Briose Cu Inima De Caramel Si Crema Ganache
articol scris de oanaoana blog Dulciuri ca la Oana acasa
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente pentru 12 briose:
- 4 linguri de cacao
- 110g faina
- un praf de sare
- 1/2 lingurita de bicarbonat
- 1/4 lingurita de praf de copt
- 60g unt moale
- 60ml lapte
- 60ml cafea tare
- o lingura de extract de vanilie
- 100g zahar
- 1 ou la temperatura camerei
- o cana de zahat
- 6 linguri de apa
- 50g unt
- 60ml smantana grasa
- 220g ciocolata (peste 75% cacao)
- o cana de smantana grasa
- 15g unt
Se incalzeste cuptorul la 160-170 grade C. Incepem cu briosele: intr-un bol se amesteca faina, cacao, sare, bicarbonat si praf de copt si se pun deoparte, iar intr-un pahar se amesteca laptele, cafeaua si vanilia.
Intr-un alt bol se mixeaza untul pana devine cremos apoi se adauga zaharul (eu prefer mereu sa mixez untul cu zahar pudra pentru ca se incorporeaza mai bine si aluatul are o textura mai fina si mai pufoasa). Dupa aproximativ 5-7 min se adauga oul si se mai mixeaza pana cand se incorporeaza oul.
Se adauga in mixul de unt si zahar, jumatate din amestcul uscat de faina cu cacao, se amesteca bine pana se combina omogen ingredientele. Se adauga mixul de lapte si cafea si se amesteca din nou. La final se adauga resul de faina cu cacao amestecand pana cand totul se omogenizeaza.
Se pun hartii de briose intr-o tava cu 12 forme si se umple fiecare forma pana la 2/3 din capacitate (se for umfla la coacere). Se dau la cuptor cam 12-15 min (am zis, repet, la 165-170 grade C).
In timp ce se coc briosele se face caramelul: intr-o craticioara se pune o cana de zahar cu 6 linguri de apa. Se amesteca zaharul bine pana cand incepe sa faca bule, din acel moment nu mai e nevoie sa mestecati (pentru ca altfel caramelul nu va mai fi fin, ci cristalizat). Daca vi se pare ca nu se coace uniform, puteti inclina craticioara dintr-o parte in alta pentru a distribui zaharul uniform. Se lasa la foc mediu pana cand se evapora majoritatea apei si capata o culoare aramie (de la acest punct e recomandat sa nu mai lasati pe foc pentru ca se va arde si va avea un gust amar).
Se da craticioara deoparte si se lasa cateva minute sa se raceasca putin. Intre timp se pune smantana la foc pana incepe sa clocoteasca putin. Se adauga la caramel (atentie! va fi efervescenta :) dar nu foarte mult, tineti minte sa amestecati continuu), impreuna cu untul si se amesteca bine pana cand se formeaza o crema fina de caramel. Et voila! Caramelul e gata.
Dupa ce s-au facut briosele (stiti voi... faza cu scobitoarea) se lasa pana se racesc (puteti sa le lasati si in tava), ar dupa ce s-au racit se scobesc in mijloc (foarte putin, un con cu diametrul de 1-2 cm, atat cat sa va permita sa strecurati ceva caramel innauntru). Si cum ziceam, se adauga caramel cu o lingurita.
Se face ganache-ul: ciocolata de cioparteste bine si se pune intr-un bol. Smantana se pune la foc, se da intr-un clocot si se adauga peste ciocolata. Se adauga si untul cubulete si se lasa 10 minute pentru a lasa ciocolata sa se topeasca. La expirarea timpului se amesteca bine ganache-ul pana cand capata o consistenta cremoasa si lucioasa. Se la lasa 10 min la rece iar apoi se pune cu o lingurita peste briose.
Se servesc cu drag! Sper sa va placa si... S'aveti pofta!