Briose Cu Mere Si Nuci
Sursa Briose cu mere si nuci
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Hehe, am zis eu de provocarea Romaniei, cum am intarziat si am publicat a doua reteta in septembrie….Dar ce ziceti de reteta asta? Am vrut s-o public acum vreo saptamana, nu de alta dar am inscris-o si la un concurs de briose pe www.decoblog.ro, nu numai ca n-am publicat-o dar am si uitat complet de concurs. Adica initial ma gandeam sa cersesc si eu votul vostru, unul acolo sa fiu acolo pe un loc respectabil pe la jumatatea clasamentului macar. Ha, foarte tare a fost ca am uitat…sa mai cersesc! Oricum nu aveam cu ce ma lauda prea tare, briosa mea a fost una obisnuita, nu a avut nici decoratii speciale, asa ca nu meritam sa castig primele trei locuri, au fost niste fete pe acolo care chiar s-au straduit. Oricum, reteta asta este foarte buna, zic eu, cand vine frigul, aromele ei te fac sa ai un sentiment de cosy – cum spune englezul – de confort. Nici nu mai are nevoie de vreo crema deasupra, de fapt, cred ca o crema ar impopotona-o prea mult, un ceai aromat este mai mult decat suficient ca acompaniament. Parol.
- 300 gr. faina
- 100 gr zahar pudra
- 2 oua
- 100 gr unt
- 150 ml smantana
- 100 ml lapte
- 300 gr. pulpa de mar
- 50 gr. nuci
- 100 g. caramele moi
- 2 lingurite praf de copt
- o lingurita de bicarbonat de sodiu
- la alegere: o lingura de pudra de scortisoara ori unul – doua cuisoare rase ori o lingurita de nucsoara pudra.
Incingem cuptorul la 200 grade C.
Intr-o craticioara, punem untul si-l topim pe o flacara domoala. Cand s-a lichefiat, il luam de pe foc, intr-o farfurie adanca spargem cele doua oua si le batem ca pentru omleta. Odata untul racit, turnam in fir subtire in oua in timp ce batem viguros cu furculita.
Am curatat merele de coaja si seminte si le-am taiat marunt. Obtinem cam 300 gr pulpa de mar de la trei mere mari. Nucile se aleg sa nu scape cumva vreo coaja si se maruntesc grosier cu cutitul, eu le-am si prajit nitel intr-o tava, cat sa capete o usoara aroma. Tot acum taiem si caramele in bucatele mai mici.
Amestecam faina cu ouale amestecate cu untul, adaugam laptele, smantana, parful de copt si bicarbonatul, mestecam bine sa omogenizam aluatul. Adaugam si merele, nucile si caramele, ce alt condement mai ne face cu ochiul, mestecam pentru uniformizare.
Pregatim tava de briose, asezand hartia de copt in fiecare forma a tavii, dupa care cu o lingura, am pus aluat in fiecare…adancitura, am pus suficient aluat cat sa umple pe trei sferturi fiecare forma…..
si am pus la copt in cuptor cam 25 de minute pana cand cresc frumos (de briose vorbesc, evident) si se rumenesc de mai mare dragul. Se verifica de-s gata cu testul scobitorii: infigem o scobitoare in briosa iar daca iese curata, e gata. Simplu, nu?