri, prosciutto crudo si honey melon (galben) , si pere caramelizate în ceva zahar brun si suc de lamîie.
Tortul a fost unul ciocolatos cu crema vanilie-ciocolata si zmeura. Detalii mai jos.
Pentru ca ciupercile cu somon au fost atît de bune, le-am facut si pentru aperitivele de anul nou. Au fost foarte bune si reci.
În rest, am mai pregatit niste chiftelute cu sos din mustar simplu + mustar dijon cu miere si marar, creme fraîche si maioneza facuta de casa.
Neaparat a trebuit si un platou cu brînzeturi ( chaumes, gorgonzola, lou perac, géramont, gruyère, si o brînza gen camambert cu leurda, dar nu-mi vine numele ) si struguri, prosciutto crudo si honey melon (galben) , si pere caramelizate în ceva zahar brun si suc de lamîie.
Tortul a fost unul ciocolatos cu crema vanilie-ciocolata si zmeura. Detalii mai jos.
Cîteva poze trase pe fuga înainte de a pleca de acasa.
Dulcegaria - Un blat de cacao taiat în trei, cu crema din budinca de vanilie în care am topit ciocolata amaruie. La montat am pus peste stratul de crema zmeurici congelate. Am lasat în inel peste noapte, iar a doua zi am facut o glazura/fondant dupa reteta tortului Sacher. E cea mai faina glazura dupa parerea mea. Îmi place textura, aroma si ca se taie bine. Am decorat cu rulouri zebrate din ciocolata. Stiu, total neinspirat si lipsit de talent, dar cum spun mereu... fiecare cît poate :D