Bucatarim
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
Bai, am facut poze pe neve, deci nu mai spuneti nimanui, da? Ca daca spuneti sterg pozele, iau bataie (cred) pentru ca nu am cerut voie.
Am prins un moment in care fiecare alerga in alta directie (clienti, marfa, chestii, socoteli) si ramasesem eu cu bucatareasa si am tras repede niste poze.
Nu va speriati, pe jos nu este mizerie, este ciobita gresia (poate chiar de mine, shh). In stanga, langa unul din aragaze este butucul de macelarie, in cazul de fata suport pentru sita de scurs prajelile dar si contra la snitele (adica presarat cu un strat gros de sare grunjoasa, se bate snitelul repede asa, numai pe o fata, sarea actioneaza din spatele foliei ca un alt ciocan de snitele).
Pe geamul ala se benocleaza mai multi, sa vada ce le face pofta azi. Pe raftul de sus sunt caserolele pentru mancare la pachet, pe mese, dupa ce se incheie repriza mare de gatit, se insira in ordine bine stabilita, haleala, pe raftul la vedere sunt tigai si gratare (se spala dupa fiecare utilizare si sunt doar doua gratare, deci se spala cam tot timpul).
In dulapuri sunt oale si ustensile. Inainte sa ma duc la cantina, toti mi-au zis sa am neaparat incaltari care nu aluneca, pana nu am calcat acolo, nu am realizat importanta cruciala a lor. Pana acum pot spune cu mana pe corason ca trei chestii sunt foarte importante: incaltarile, carpa si cutitul.
Pe jos, care, cum are o secunda de respiro, da cu matura, apa se duce la canal si ce se aduna pe gratarul din mijloc se arunca. La ce bafta am avut eu azi, petele de ulei sunt de la mine, am avut o zi …
Pe masa de langa al doilea aragaz, pe doua fronturi, eu taiam burta pentru ciorba si bucatareasa intindea foaia pentru una din cele doua placinte.
Pe masa din plan apropiat (e lipita de bazin), dupa ce se incheie taiat, tocat, spalat, diverse, e masa de salate.
In dreapta (era nitel balamuc, s-au incalecat comenzile cu prepararea, au fost multe azi, a venit tarziu o parte din marfa si, cum totul se face zilnic, “from the scratch”, se mai intampla, daca ne prinde sefa e cu cearta) dupa oalele cu ciorbe sunt insirate vasele pentru mancare, au si ele ordinea lor, secondate de trei castronele cu verdeata proaspat tocata (marar, patrunjel, leustean), smantana (pentru ciorba de burta) si ardei iuti (pentru ciorbe, varza, ce mai e).
A, da, mai e si branza care se rade pe cartofi, ouale de la tochitura, MBS, din astea.
In stanga unde imi executam burta (nu a mea, da?) dedesubt sunt oale mari, babane, chestiile lasate la dezghetat si fundurile de lemn. Nu se vede de unde am pozat eu, dar sub masa de langa bazin, care devine masa de salate, se pun vasele mari la spalat (pentru cand e vreme si le vine randul).
Mai e un bazin si in holul in care sunt frigiderele si inca unul in care se spala vesela din sala. Ce este in sala, farfurii, boluri, pahare, nu ajung in bucatarie decat cand sunt curatate bec, pentru a fi reumplute.
Ma rog, mai sunt destul de multe amanunte si, va rog, nu radeti de cantina noastra mica, unde se spala de mana si se curata cartofii asisderea, ca la ce am auzit de la colegi ca au vazut prin bucatarii cu staif detinute de politicieni si VIP-uri, sa stiti ca suntem campioni si la bun simt si la curatenie. Da, vasele nu sunt de ultima generatie, hota trebuie spalata tot timpul, de fapt totul trebuie spalat tot timpul, mai alez cand am eu zile ca asta.
Am inceput lejer, mi-am pus salatele in poala, am scapat sticla de otet peste salata verde, de a trebuit sa spal iar foaie cu foaie (foile, in cazul de fata deja rupte, pentru salata, da?), am trantit o clatita de faiantza si una pe jos si, creme de la creme, am bagat mana in galetusa cu ardei iuti, am uitat si mi-am dat cu mana ep toata moaca. Apoteotic, am plecat acasa rosie ca risia. Si nu Montana.
Deci nu ma spuneti ca v-am aratat poze.
A, da, azi in meniu (sa vad ce imi mai amintesc) in afara de minuturi si omniprezente: berbec la tava, varza calita, ciorba de salata cu ciolan afumat si omleta, ciorba de porc cu taitel de casa acrita cu bulion de corcoduse, pastrav la gratar cu legume, tochitura cu mamaliga, ochiuri pe stevie, chiftelute marinate, salata de vinete, sarmalute. Na ca nu mai stiu. Omniprezente sunt mamaliga, piureul ciorba de perioare si de burta, pulpele de pui la tava. Minuturile, evident, snitel cu cartofi prajit, ceafa la gratar (doh), cas pane, ficatei, ochiuri si omlete.
A, da, a fost si zi de dulciuri, tavile uriase au dus azi placinta cu mere si cu branza dulce. A, cum era sa uit, fireste, clatite facute de mine, cu dulceata de visine sau gem de caise (de casa).
La masa de salate sunt in genere tocate cele de varza acra si rosie, facuta o cantitate mica de salata de varza alba sau salata verde, mica, mica, ingredientele stau spalate si se fac la cerere, e destul de cald in bucatarie, asa ca se tin la rece, la indemana numai asa, o portie, doua din ce se cere.
Ma bazez sa tineti secret ca am facut poze, ca altfel pun foca pe voi. Cum care foca? Asta
Daca ma afla Casi ca am pozat-o in somn si ca rad de ma zbarg de coada aia cu care alunga fushte, iar sta bosumflata pe mine.
rororo